Puutarhavierailulla Satulkarin metsäpuutarhassa

Olisikohan se ollut joskus viime talvena kun ensimmäistä kertaa törmäsin Instagramissa Satulkarin metsäpuutarhaan ja ilahduin suuresti kun huomasin sen sijaitsevan niin lähellä, Lohjansaaren upeissa maisemissa. Tänään pääsin tutustumaan Ritvan ja Ilkan unelmaan ihan paikan päälle. Kun saavuin talolle, sain ihanan vastaanoton tietysti itse pariskunnalta mutta myös heidän suloisilta koiriltaan. Hetken aikaa pusuja sateli molemmille poskilleni.

Lumoavan kaunis lavatarha

Heti talon välittömässä läheisyydessä sijaitsi huolella hoidettu ja kaunis lavatarha. Lavat olivat täynnä todella hyvässä kasvussa olevia kasveja ja ainakin mangoldia oli jo hyödynnetty kasviskääryleissä useamman kerran. Kyllä täytyy nyt itsekin ensi keväänä kokeilla tuota mangoldia. Jostain syystä ei ole tullut sitä vielä kertaakaan kasvatettua, vaikka moni on sitä niin paljon kehunut. Hyvän maun lisäksi mangoldi on erityisen kaunis kasvi, niinpä se tarjoaa myös silmänruokaa hyötytarhaan.

[columns_row width=”fourth”]
[column]

Mangoldia ja munakoisoa.

[/column]
[column]

Munakoisosta oli tulossa komea sato.

[/column]
[column]

Lehtikaalia ja karviaiskoiso.

[/column]
[column]

Ilmasipulit olivat mahtavan kokoisia.

[/column]
[/columns_row]

Lavojen vieressä oli useita marjapensaita ja komeat vanhaa kantaa olevat ilmasipulit, joista Ritva lupasi antaa minulle syksyllä jakosipuleita. Oi onnea, sillä ilmasipuliakaan en ole vielä koskaa kasvattanut. Jospa siihen eivät sipulikärpäsetkään niin helposti eksyisi kun sipulit eivät ole maan alla vaan huojuvat korkealla varsien päissä. Olisi todella mukavaa saada tuosta kaveri valkosipuleille joita olen uskollisesti kasvattanut jo vuosikausia. Ja ehkäpä vihdoinkin saisin myös samalla istutettua meille tuota ruohosipulia! Niin perinteinen kuin ruohosipuli onkin niin silti se puuttuu kokonaan meidän hyötytarhastamme. Minulla on jopa ruohosipulin siemeniäkin hankittuna mutta niiden kylväminen on jostain syystä aina jäänyt tekemättä. Hm, voisikohan niitä kylvää vaikka jo nyt heti?! Saattaisivat ehtiä vielä kasvaa jos vain saadaan pitkä ja lämmin syksy.

Mesimarjat viihtyivät alapihalla aurinkoisessa rinteessä.

Yrtit ovat ihan oma maailmansa, johon haluaisin tutustua paremmin

Olen aina ollut huono kasvattamaan yrttejä. Uskon sen johtuvan siitä, etten osaa oikein hyödyntää niitä ruuanlaitossa. Minun tärkeimmät mausteeni keittiössä ovat suola ja maustepippuri :) Tähän pitäisi kyllä nyt saada muutos! Basilikan kaveriksi voisi vielä tällekin kesälle hankkia muutamia yrttejä kokeiluun. Erityisesti ihastuin sitruunaverbenaan ja mansikkaminttuun! Myös japanilaisen keittiön shiso voisi olla kokeilun arvoinen. Lapset fanittavat kaikkea Japaniin liittyvää, niinpä voisin yllättää heidät tuolla yrtillä…

[columns_row width=”half”]
[column]

Sain maistaa erikoista parakrassia.

[/column]
[column]

Tutustuin uusiin yrtteihin joista jäi erityisesti mieleeni shiso, sitruunaverbena ja mansikkaminttu.

[/column]
[/columns_row]

Yhdessä lavassa kasvoi minulle täysin tuntematon parakrassin taimi. Makuelämys oli melkoinen kun sain palan lehteä pureskeltavakseni! Ritva kertoi käyttävänsä lehtiä pitkillä automatkoilla pysyäkseen varmasti hereillä. Lehteä kun pureksii niin ei kyllä pääse uni kuskia yllättämään, sillä sen verran kovan poltteen se sai kielenpäähän ja suuhun syntymään. Tulisten chilien ystävät saattaisivat olla myös parakrassin ystäviä.

Talo ja sen tilavat terassit sijaitsivat jykevän kallion kupeessa

Ihailen moderneja taloja ja niiden suuria terasseja vaikka oma talomme onkin niin perinteinen kuin vain olla voi. Niissä on jotakin hyvin rauhallista ja seesteistä. Ja vielä kun rakenteet ja värit sulautuvat ympärillä olevaan luontoon, on kokonaisuus täydellinen.

[columns_row width=”third”]
[column]

Etupihan komeaa kalliota.

[/column]
[column]

Sisäänkäynnin ruukkupuutarha.

[/column]
[column]

Ilkan tekemä betoniruukku talon takaterassilla.

[/column]
[/columns_row]

Luonnonkasvit kasvoivat niin kauniisti sulassa sovussa istutettujen kasvien kanssa. Erityisesti ihastuin kauniin valkokukkaiseen ja hyväntuoksuiseen virmajuureen. Meilläkin kasvaa virmajuurta mutta se on selkeästi vaaleanpunakukkaista. Luontoportin mukaan myös rohtovirmajuuren kukan väri voi olla sekä valkoinen, että vaaleanpunainen. Ritva epäili kasvin kuitenkin olevan lehtovirmajuurta jonka kukinta Luontoportin mukaan muuttuisi vanhetessaan lähes valkoiseksi. Hm, olkoon kumpaa tahanssa niin kaunista ja hyvälle tuoksuvaa se oli! Sain kyseistä virmajuurta mukaani ja löysin sille meiltä heti hyvän paikan. Toivottavasti se alkaa viihtymään ja saan ihailla ja tuoksutella sen kukkia tulevina kesinä.

Vierailulta tuli niin paljon kuvia ja tarinoita, etteivät ne millään mahdu yhteen postaukseen. Toiseen osaan jäävät mm. upea uimalampi hiekkarantoineen ja puroineen sekä varsinainen metsäpuutarhan puoli istutuksineen ja luonnonkasveineen.

Vaan nyt lähden etsimään ruohosipulin siemenet ja kylvän ne! Puutarhavierailuista saa ihan valtavasti inspiraatiota omaankin tekemiseen.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Hieno puutarha, selvästi ajalla ja vaivalla hoidettu. Eiköhän ruohosipulin voi kylvää kesälläkin.

    • Hei, en löytänytkään niitä ruohosipulin siemeniä mistään?! Olenkohan joskus sitten ihan laittanut ne jo pois tai sitten kylvös ei ole lähtenyt. Ei mitään muistikuvaa siementen kohtalosta Täytyy huomenna kipaista kaupan kautta jos vaikka vielä löytyisi pussillinen
      Vaan muuten asiasta kukkaruukkuun, se sinulta saamani Allium näyttäisi kukkivan ihan pian. Mikähän sen tarina olikaan. Olikos se Virosta joltain yksityiseltä mummo-myyjältä hankittu?!

  2. Ihanaa, kuinka puutarhavierailuilla inspiroituu. Onpa viihtyisän näköinen paikka, upea talo ja terassi! Sitruunaverbena on täälläkin herkkua, mieluiten käytän sitä yrttiteenä. Minä kyllä olen yrttien suurkuluttaja, vaikka teen aika harvoin ruokaa. Mutta pakastepizzakin maistuu paljon paremmalta mäkimeirami-timjamilisällä, ja niistä saa kuivattua omat yrttimausteseokset eri käyttötarkoituksiin.

    • Vierailuista saa kyllä valtavasti niin inspiraatiota kuin ihan energiaa omaan tekemiseenkin. Nyt on jo ruohosipulit kylvetty ja tänään teen mangoldille oman pikkupedin kunhan haen ensin vain vähän lisää multaa. Siemenet on jo hankittu! Ja Forecan pitkän ajan ennuste lupaili pitkää ja lämmintä syksyä joten ehkäpä saan vielä vähän satoakin. Tuota sitruunaverbenaa hommaan myös heti kun tulee taimi vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt