Ruukkuistutuksia — Vanhaa hyödyntäen ja uusia jakaen

Ihanasti on vihdoinkin sää lämmennyt ja pääsin uudistamaan keväällä hankkimieni uusien ruukkujen sisällön. Kukkineet narsissit saivat väistyä uusien kasvien tieltä jotka hankin meidän lähitaimistolta. En ole koskaan ollut kovin suuri varsinaisten kesäkukkien fani. Kellarin myötä tulen myös jatkossa panostamaan yhä enemmän kasveihin jotka voisivat talvehtia kellarissa tai joilla olisi lauhana talvena mahdollisuus talvehtia jopa niillä sijoillaan ulkona ruukuissa tai maahan kaivettuina. Kätevää ja ennen kaikkea edullisempaa kuin ostaa joka kevät kaikki uudestaan. Hiljalleen kasvit myös lisääntyvät ja niistä voi saada lajista riippuen täydennystä jopa istutusalueille.

uudet-ruukkuistutukset4-mamasgarden

Vasta ihan viime vuosina olen enemmän innostunut erilaisista koristeheinistä ruukkuistutuksissa. Olen huomannut, että niistä osa sopii talvetettavaksi joko kellarissa tai ihan maahan kaivettuina. Jo vuosia olen talvettanut ystävältä saamaani ruokohelpiä, Phalaris arundinacea ’Pure gold’. Ennen kellaria kaivoin sen talvien ajaksi maahan ja nostin keväällä takaisin ruukkuun. Parina viime talvena on ruukku talvehtinut kellarissa. Ruokohelpin kanssa samassa ruukussa on myös keltavuokkoa ja tummalehtistä keijunkukkaa. Tänä keväänä jaoin ruukusta heinäkasvustoja uusiin ruukkuihin joissa toivon sen talvehtivan ihan ulkosalla koska ruukut ovat todella suuria.

Tässä ruokohelpiruukku viime keväänä. Kasvusto oli jo liiankin tiheä ja tänä keväänä jakaminen tuli tosi tarpeeseen.

Eilen tekemiini uusiin istutuksiin valitsin myös kauniita heiniä jotka taitavat olla koristekastikka `Overdam`:ia. Vielä niin pieniä ja suloisia tuppaita. Voi olla, että ajan oloon hopeanhohtoinen curry-yrtti jää kuitenkin heinän ja koristeapilan varjoon mutta siirrän sen siitä sitten omaan ruukkuunsa mikäli tulee ahdasta. Heinien lisäksi on toiveissa näistä hankkimistani kasveista talvettaa ainakin nuo apilat tulevien kesien istutuksiin. Koristeapiloista minulla ei olekaan vielä kokemusta mutta uskoisin niiden olevan melko kestäviä tapauksia.  Tuon curry-yrtinkin sai puutarhaystäväni menneenä talvena talvehtimaan lasitetulla parvekkeella, mutta en tiedä voisiko se kestää kellarin pimeydessä, tuskinpa?!

Sisäänkäynnin puoleisissa ruukuissa runsaasti murattia

[columns_row width=”third”]
[column]uudet-ruukkuistutukset2-mamasgarden[/column]
[column]salvia-mamasgarden[/column]
[column]uudet-ruukkuistutukset-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Näiden sisäänkäynnin ruukkujen täytteeksi ostin samaa sinistä salviaa kuin viime vuonna ja niiden seuraksi muutaman muratin taimen. Nuukana ostin vain kaksi taimea ja jaoin ne molemmat kahtia saadakseni murattia hieman suuremmalle allalle! Murattien talvetusta aion ehdottomasti kokeilla kellarissa sillä joskus ne ovat talvehtineet lauhana talvena ihan ulkosallakin amppeleissa.

lankakoynnos-talvehti-ulkona-mamasgarden
Lankaköynnös talvehti ulkona isossa ruukussa ja availee nyt uusia lehtiä.

Orvokkien lisääntyminen siemenestä

Tänä keväänä nousivat myös somasti uudelleen viime keväänä istutetut orvokit. Eipä tarvinnut uusia taimia hankkia sillä siemenestä näyttäisi nousevan orvokit useampaankin talveksi ulos jääneeseen ruukkuun. Taimia löytyy myös runsaasti ruukkujen ulkopuolelta joten sieltä vain nostelen taimia ja nautin alkukesän ilmaisien orvokkien kauneudesta.

[columns_row width=”half”]
[column]orvokit2-mamasgarden[/column]
[column]orvokit-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Pelargonitkin pääsivät terassille

Helatorstaina kannoin myös pelargoniruukut ulos terassin hyllyille. Kylläpä ne olivat talven aikana kasvaneet laihoiksi ja pitkiksi! Reippaan saksimisen ja siistimisen, sekä reilun kastelun ja lannoituksen jälkeen alkoivat kasvit näyttämään jo paljon paremmilta. Vain yksi kasvi oli kokonaan kuollut. Mehikasveista oli tuossa kuvan mehiruusukkeessa ihmeekseni pieni kukan alku. Harmillisesti kukinnan jälkeen ruusuke alkaa kasvaa pituutta mutta sitten napsaisen sen vain kylmästi poikki (lehdistään voi kasvattaa uusia ruusukkeita) ja annan näin tilaa ruukussa oleville pienemmille ruusukkeille.

pelargoni-terassilla-mamasgarden

 

Lisää ihania ruukkuistutuksia löytyy Kotipuutarhalehden omasta artikkelista täältä!


pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Todella söpön sinisiä orvokkeja. Ovatko ne mainitsemiasi viime kesäisiä? Kesäisiä orvokkeja siivotessani laitan varsinkin siemenkodan kehittäneet jonnekin istutusalueella. Siellä ne aloittavat uuden elämän seuraavina kesinä.
  Kesäkukat ovat kauniita, mutta tavallaan niiden ostaminen joka kevät on aika tuhlailevaa. Monet perennat ovat kivoja kesän ajan ruukuissa ja syksyllä istutan ne maahan. Tänä kesänä laitoin maanpeiteruusua kesän ajaksi ruukkuun.
  Viime kesän kaikki muratit ovat hengissä. Yhden laitoin kasvimaalle syksyllä, muut olivat suurissa ruukuissa. Harvoin näin hyvin talvehtivat.

  • Viime kesäisiä tosiaan nuo orvokit ovat ja melkein saman värisinä kasvoivat siemenestä kuin emonsa. Vain muutama hieman vaaleampi seassa. Kyllä viime ”talvi” oli tosiaan melkoisen erikoinen, tuskin yhtä lauhaa saadaan enää vähään aikaan kokea?!

 2. Ruukut ovatkin kiva lisä pihaan! Itse olen heinien suuri ystävä, niitä voisi olla enemmänkin. Ai, sinulla lankaköynnös talvehti ruukussa ulkona! Minusta se on kivan näköinen. Tänne ei tule kommentoitua niin usein kuin oikeastaan haluaisinkin. Hassua, että tämän kokee olevan paljon vaivalloisempaa kuin bloggeri-blogien kommentointi. Ehkä se on tuo jokakertainen omien tietojen tallennus. Pikkujuttu, mutta näin se vaikuttaa. Sorry!

  • Kommentointi tosiaan on minustakin hankalampaa täällä kuin Bloggerissa Moni saattaa jättää kommentoimatta koska se vaatii sähköpostiosoitteen jättämistä. Osoite ei kuitenkaan näy ulkopuolisille eikä sitä hyödynnetä mainostamisessa!

 3. Samiksia ollaan siinä, että yksivuotiset kesäkukat ei erityisemmin innosta. Orvokit tekevät minulla poikkeuksen. Monethan nauttii kovasti, kun tekevät joka vuosi uudet ja erilaiset kesäkukkasuunnitelmat. Siihen olen ihan liian laiska, ei huvita. Olen yleensä ottaen laiska ruukkujen kanssa. En jaksa suunnitella niitä mitenkään, enkä jaksa tehdä monilajisia istutuksia. Ihastelin kovasti viime vuonna sinulla sitä, jossa oli keltavuokkoa, jotain heinää ja vielä jotain muuta. Ainut mitä sitten vähän viitsin on se ruukkujen asettelu. Yritän asetella ne ruukut, mitä on sattunut siunaantumaan, keskenään jotenkin mukavasti. Yritän aina vähän vähentää, mutta useimmiten niin ei sitten kuitenkaan tapahdu .

  • Orvokkeja itsekin olen tosiaan hankkinut ja anopin kasvattamat samettiruusut ovat olleet jo monena kesänä kasvimaan kaunistuksia. Niin ja onhan minulla nyt kasvamassa mustasilmäsusannan taimiakin Löytyyhän niitä kesäkukkiakin kun alkaa oikein miettimään.
   Toivottavasti kesästä ei tule rutikuivaa sillä silloin sitä aina katuu uusien ruukkujen laittamista

 4. Meilläkin laitettiin viime vuonna etupihan ruukkuihin heinää, kokeilumielessä jätin ne ihan sellaisenaan tarlveksi ulos ja kappas, sieltä puskee nyt tuuheat heinätuppaat ruukuista.
  Kauniita ovat nuo sinun istutuksesi, etenkin tuo heinä-apila yhdistelmä miellyttää silmää :)

  • Omavarainen ruukkukasvien suhteen, ihana haave Siltikin voisi joka vuosi vähän vaihdella kasvipareja ja etsiä uusia yhdistelmiä. Ja ellei jokin talvehdi niin sitten ostaa vain jotain pientä piristystä lisäksi, kuin kirsikaksi kakkuun. Säästää siinäkin kun ei kaikkea osta joka kevät uudestaan

 5. Monivuotiset kasvit itsenäisesti tai kesäkukkien täydentäjinä ovat kiva juttu ruukkuistutuksissa. Kyllä ruukut ovat kuitenkin puutarhassa kiva lisä ja täydentäjä :).

  • Totta! Vaikka ruukkujen hoitamisessa onkin oma vaivansa niin on ne silti tosi kivoja. Ja kun ne laittaa ryhmiin niin kastelukin helpottuu!

 6. Viime talvi oli niin leuto täälläkin, että muutama ruukussa viime kesänä kasvanut heinä on edelleen hengissä. Olivat syksyllä niin pitkään hyvännäköisiä, että jätin ruukut terassille ja ne tosiaan yllättivät.
  Apilan olen joskus heittänyt ruukusta pensaan juureen ja niin vain keväällä lähti kasvamaan sieltä:) Sitkeitä ovat!
  Minä olen niin huono kesäkukkien kastelija, ettei meiltä kovin paljon ruukkuja löydy, mutta aina jotain;)

  • Kiva kuulla, että tuo apila on sitkeää laatua! Kyllä tässä alkaa itseäkin taasen se ruukkujen kastelu hirvittämään kun sääennusteen mukaan povataan jo reilun 20 helteitä. Kädet pitkällään saa taas kantaa vettä mutta tänä vuonna ajattelin hyödyntää kastelussa myös lapsityövoimaa :) Yksi ruukkujen kastelukierros kartuttaisi rasteja ja sitä myöten kuukausirahan määrää. Luulen, että voisin löytää innokkaita apulaisia kasteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt