Sipulikoreilla taisteluun myyrätuhoja vastaan

Voi miten viikko sitten harmistuinkaan kun huomasin, että alapihalla lammikon ympäristössä oli ilmeisesti myyrä käynyt syömässä lähes kaikki syyskrookuksen sipulit. Kasvista oli kelvannut vain sipulit ja vielä keskenkasvuiset kukkien piipat olivat sikinsokin mullan pinnalle katkaistuina. Muutaman päivän murehdin asiaa mutta sitten sisuunnuin ja tilasin alesta uudet sipulit. Haluan jatkossakin päästä nauttimaan syyskrookuksista lammikon läheisyydessä joten ei auttanut muuta kuin alkaa kehitellä suojaa sipulien ympärille.

syyskrookusten-sipulit-korissa2-mamasgarden

Sipulikorin taittelu myyräverkosta

Askartelin äsken terassilla neljä koria joista puolet pääsi heti käyttöön. Loput täyttyvät sitten ruukuissa tällä hetkellä olevista syyskrookuksista, kunhan ne ensin kukkivat. Yhteen koriin käytin 21×32 ruutua suuren palasen verkkoa ja siitä tuli mielestäni melko hyvänkokoinen kori noin 20 sipulille ja niille jää hyvin tilaa mahdolliseen lisääntymiseenkin. Mietin erilaisia kansi mahdollisuuksia mutta päädyin tekemään koreihin kiinteät kannet eli tuon verkon palan taivuttelin 16 ruudun kohdalta siten, että molemmille puolille jätin kaksi ruutua. Näin korin korkeudeksi tuli yhteensä neljä ruutua joka varmasti näin pienille sipuleille on riittävän korkea. Päädyt napsin sivuleikkureilla joka puolelta kahden ruudun mitalta auki ja taivutin palat päädyiksi. Krookusten piipat ovat solakoita joten niiden pitäisi päästä nousemaan verkon läpi ongelmitta. Tosin vain aika näyttää toimiiko nämä korit oikeasti käytännössä.

[columns_row width=”half”]
[column]verkkokorin-rakenne-mamasgarden[/column]
[column]valmiiksi-taiteltu-sipulikori-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Hyvät sivuleikkurit ovat tässä hommassa korvaamattomat ja muutamalla pienellä nippusiteellä oli helppo sulkea korit sen jälkeen kun olin vähän ensin täyttänyt niitä mullalla.

sipulikori-maassa-mamasgarden

Pelkäsin, että kuoppaa kaivaessa nousisi muita sipuleita maasta mutta nuo pari aluetta missä syyskrookukset kasvoivat ovat vielä melko uusia enkä tullut mielestäni häirinneeksi yhdenkään lumikellot tms. kevääseen valmistautumista. Loput verkkokorit kaivan sitten jonnekin kellarin kummulle ja sielläkin maa on vielä melkoisen vapaata.

kahvinporoja-tuholaisten-karkottamiseen-mamasgarden

Muutama piippa oli vielä jäänyt myyrältä huomaamatta joten levitin lopuksi alueelle tuhdin kerroksen kahvinporoja, jospa ne vaikka tuoksullaan hämäisivät myyriä. Onneksi yläpihalla kasvavat syyskrookukset näyttävät ainakin vielä säästyneen, toivottavasti ehtivät siellä kukkaan asti ennen talven tuloa.

syyskrookus-mamasgarden

Kyllä tällaisten sulottarien eteen kannaattaakin nähdä hieman vaivaa. Viime vuonna nämä kukkivat lokakuun puolivälissä joten hieman taitavat nyt olla tänä vuonna myöhässä.

Millaisin keinoin sinä olet taistellut myyriä vastaan? Käytätkö jotakin elektronista karkoitinta vai oletko onnistunut loukuttamaan? Tällaisina hetkinä kaipaan kovasti karvaista puutarha-apulaista, kunpa meillä olisi kunnon puutarhakissa <3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Kekseliä olit kun tuon verkkokorin kehitit. Piipay on siellä maan alla ihan supussa niin kyllä ne varmasti hyvin pujottelee verkosta läpi. Tänä syksynä vasta hoksasin syyskrookukset! Ehkäpä juuri sinun postauksista. Mistä tilasit? Jospa itsekin vielä ehtisi…

  • Mikäs se tuollainen piipay onkaan!? Korpikankaalta ja Lökar och Knölarista olen ainakin tilannut. Monta vuotta olivat kauniita mutta nyt tosiaan myyrät tulivat onnemme väliin.

   • Voi minun kirjoitustaitoa. Sormet hyppivät näppäimillä ihan miten sattuu, kun jo parissa rivissä tekstiä se näkyy monta kertaa. ;). Täytyykin tsekkailla vieläkö syyskrookuksia oisi tarjolla!

    • Ha-haa siis piipat… Luulin että piipay on jonkinlainen myyräkarkotin

 2. Kiitos vinkistä! Nyt täytyy kokeilla vielä tätäkin konstia. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

  • Ole hyvä, toivotaan että saadaan näin toimien pitää sipulit penkeissämme

 3. Meillä on myyränkarkottajana kaksi kissaa, vallan mainioita puutarha-apulaisia tässäkin asiassa!

  • Ihania apulaisia Kissasta haaveilen itsekin mutta sen aika tulee jos on tullakseen vasta sitten kun allerginen lapsi muuttaa pois kotoa. Nyt on pärjäiltävä koreilla ja naapurin kissoilla

 4. Aika paljon sisuunnuit❤️. Olis taas jäänyt multa askartelut tekemättä. Vesimyyrä varmaan tykkää lammikon äärellä asustaa. Hirmuisen vaikea saada loukkuun. Meillä niistä on ollut enemmän vaivaa kasvimaalla. Ollaan yritetty syksyisin kerätä kaikki sato tarkkaan talteen, myös maa-artisokat, jotta eivät houkuttelisi kasvimaan viereen asumaan. Tulevat ilmeisesti syksyisin paikalle lähinnä talvehtimaan. Ilmeisesti jossain isompien ojien äärellä viettävät kesän. Joskus ovat tulleet jo aikaisin ja syöneet porkkanasadon vähiksi. Argh!!

  • Vesimyyräksi itsekin epäilen mutta laitoin nyt kokeeksi verkot maan pinnallekin että jos sittenkin on joku joka kaivaa pinnalta käsin. Järjestelmällisesti etenee ja kaikki syö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt