Säleikköaidan kuulumiset ja muut puuhastelut

Jälleen tiedusteltiin vanhassa postauksessa säleikköaidan kuulumisia. Ja oikeastaan niille näyttäisi nyt vihdoinkin kuuluvan oikein hyvää! Viime keväänä jouduin uusimaan vielä toisenkin omenapuun myyrien syömien tilalle mutta paleltunut päärynäpuu on toipunut ja uskoisen tämän kesän kasvun ulottuvan jo haarautumiskohtaan niin, että siitä saadaan kolme erillistä atraimen piikkiä kasvunsa alkuun.

Viime talvi oli selvästikin myyrätön, sillä puiden edessä nurmikollakaan ei ollut yhtään käytävää edellisten vuosien tapaan. Lieneekö Saimin ansiota, olisiko hajuillaan karkottanut myyrät, vai tuliko lopulta vain kannan luonnollinen romahtaminen. Joka tapauksessa puut pääsevät nyt toivottavasti toipumaan ja kasvamaan myös aidan pidemmässä päässä. Ensimmäiset kukatkin avautuivat eilen ja luvassa näyttäisi olevan yllättävänkin runsas kukinta siihen nähden miten paljon puut ovat joutuneet kärsimään ensimmäisinä vuosinaan. Olisiko nyt vihdoin niiden aika kukoistaa?!

Päärynät voivat myös hyvin

Omenapuiden lisäksi kaariportin molemmin puolin istutetut päärynäpuutkin voivat siis oikein kivasti. Paleltunut puu versoi voimakkaasti jalo-osastaan ja saan siitä kasvatettua sen uudelleen muotoonsa. Katselin aamulla, että latvaa ei tarvitse edes katkaista vaan sopivilla kohdin on kasvamassa oksat molemmille sivuille.

Paleltunut päärynäpuukin on kasvanut näin kivasti jo.

Tiedossa on siis jälleen puiden leikkaamista ja sitomista. Sitomiset aloitinkin jo tänä aamuna ja innostuin kyhäämään narukerälle oikein telineenkin. Nyt on sopivasti narua aina lähettyvillä, kun huomaa jonkin kohdan tarvitsevan sitomista. Olen kokenut säleikköpuiden kanssa puuhastelut hyvin terapeuttisena, eikä niiden hoitaminen ole tuntunut ainakaan vielä ollenkaan työläältä.

Tulppaanien kukintaa

Tänä vuonna tulppaanit näyttäisivät myös kukkivan varsin näyttävästi. Ja oikein ihmettelen kun en ole säleikköaidan alle lisännyt yhtään sipulia ja silti näyttää kukinta oikein kivalta. Tosin myyrien mylläämällä puolella on tietenkin suuria aukkoja mutta jäljelle jääneet näyttävät kukkivan hienosti uudestaan. Paikka on niille varmasti suotuisa ja lehdet annoin olla paikoillaan viime kesänä niin kauan kuin ruskettuivat, joten ravinteita saivat varmasti kerättyä ihan mukavasti.

Myös alapihan daaliapenkissä tulppaanit tykittävät nyt täysillä. Sinne kyllä lisäsin syksyllä joitakin sipuleita entisten kaveriksi, joten siksikin kukinta on nyt niin runsasta ja näyttävää. Tuo kivipaaseilla reunustettu istutusallas on siitä niin mukava, että sinne eivät ole myyrät ainakaan vielä löytäneet. Alla on kivikova maa joten saattaa olla, etteivät sinne koskaan tule löytämäänkään.

Kasvimaan laittoa

Nopsasti vielä tähän loppuun myös hieman kasvimaan kuulumisia. Viime kaudella tuli perunasta niin hyvä sato, että sitä on vieläkin kellarissa jäljellä. Nyt perunaa on alustavasti tulossa vähemmän ja se kyllä hieman harmittaa. Vielä olisi pieni alue etualalla vapaana mutta tekisi mieli laittaa myös salaattia ja vähän muutakin kesällä käytettävää kasvista tulemaan. Ikävää kun pitää aina tehdä kompromisseja pienen kasvimaan kanssa. Toisaalta kun viime viikonlopun helteissä kaivoin käsipelillä kolme pitkää penkkiä niin olin jokseenkin sitä mieltä, että en todellakaan tarvitse enää erillistä perunamaata…

valkosipulit ja perunat riveissään.
Curry-yrtin istutan tänä vuonna kasvimaalle.
Parsapenkki uusittu, jospa nyt lähtisivät kasvuun.

Kaikenlaista kivaa pientä puuhastelua on siis tiluksilla tapahtunut, vaikkakin hyvin verkkaiseen tahtiin tänä vuonna. Vaan mihinkäs tässä olisikaan kiire, valmiissa maailmassa. Teen sen minkä jaksan ja ehdin ja loput saa jäädä…

Seuraavaksi täytyy keskittää ajatukset kahden viikon päästä koittaviin koulujen päättäjäisiin ja esikoisen valmistujaisiin. Hyvin pienellä porukalla juhlitaan, enkä aio ottaa tällä kertaa yhtään stressiä valmisteluista. Talo on sisältä siivoton mutta olkoon. Ainakin ikkunat toivottavasti kiiltävät, sillä keskimmäisellä on ensi viikolla projektiviikko koulusta ja hän hoitanee klasien kiillotuksen, jee!!

Ihania toukokuun päiviä kaikille lukijoilleni!

  1. Mukava kuulla, että säleikköpuut voivat hyvin. Puiden kasvattaminen on aina pitkäjänteistä hommaa, joten mitään vaurioita ei matkalle soisi.
    Sinulla on kauniit ja runsaat tulppaanit. Tämä on selvästi tulppaanien kevät. Meillä on noussut sellaisiakin tulppaaneja, joita ei ole pariin vuoteen näkynyt ollenkaan.
    Onpa hieno asia, että keskimmäinen hoitaa ikkunoiden pesun. Koti tuntuu heti viihtyisämmältä ja helpottaa sinun työsarkaasi kummasti.
    Iloisia juhlia perheellenne!

    • Kiitos kommentistasi❤️ Nyt huomaan, että en ole ikuisuuksiin käynyt bloggerin puolella blogeissa. Aina sama juttu tähän aikaan vuodesta, ei vaan ehdi kaikkea mitä haluaisi. Siivouksetkaan eivät ole edistyneet, ulkosalla vain touhunnut kaikki vapaa-ajat… Vaan ikkunat on putipuhtaat🤩

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt