Siemenkasvatuksia ja sävypohdintaa uuden projektin kynnyksellä

Tähän aikaan vuodesta puutarhan kasvillisuus alkaa olemaan yltiöpäisen ryöpsähtelevää, ollaan siirrytty loppukesän rehevyyteen. Saksia on saanut käyttää ja siistiä kasvillisuutta jotta edes jonkinlainen ryhti säilyisi. Tänä kesänä aika moni kasveista on kärsinyt härmästä ja ainakin harmaalehtisiksi värjäytyneet ranskantulikukat olen jo leikannut ja nakannut kompostiin. Samalla kun leikkelin tulikukkia, ihailin itseänikin korkeampia tähkäverbenan kukkavarsia! Pisimmät tosiaan huitelevat ainakin parin metrin korkeudessa ja näyttävät todellakin nautivan elämästään. Oikeastaan minulle tuli täytenä yllätyksenä, että moisia kasveja edes kasvoi puutarhassa. Ostin Tommolan tilalta perinteisen violetin värisen tähkäverbenan ja etsiessäni sille istutusvinkkejä netistä huomasin, että tätä kasvia on myös vaaleanpunaisella kukalla. Oi sitä olisi saatava! Ja voi mikä yllätys kun pian huomasin, että edellisenä syksynä istuttamani siemenestä kasvatetut pikkuiset raaskut osoittautuivatkin juuri vaaleanpunaisen eri sävyissä kukkiviksi tähkäverbenoiksi! Paljon kun kylvää ja kasvattaa siemenestä niin näinkin onnellisesti voi käydä <3

tähkäverbena

Tähkäverbena, Verbena hastata oli kyllä helppo kasvattaa. Siemenet itivät hyvin ja taimia tuli pussillisesta hurjan paljon. Ensimmäisenä vuotena ne eivät näyttäneet kyllä miltään ja syksyllä istutin taimiraaskut kahteen ryhmään kellarin rinteeseen. Lieneekö enää siinä vaiheessa edes muistin mitä kasveja istuttelin. Onneksi olin ilmeisesti jo siemeniä tilatessani valinnut sellaisia lajeja ja lajikkeita jotka viihtyisivät hyvin auringossa ja rinteessä. Samoilla valintaperusteilla olen nyt istutellut tämän kevään kylvöksistä saamiani taimia kauhurinteeseen. Ainakin yhdet siemenistä kasvatetut taimet ovat täysin mysteeri, sillä sitä ne eivät kyllä ole mitä nimitikussa lukee. Lieneekö mennyt kylvöt sekaisin itselläni tai sitten pussin sisältö ei ole vastannut luvattua?! Taimien lehdet tuoksuvat jotenkin tutulle mutta koska ne eivät ole vielä kukkineet en osaa edes arvella niiden nimeä. Ehkäpä niistä saadaan ensi kesän yllätyskasvit!

[columns_row width=”half”]
[column]tähkäverbena[/column]
[column]tähkäverbena[/column]
[/columns_row]

Tähkäverbenoiden kaverina kellarin rinteessä kasvavat niin ikään siemenestä kasvatetut salkoruusut. Sävyt mätsäävät ihanasti yhteen ja ainakin yksi instakamu on jo pyytänyt siemeniä salkoruusuistani. Jos saan kerättyä niistä hyvän siemensadon niin nämä voisivatkin olla perinteisen siemenarvontani voittosiemeniä. Vaan katsotaan kuitenkin ensin saanko siemenet hyvin talteen.

Menisinkö päin punaista vai sopisiko vaaleat sävyt sittenkin paremmin?

Viime päivinä olen jälleen miettinyt puutarhan sävyjä. Suunnittelen uutta pientä rakennelmaa ja sen sävymaailmaa. Tästä kuvasta voi huomata miten kivasti pastellin sävyt sopivat talon värin kanssa yhteen. Vaikka talo kovin hallitseva elementti puutarhassa onkin niin toinen yhtä tärkeä on kuitenkin ympäröivä luonto ja mm. tiealueiden pinnoite. Tänä keväänä tilasimme eri toimittajalta pihaan kuorman kiveä ja sen sävy olikin punertavaa edelliseen harmaaseen verrattuna. Nyt olen jotenkin jo ihastunut tuohon punaiseen vaikka aluksi se tuntui aivan pieleen menneelle hommalle. Punainen sopii tosi paljon paremmin luonnon sävyjen kanssa kuin kosteanakin samanvärisenä pysyvä harmaa kivituhka. Tiealueiden pinnoitteen tosin voi helposti vaihtaa mutta rakennettuja rakenteita ei niinkään helposti. Niinpä nyt on kovasti mietinnässä mihin suuntaan lähtisin. On niin hankala päättää joten oikeastaan toivonkin, että kohtalo puuttuu peliin ja heittää eteeni sopivat ja edulliset rakennusmateriaalit :) Voisin tietysti myös kysyä kaverilta… Taidankin laittaa Instan storyyn pienen kyselyn!

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Vaan nyt suuntaan saunan lämpöön ja huomenna voisin aamusta laittaa vähän lisää kylvöjä tulemaan. Tilasin lomalla melkoisen siemensatsin Englannista nyt kun se oli vielä mahdollista. Monissa pusseissa luki, että siemenet voisi kylvää mihin aikaan vuodesta tahansa, ja osassa kehotettiin tekemään se niin pian kuin mahdollista. Niinpä teen kuten käsketään ja kylvän osan nyt heti ja jätän loput talvikylvöihin ja keväällä kylvettäväksi. Eiköhän ne siemenet osaa itse päättää milloin on hyvä aika nousta pintaan ja milloin kannattaa vähän odotella. Tai jos ovat yhtä huonoja tekemään päätöksiä kuin minä niin koitetaan sitten talvettaa kylvöksiä vaikkapa kellarissa.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Onko tähkäverbena yksivuotinen vai talvehtiiko maassa? Hienon näköinen se on.

  • Kyllä tämän pitäisi olla talvehtiva toisin kuin jättiverbena mutta itselläni ei ole nyt kokemusta kuin viime talvesta jolloin nämä siementaimet talvehtivat ilman mitään suojaamisia. Ilmeisesti paikka pitää ainakin olla rinteessä, ettei talvimärkyys ole vaivana.

 2. Onpa ihania sävyjä! Ja oi, mitä ihania tähkäverbenoita. Minulla on niiden suhteen jotenkin tosi huono tuuri, viime talvena kuolivat kaikki kolme. Ne ovat herkästi kuolleet talven aikana aiemminkin, mm. kaksi tuollaista ihanaa vaaleanpunaista. Kerran tilasin sen siemeniä, mutta mitään ei itänyt. Ylläni on tähkäverbenakirous, mutta tämän perusteella täytyy vain tilata siemeniä uudestaan, jospa toisella kerralla onnistaisi. Ja jospa saisi ne talvehtimaankin. Ennätykseni taitaa olla kaksi vuotta. Ja kun tuo on niin kaunis kasvi!

  • Juu kyllä nämä siementen itämiset on ihan henkimaailman käsissä. Välillä joku itää hyvin ja sitten taas toinen ei sitten millään. Kyllä mua nyt jännittää miten nuo jatkossa talvehtii mutta minkäs sille voi sitten kun menevät mennessään. Uusia siemenpusseja on noin nelisenkymmentä odottamassa kylvöä. Tajusin vaan just ettei mulla taidakaan olla vielä multaa kylvöjä varten varattuna.

 3. Oi että, tuo tähkäverbena näyttää kyllä ihanalta! Täytynee laittaa ostoslistalle:)

  • Suosittelen kokeilemaan siemenistä kylvämistä niin saa taimia enemmän ja voi sijoitella niitä eri puolille puutarhaa. Ilmeisen kranttu talvehtimisen suhteen niin on hyvä olla runsaasti taimia

 4. Todella kaunis tuo tähkäverbena! Täytyy minunkin laittaa nimi ylös,jos jossain tulee joskus sitä vastaan. Aurinkoista elokuun jatkoa!

  • Aika harvoin olen tätä nähnyt myynnissä, siellä Tommolan tilalla viimeksi. Jännä nähdä tekevätkö nämä omani siemeniä. Jos tulee niin niitäkin voisin sitten laittaa arvontaan mukaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt