Siemenestä kylvettyjen pionien kuulumiset

Huh hellettä, kyllä nyt tarkenee :) Mittari on kivunnut tänään varjossa 34:ään asteeseen ja koko perhe pysytellyt tiiviisti tuulettimien vieressä tai ulkona varjossa. Onneksi edellisen kuivan jakson jälkeen ollaan vettäkin saatu ihan mukavasti ja ruskeaksi kuivunut kalliokin näyttää jälleen saaneen vihreän kuorrutuksen ylleen. Samoin nurmikko elpyi yllättävän nopeasti vaikka se paikka paikoin paloi täysin ruskeaksi.

Istutukset ja kylvökset ovat saaneet tänä vuonna odotella ja paljon myös keväällä kylvettyjä taimia heitti henkensä ensimmäisen kuivan jakson aikana. Olen keskittynyt pitämään hengissä vain minulle kaikkein tärkeimmät kasvit, sillä kaikkia en voinut millään pelastaa. Ehkä eniten perennoista harmittaa suloisen lapinvuokon kuivuminen, eikä se tuskin enää henkiin heräile. Kevään kukinnasta on kuitenkin jäljellä terhakoita siementupsukoita joten pieni mahdollisuus minulla on saada tuo kasvi lisättyä uudestaan siemenistä.

Talvella jääkaapin uumeniin unohtamani pionin siemenet olivat kuitenkin iloisesti versoneet jääkaapin viileydessä. Löysin ne sieltä joskus kesäkuussa ja kylvin alut purkkeihin. Tällä hetkellä ainakin kahdessa purkissa on näkyvissä pienen pienet sirkkalehden alut<3 Viileä jakso jääkaapissa siis huijasi siemenet luulemaan että niiden siellä viettämä aika olisi ollut tuleva talvi 2019. Jääkaapin viileydellä voi siis näin saada ainakin osan siemenistä nousemaan yhden kesän etuajassa! Silti ensimmäistä kukintaa joutuu kuitenkin odottelemaan vielä monta monta vuotta.

Juuri jääkaapista otetuissa siemenissä voi jo nähdä pienet ensimmäiset lehdet.

Kylvin nuo itäneet siemenet puutarhamullan ja sammalkasvualustan sekoitukseen ja nähtäväksi jää miten hyvin se toimii. Vasta jälkeen päin tuli mieleeni, että seokseen tai ainakin ruukkujen päälle olisi tietysti hyvä lisätä myös perliittiä, ihan vaikka karkeaa hiekkaa tai hiekoituksessa käytettävää soraa. Pionien siementaimet varmasti viihtyisivät parhaiten samankaltaisissa oloissa kuin isommat taimetkin. Jännä nyt on kyllä seurata noiden mahdollista kasvua ja kehitystä tulevien vuosien aikana. Tulenko koskaan näkemään kylvämieni taimien ensimmäistä kukintaa? Osa siemenistä on todennäköisesti myös avopölytteisiä risteymiä, joten kukan ulkomuoto on täydellinen yllätys. Jännittävää!

Mikäli haluat lukea ensimmäiset postaukseni näiden siementen kylvämisestä, pääset siihen tästä.

Vaan seuraavaksi taidankin napata vesipullon kainalooni ja oikaista ruotoni kukkaviltille talon taakse varjoon. Muistakaahan ystävät hyvät näillä helteillä huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja pitää päähineet päässä auringossa oleillessanne! Ihanaa ja lämmintä heinäkuuta <3

 

 1. Suloisia pionivauvoja! Palkitsevaa saada ne tuohon vaiheeseen ja siitä eteenpäin kaikki on plussaa. Toivotan heille onnea ja reipasta kasvua!
  Tämän kesän kuivuus verotti kasveja enemmän kuin tappotalvi 2015/2016. Kaikkia menetyksiä ei vielä ole edes nähty, sillä miten selvinnevät tulevasta talvesta ne, jotka nyt ovat henkihieverissä. Täytyy asennoitua niin, että onpahan taas tilaa uusille ideoille.
  Nyt on niin lämmintä, että varjo kelpaa hyvin.

  • Totta, en olekaan osannut vielä pelätä niin pitkälle kuin ensi talveen mutta oikeassa olet, vielä saattaa moni kasvi kokea kovan kohtalon☹️

 2. Kuumuus ja kuivuus on tosi ongelma. Kaksi pionivauvaa, vuoden 2016 siemenistä ja kuusi jääkaappikäsiteltyä viime vuoden siemenistä yrittävät kestää kuumuutta. Tuntuu, ettei varjopaikkaa ole missään. Ensimmäiset siementaimet, vuodelta 2013, kukkivat tänä vuonna. Kaukasian pioneja, kaksi keltaista emonsa tapaan ja kolmas punainen!

  • Tämä kuumuus on todellakin vienyt voimia niin kasveilta kuin meiltä tarhureiltakin. En olisi uskonut koskaan sanovani tätä mutta odotan jo elokuun viileneviä iltoja

 3. Lämpöä riittää taas. Jo toinen hellejakso tämän kesän aikana. Minulle riittäisi vähempikin. Pakko vesiletkulla pelastaa pihan kasveja, kun ovat hätää kärsimässä.

  • Samaa mieltä Miksei koskaan voi olla sekä kosteutta, että lämpöä sopivasti!? Ilmeisesti nämä ääri-ilmiöt tulevat kuitenkin tulevaisuudessa vain yleistymään.

 4. Onpa hienoa, että pionit ovat lähteneet kasvuun. Itse siemenistä kasvattaminen tuo kasveille ihan oman, erityisen merkityksen. Toivottavasti saat joskus nähdä niiden kukkivan! Ja toki itsekin mielelläni näkisin, millaisia kukkia sieltä tulee. :)

  • Jos vain suinkin niin jatkan kyllä tulevaisuudessa raportointia näiden pionivauvojen elämän käänteistä

 5. Voi miten hienoa, että ovat itäneet! Onhan tuo vähän kutkuttava ajatus, että kasvattaisi pioneja itsekin siemenestä. Pitkä projekti, jossa ei tarvi hötkyillä ;)

  • Siemenestä kasvattaminen on niin vienyt mut mukanaan. Myös puuvartisten kylväminen siemenestä on todella kutkuttavaa. Kevään Mustilan ystävien järjestämältä kylvökurssilta kotiutuneet katsuran kylvökset pönöttävät terhakkaana kasvihuoneessa Aika monta vuotta siihen menee ennen kuin niiden alle varjoon pääsee, jos pääsee koskaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt