Ruukkupuutarhan kolme erilaista ilmettä ja arvonta

Pääsin tänä keväänä ilokseni puuhaamaan blogiyhteistyön merkeissä Hankkijan Piha ja Puutarha -osaston kanssa. Paikallinen Lohjan myymälä on tullut itselleni kovin tutuksi tässä vuosien varrella, joten lähdin mielelläni mukaan blogiyhteistyöhön itselleni tutun toimijan kanssa.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Sain valita heidän tämän kevään uutuusruukuistaan itselleni mieluisimmat ja suunnitella niihin istutukset! Suunnittelu oli niin mukaansa tempaavaa ja inspiroivaa, ettei tarvinnut pitkään asiaa pohtia kun jo keksin idean erilaisiin valo-olosuhteisiin sijoitetuista ruukkuasetelmista.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Sain lisäksi luvan järjestää arvonnan, jonka palkintona on 50€ lahjakortti Hankkijalle. Valitset vain mieleisesi kolmesta rakentamastani ruukkupuutarhasta ja kirjoitat lyhyen perustelun valinnastasi alla olevaan kommenttikenttään. Muista antaa myös sähköposti-osoitteesi jotta voin ottaa sinuun yhteyttä mikäli arpaonni suosii juuri sinua. Huom! Osoitekenttään kirjoitettu teksti näkyy vain minulle! Arvontaan voit osallistua äitienpäivään 9.5.2021 klo 12 asti.

Ruokaa silmille ja suuhun, katetun terassin pöydältä (nro. 1)

Tähän ensimmäiseen ruukkuasetelmaani valitsin kaksi kauniin muodokasta Benevento ruukkua, joihin istutin kumpaankin perhemansikkaa. Perhemansikan taimiruukkuun on istutettu kolmea hieman eri aikoihin kukkivaa ja marjojaan kypsyttelevää lajiketta, jotta mansikoiden satokausi olisi mahdollisimman pitkä. Terassille tuskin rastaatkaan uskaltautuvat marjavarkaisiin joten toivottavasti saadaan itse nauttia ruukkujen tuottamasta sadosta.

Mansikkaruukkujen kavereiksi sijoitin samaa muotokieltä ja materiaalia edustavat ruukut. Matalaan ja laakeaan Capriin istutin leivän päälle leikattavaa persiljaa. Syötävää silmille tarjoilee taustalla suloisen kaunis hortensia Magical.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Koska ruukut ovat terassilla valokatteen lävitse siilautuvassa täydessä auringossa, uskon niiden saavan sopivasti valoa. Veden ja ravinteiden saanti onkin sitten täysin itse tarhurista riippuvaista.  Tarkoituksenani on kuitenkin huolehtia asetelmista hyvin koko kesän ajan ja postailla sitten elokuussa uudestaan ruukkuistutusten kuulumisista. Erityisen tarkkana täytyy olla tuon hortensian suhteen, sillä se rakastaa kosteutta. Kosteuden haihtumisen estämiseksi katoin sen ruukun pinnan hakkeella! Lisää hoito-ohjeita hortensialle löysin kasvattajan sivuilta. Riittävän kastelun lisäksi olen vakaasti päättänyt, että tänä kesänä keskityn myös ruukkukasvien kunnolliseen lannoittamiseen. Toivottavasti päätökseni pitää :)

Lammikon rannan suuri ruukkuryhmä (nro. 2)

Aurinkoiselta terassilta siirrytäänkin sitten tammen lehvästöjen lävitse siilautuvaan varjoon. Tässä ruukkuryhmässä käytin perennoja ja runsaasti murattia johon olen viime vuosina syvästi ihastunut. Ihastuin myös haltiankukka `Tapestry`:n upeaan väriin, missä yhdistyvät tumma luumun sävy ja kirpeän vihreä lime. Tummaan värimaailmaan sijoittuu myös kallionauhus `Pandora`, jonka valitsin juurikin sen tumman lehdistön vuoksi. Loppukesän pörriäisiä houkutteleva keltainen kukinta onkin sitten vain bonusta ja olkoonkin se jälleen yksi etappi matkallani keltaisten kukkien rakastajaksi.

Kannustan kaikkia kokeilemaan erilaisia perennoja osana ruukkuistutuksia. Usein ne vielä lihovatkin kesän aikana sen verran, että niistä saa sitten syksyllä jaettua taimia istutettavaksi puutarhaan. Tai jos jakaminen jää ja ruukku ehtii jäätyä niin perennaruukun voi helposti talvettaa viileässä autotallissa tai kellarissa seuraavaan kevääseen. Keväällä voi sitten istuttaa perennan kaveriksi vaikkapa sipulikukkaruukun tai mikseipä myöhemmin jonkun kesäkukankin, mikäli perenna ei ole vielä ehtinyt rehevöityä.

Kartiovalkokuusen valitsin mukaan tuomaan ruukkuasetelmaan korkeutta ja ihanaa harmaaseen vivahtavaa vihreyttä. Lammikon viileässä varjossa se tuskin kärsii auringon vioituksistakaan, joille se on arka varsinkin keväisin. Havut ovat mielestäni hyvä lisä ruukkuistutuksiin ja ne voivat viihtyä ruukussa vuosia. Ja mikä parasta, kun ne kasvavat liian isoiksi ruukkuihin, niin ne voivat jatkaa elämäänsä puutarhaan istutettuina. Talvetin viime talvena ensimmäisen kartiovalkokuuseni kellarissa ja nyt se koristaa meidän pohjoisen puolen sisääntuloa. Uskoisin näiden talvehtivan muuten myös esim. kasvimaahan kaivettuina, kunhan vain muistaa suojata ne kevätahavalta vaikkapa säkkikankaan palasella.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Myös lankaköynnöksestä on tullut suosikkini ja suunnittelen senkin juurakon talvettamista kellarissa. Toisena kesänään lankaköynnökset muuten kukkivat pienillä lasimaisilla kellokukilla! En ollut tiennyt tuota ennen kuin ensimmäinen lankaköynnökseni selvisi toissa vuoden lauhassa talvessa seuraavaan kesään asti. Tuosta lankaköynnösmaljasta suunnittelin saavani myös pistokkaita joiden kasvatusta aion kokeilla nyt tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Olisipa ihanaa olla omavarainen muratin lisäksi myös lankaköynnösten suhteen!

Ruukkuasetelma säleikköaidan edustalla (nro. 3)

Säleikköaita omenapuineen rakennettiin ja istutettiin vasta viime kesänä, eivätkä taimet näytä oikein miltään vielä moneen vuoteen. Niinpä sijoitin kolmannen ruukkuryhmän aidan yhteyteen. Valitsin tähänkin asetelmaan samoja terracottaruukkuja, kaikissa kolmessa muodossaan. Maljamaisen Caprin istutin täyteen mehikasvimixiä ja toivon niiden kasvavan niin, että pieniä mehikasvin poikasia roikkuisi runsaasti kesän lopulla maljojen reunoilta. Halusin nostaa ruukut yksinkertaisten puutolppien päälle ihan jo senkin tähden, että nurmikon trimmeröinti sujuisi vaivattomasti ja ruukkuja vahingoittamatta.

Leveäsuiseen Genovaan istutin jo kauan ihailemani pikkusyreeni `Palibin`. Tähän aikaan vuodesta se tosin näyttää vielä melko vaatimattomalle joten valitsin mukaan asetelmaan ainakin alkukesän ajaksi myös Magical hortensian. Se ei ehkä kestä tuossa kauniina heinäkuun paahteessa mutta silloin pikkusyreeni onkin jo kauniin vihreä pallo ja toivottavasti myös jo kukkinutkin. Sen muuten luvataan myös mahdollisesti uusivan kukintaansa loppukesästä! Jännä nähdä miten saan sen viihtymään. Ja kovasti kiinnostaa myös, toimiiko ”Palibin´ yhdistettynä tarhalyhtykärhö `Princess Kate`:n kanssa, jonka istutin sen juurelle. Suunnitelmissani syreeni toimisi loppukesästä kukkivan kärhön kasvutukena, enkä pistäisi pahakseni vaikka kärhö nousisi takana olevan säleikköaidan vaijerillekin.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Onnea arvontaan ja ihanaa toukokuun ensimmäistä viikkoa kaikille

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  • Nro 1! Kaikki tuore, syötävä on kesässä parasta ja varsinkin kun niitä voi napsia suoraan kesäkeittiöstä!

   • Numero 2 on upea kokonaisuus. Se olisi juuri sopiva meille.

    • Eniten pidän kakkosesta. Kartiovalkokuusesta ruukkuistutuksiin olen haaveillut, mutta juuri tuo kevätauringolta suojaus on arveluttanut.

   • 1. on mieluisin, koska vaihtelun vuoksi ruukkupuutarha voi olla yrtti- ja marjakasveilla kätevästi lähellä kesän ruokailupaikkaa tai kesäkeittiössä! Ihanaa vihreyttä.

   • Kyllä tuo 1. asetelma miellyttää eniten, ihana yhdistelmä kukkivaa ja syötävää.

  • Toi kolmonen on hauska idea, mehikasvit ruukussa. Lisäksi hortenssia on ihan ykköslemppari!

   • 2 on minun valintani. Minusta se on rauhallinen ja kaunis asetelma

   • Numero 2 on suosikkini, erilaiset lehtimuodot erottuvat kivasti ja perennat maahan kauden lopussa.

  • Nro1 kasvit nro 3 paikalla :) Meillä ei koirien kaa pysy mikään missään ei edes nurmikko pihalla :D ;D

 1. Lammikon rannan suuri ruukkuryhmä (nro. 2): Todella näyttävät ruukut, herättää huomion. Tänä vuonna on myös itselläni aikeissa istuttaa perennoja ruukkuihin, joten tämä aihe kiinnostaa.

  • 2. Ruokaa silmille ja suuhun. Olen aina tykännyt puutarhoista, joissa yhdistyy hyöty-ja koristekasvit. Erityisesti pidän hortensioistsa.

 2. Kaikki upeita. Valitsen numeon 1, koska se sopisi omalle terassille.

  • Kauniita istutuksia kaikki. Numero kaksi on suosikkini. Havupuu ja perennat kauniita.

   • Pidän eniten asetelmasta nro 1. Se olisi varmasti eniten myös lasten mieleen että terassilta pääsisi napsimaan mansikoita.

 3. Rakastan kukkia, mutta myös syötävät ruukuissa on niin parasta. Valinta on nro 1

 4. Kyllä istutus 1 kiinnostaa eniten! Jospa muutama mansikka kypsyisi suuhun asti.

 5. Nro 1, koska tuore persilja on monen ruoan kaunistus ja ihanaa aamuleivällä. Ja kunhan päästään mansikka-aikaan, nams ♥

 6. Numero 1. Syötävät herkut käden ulottuvilla ilahduttavat myös silmää!

 7. Nro 2 olisi meille sopiva järven rannalle varjoisaan paikkaan.

 8. Mielenkiintoinen postaus ja juuri näitä vihjeitä tarvitsen. Olen taas jälleen kerran suunnitellut tänne pihalleni pienimuotoista ruukkupuutarhaa ja mielessäni onkin jo jotain valmiina.
  Monta hyvää aihetta tästä sain, kiitos ♥
  Numero 2 on suosikkini

 9. Nro 2, ruukkujen muoto viehättää samoin eri korkuiset kasvit ruukuissa. Aina ei tarvi olla kukkivia kasveja, koko kesän näyttävä ruukkuistutus.Varjon puolelle sopii kivasti ruukkuryhmä ja kasvit.

 10. 3.

  Tykkään ruukkujen mallista, väristä ja asettelusta.

  Nuo kukat myös upeita!

 11. Oi ihana arvonta ja aivan ihastuttavat istutukset! Ja ehdottomasti istutus 3 on ihanin! Rakastan Syreeniä ja Mehitähtiä! Kerroksellisuus on kaunista!

 12. Ihania kaikki kolme, lempparini on 1 koska minä ja tyttäreni rakastamme mansikoita!

 13. Nro 3. Palibin on ihana kukkiessaan ja kukkii tosiaan syksyllä uudestaan

 14. Nro 1 on ihana! Mansikat ja persilja kuuluvat omiin lemppareihin ja hortensia kyllä kruunaa tuon asetelman. Ruukut ovat myös kauniit ja sopivat ihanasti yhteen

 15. Numero 3. Ihan vain tuon ihanan ruukun ja hortensian takia.,

 16. Kaikki ruukut kasveineen ovat kauniita, voisin valita jokaisen. Päädyin numero 2. Olen jonkin verran käyttänyt ruukuissa perennoja kesäkukkien kera ja niiden sijasta. Vahvistavat todellakin juuriaan ja olemustaan jaksaen paremmin jatkaa myöhempää elämäänsä puutarhan mullassa. Tiedän jo, mihin käyttäisin lahjakortin: joku uutuusruukuista löytäisi tiensä meille, tyhjänä tai muutaman uuden kasvin kanssa.
  betweenland@gmail.com

 17. Numero 3 on mieleisin. Rakastan mehikasveja ja hortensioita. Lisäksi kiinnostaa kovasti, miten tarhalyhtykärhö onnistuu kiipeämään Palibinia pitkin. Minulla kasvaa myös Palibin pihalla. Josko istuttaisin kärhön sen juurelle!

 18. Numero 1, kauniit ja syötävät sopivat minulle. Tosin kaikki vaihtoehdot olivat houkuttelevia :)

 19. Nro 3. on minulle mieleisin, koska pidän paljon mehikasveista. Itselläni on vanha kivimuuri, jossa mehikasveja ja muita kivikkokasveja.

 20. Asetelma nro 3 vei voiton niukasti numero kakkosesta. Tuo hortensia on vaan niin söpö ja mehikasvit vielä siihen päälle. Aurinkoista toukokuuta!

 21. Lammikon rannan suuri ruukkuryhmä (nro. 2)

  Kiva nähdä erilaisia perennoja ruukkuryhmässä. Ihanan vehreä jo nyt!

 22. 1. On suosikki, koska siinä on sekä käytännöllisiä ruokakasveja että iloa silmälle!

 23. Kaikki kauniita , valitsen kuitenkin 3 ryhmän. Ruukut kauniita ja pikkusyreeni kukkien kera kesällä varmasti ihana näky.

 24. Kyllä kallistun nro 1, kaikki ruukut on kauniit ja ruukkuja hankkisin jos voitto napsahtaa.

 25. Ihania kaikki istutukset ja ruukut kauniita. Ihastelinkin niitä jo Hankkijalla käydessäni. Säleikköaidan vierellä ryhmä 3 on valintani, koska siinä on kaikki suosikkikasvini.

 26. Syätävät kasvit o noussu arvoasteikolla ylemmäs, joten nro 1.

 27. Nro 1, aivan ihanat mansikat, laitan itsekin juuri noin sinun tapaan terassille.

 28. Ehdottomasti nro3
  Aivan mielettömän ihana yhdistelmä!
  Rakastan mehikasveja, joita en itse osaa pitää hengissä.
  Kukkivista hortensia on suosikkikasvini ja tuo hempeä väri suloinen. Myös syreeni on yksi lemppareistani. Kauniit ruukut kruunaavat asetelman. :)

 29. Kiitos kivoista vinkeistä, kaikki tosi kivoja ❤️ Mansikat, hortensiat ja mehikasvit myös täällä kesän puutarhasuunnitelmissa. Asetelmista valitsen no1:sen.

 30. Istutus 1 itse laittaisin myös hyötykasveja ruukkuihin,ja jotain kaunista niinkuin hortensia

 31. 3 sopisi mökille, ruukut kauniita ja vaikuttaa helppohoitoiselta, kasvit kauniita ja mielenkiintoisia

 32. 1 on suosikkini, mansikat on kauniita vihreinä ja vielä kun niistä saa satoa,nam. Hortensia on upea kukka isoine palloineen❤

 33. Kaikki on kivoja, mutta valitsen nyt 3, koska tykkään paljon sekä mehikasveista että hortensioista!

 34. Ehdottomasti numero..1…Hyötykasvit ihan ulottuvilla..Tykätty ja mukaan arvontraan..

 35. Nro 1 ja 2:sen väliltä todella vaikea valita Itse ehkä yhdistelisin niitä ni sitte olis just bueno mutta koska rakastan mansikoita niin ääni nro1:selle

 36. Numero 1 tietysti. Kaikki mistä iloa silmälle ja sopii vielä syötäväksi on parasta

 37. Nro2,aivan ihana,tätä tyyliä juuri hakenut ja tehnyt meidän ”uudis”pihaamme,ihan huikea!

 38. Nro2,aivan ihana,tätä tyyliä juuri hakenut ja tehnyt meidän ”uudis”pihaamme,ihan huikea!

 39. Numero 1 ruukkupuutarha minulle mieleinen koska olen juuri itsekin suunnittelemassa lasitetulle parvekkeelle mansikkaa ja yrttejä kukkien lisäksi.

 40. Ruokaa silmille ja suuhun, katetun terassin pöydältä (nro. 1)miellyttää koska ihana terassilta nopeasti napsia syömäkelpoisia kasveja.usein yhdistän idoon isoon ruukkuun yrttejä ha salatteja ja se on näyttävä myös

 41. 1. Lempikukkani hortensia. Persiljaa laitan joka ruokaan kesällä. Ja mansikat on tietysti kesäherkku.

 42. Nro 1. Pidän tässä istutuksessa kaikesta, mansikat ja persilja on ihania, ruukut kauniita ja yhteensopivia, varsinkin laakeita matalia ruukkuja on ollut vaikea löytää. Ja hortensia on aivan ihanan värinen.

 43. Mietin kauan 1 ja 2 väliltä, mutta päädyin lammikon reunalta.Lankaköynnös on yksi lemppareintani.
  kauniit ruukut kaikissa.

 44. Kaikki on kauniita, mutta vastataan 1. Pieni hyötypuutarha kätevästi ruukuissa.

 45. Nro 1, sillä rakastan hyötykasvien kasvattamista! Jos jaksaa niiden eteen nähdä vaivaa, se palkitaan kyllä!

  • 3 on aivan ihana ja todellakin Hortensiat tekevät istutuksesta silmiä hiveleviä. Ruukut ovat todella kauniit muotoilun ja värinsä puolesta. Kestävä ja valloittava kokonaisuus!

 46. Asetelma 1, tuon idean voisin varastaa myös meille. Kasvihuoneemme ja kasvulaatikot on jouduttu sijoittamaan meillä kauas keittiöstä ja terassista, joten näin saataisiin yrtit jne. lähemmäs keittiötä. Ja ihanat noi ruukut! Rakastan myös erivärisiä hortensioita. Hyötyä ja kauneutta samassa asetelmassa.

 47. 2 on minun valintani. Minusta se on todella rauhallinen ja kaunis asetelma

 48. Nro 1. koska naminami kesän maut ja kauniit muodot.

 49. 2. Tykkään tästä ideasta yhdistellä perennoja ruukkuistutuksiin.

 50. Valitsen nro 3 koska se sopisi hienosti uuden talomme pihapiiriin. Sain hyviä ideoita näistä kaikista kolmesta suunnitelmasta, kiitos

 51. Nro 3. Siinä on monta lempi kukkaani. Hortensia, kärhöt sekä pikku syreeni. Tykkään!

 52. Kaikki kivoja, mutta nro 3 vei voiton. Nuo mehitähdet viehättävät niin kovasti.

 53. 1. Hortensia on aina ihana ja pieni puutarha-apulaiseni tykkää napsia herkkuja ja yrttejä puutarhassa joten tässä on sekä äidin, että pienen tyttären lempparit samassa asetelmassa.

 54. 1. Silmäniloa ja mansikoita, siitä saa paljon jo koko kesänaikana iloa.

 55. Kaikki näyttivät ihanilta, mutta numero 1 on lempparini :) Juuri viikonloppuna meni viime kesän viimeiset mansikat pakkasesta smoothiehen, millään en malta odottaa tämän kesän satoa ja ihania makuja. Onneksi on mökillä iso piha ja tilaa kasvattaa vaikka mitä kivaa ihanaa!

 56. Numero 1. on mieluisin. Otsikko kuvaa valintaani parhaiten: ”Ruokaa silmille ja suuhun, katetun terassin pöydältä”.

 57. 1, ruokaa silmille ja suuhun rakastan hyötykasveja, ja mikäs sen ihanampaa kuin omalta pihalta napsia mansikoita, yrttejä ym! Se on myös hyvä tapa opettaa lapsille uutta ja kannustaa maistelemaan eri yrttejä ym

 58. Hei,
  Kaikki näyttävät kivoilta, mutta kun pitää valita…niin numero 3.

 59. 2. Olisi keltaisten syyskukkien ihailijalle mieluisin ja ihanat perennat

 60. Numero 1. Ruokaa silmille ja suuhun.
  Tämä sopisi näistä parhaiten omalle pihalleni. Tästä voisi napsia mansikoita sitten, kun aurinko paahtaa.

 61. Numero 1. Jalalliset ruukut ovat ihastuttavat ja mansikoiden kanssa ne varmasti pääsevät oikeuksiin.

 62. 3 mehikasvit ruukussa on kivan näköiset, myös pikkupuitten kasvatus ruukuissa kivaa kun ne voi tarvittaessa siirtää paikasta toiseen.

 63. Nro 1 on loistava idea. Yrtit ja mansikka sopivat mainiosti ruukkuihin, eikä tarvitse murehtia rikkaruohoistakaan!

 64. Numero 1. Kauniit ruukut ja hyöty samalla Juuri tuohon terassille sopivat.

 65. Arvonta on päättynyt ja voittaja on Leena (3 sopisi mökille, ruukut kauniita ja vaikuttaa helppohoitoiselta, kasvit kauniita ja mielenkiintoisia). Hänelle on laitettu voitostaan sähköpostia, onnea vielä sinulle tätäkin kautta ja kiitos kaikille osallistujille, teitä oli ihanan paljon <3

 66. 1 sopisi täydellisesti lasitetulle parvekkeelleni. Siinä on juuri mitä haluan eli syötävää silmille ja lautaselle. Kasvit pitäisivät lämpimästä ja auringosta, kuitenkin pahimmalta paahteelta suojassa. Pidän ruukkujen klassisesta muodosta ja Välimerellisestä tunnelmasta.

  • Kiitos Riikka kommentistasi. Huomasithan, että tämä postaus on kirjoitettu viime vuonna joten arvontaan ei voi nyt osallistua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt