Puutarhan valkoiset valontuojat

Olenpa näköjään joskus ennenkin kirjoitellut puutarhan valkoisista kukista mutta on ne niin hurmaavia, että ansaitsevat toisenkin postauksen. Ja ihan erilaisia valkoisia kukkia olikin nyt kertynyt kameran muistikortille kuin edellisellä kerralla, joten ei näistä postauksista koskaan ihan samanlaisia tule vaikka aihe olisikin sama.

Paeonia obovata, valkoisena.
Itse askarreltu kukkalaatikko takapihan patiolle.

Kukkalaatikon nikkarointi

Tällä kertaa valkoisiin kukkiin ajatukseni johdatteli uusin pikkuprojekti johon sain inspiraatiota Instagramissa seuraamiltani tileiltä. Olin jo viime kesänä tallentanut huikean inspiraatiokuvan ikkunalaatikoista, joissa oli käytetty valkoista hortensiaa ja lobeliaa, sekä valkokirjavaa maahumalaa ja tumman vihreää saniaista. Halusin laatikosta tietyn kokoisen joten ei auttanut muuta kuin rakentaa se itse. Kevään aikana olen yrittänyt ottaa haltuun moottorisahaa, joten mikseipä sirkkelikin menisi siinä sivussa. Ja niinhän se meni, laatikko valmistui muutaman tunnin aherruksen jälkeen, 15 vuotta jemmassa olleista paneelilaudoista. Kyllä kannustan kaikkia naisia, rohkeasti kokeilemaan myös niitä ns. miesten koneita. Onnistumisen tunne on hieno ja ilo lopputuloksesta moninkertainen kun sen on tehnyt ihan itse.

Tiilitassut sopivat mielestäni kivasti laatikon alle, vaikka aluksi pyöriäkin vähän mietiskelin. Jemmassa olleet olivat kuitenkin liian järeät ja lopulta kyllä pidinkin noista tiilistä enemmän. Nokkakärryillä laatikon jaksaa kyllä siirtää jos on tarvis.

Kasveiksi valikoitui hortensian tilalle valkoinen pelargoni, sillä laatikko sijoittui aurinkoiseen paikkaan ja pelargonit olivat hyvin paljon edullisempia. Kellarissa talvehtinut muratti taas korvasi kirjavan maahumalan koska sitä ei parilta lähitaimistolta löytynyt. Istutuksen saniaiset kävin hakemassa omalta kalliolta, joten niiden pitäisi olla hyvinkin aurinkoa sietäviä. Ainakin nyt muutaman päivän ajan ne ovat pysyneet kivasti yhtä kauniina, vaikka jouduin katkaisemaan niiltä isot pääjuuret. Kunpa ne viihtyisivät ja tuuhistuisivat kesän aikana, sillä minusta ne kruunaavat tuon istutuksen!

Parhaillaan kukassa olevia valkoisia kukkijoita

Valkoisilla kukilla jatketaan. Kiertelin puutarhaa sillä silmällä ja kuvasin kaikki valkoiset tämän hetken kukkijat. Narsissejakin vielä kukkelehtii, vaikka niiden pääkukinta onkin jo ohitse.

Myös suuresti rakastamani libanoninlaukka kukkii ainakin kolmessa paikassa puutarhaa. Se on ollut todella luotettava kukkija jo vuosikausia ja odotan kovasti joka kevät sen henkäyksen keveää kukintaa. Yhdessä sinisten lemmikkien kanssa se on täydellinen pari.

Varjoisten paikkojen valkoisia

Parhaimmillaan valkoinen kasvi taitaa lopulta olla hieman varjoisassa kohdassa puutarhaa. Valkoinen valaisee ja kirkastaa näkymiä ja kukinnan lisäksi valkoista voi olla myös lehdissä. Valkoiset lehdet toimivatkin koko kesän ajan, joten niitä kannattaa ehdottomasti suosia.

Kuunliljoista löytyy paljon valkoviiruisia lajikkeita.
Myös rotkolemmikeistä löytyy valkolehtisiä lajikkeita.

Varjopaikkojen luottokukkijoita on meillä olleet aina erilaiset Anemonet. Arovuokot levittäytyvät rusokirsikan alle ja nimetön siemenestä kylvämäni vuokko kukkii Kauhurinteessä vaahteran varjossa.

Muita varjosemman paikan kukkijoita vuokkojen lisäksi ovat tiarellat, särkynytsydän ja jalkalehti, jonka kukat kuitenkin aika pian häviävät lehtien alle.

Tulppaanien viimeiset hetket

Tulppaaneissa suosin selvästi tummia sävyjä mutta muutama valkoinenkin oli onneksi eksynyt viime syksynä tummien lajikkeiden sekaan. Ja voi miten kivasti ne sopivatkaan yhteen. Valkoisiakin täytyy siis ehdottomasti istuttaa joka syksy, jotta istutukset raikastuvat ja tummat tulppaanit nousevat niitä vasten entistä upeampaan hehkuun.

Oikeutetusti postauksen viimeisen kuvan paikan saavat tällä kertaa valtoimenaan kukkivat hyötytarhan omenapuut. En muista vastaavaa kukintaa vielä koskaan olleen, puut ovat täpötäynnä kukkia. Edes viikonlopun kova tuuli ei saanut pudotettua kaikkia kukkia alas ja tuulten laantuessa puissa käy jälleen kova surina ja pörinä.

Huomenna onkin sitten jo toukokuun viimeinen päivä. Haikeaa on taas jättää toukokuulle hyvästit, kokonainen vuosi ennen kuin jälleen kohdataan. Vaan niin kuin kaikki tiedämme, on menneiden haikailu täysin turhaa ja typerää. Niinpä toivotankin kaikille oikein ihanaa kesäkuuta ja kesälomia kaikille niille, joilla sellainen on alkamassa tai jo alkanut.

  1. Ihanaia valkoisia kukkijoita. Minäkin tykkään libanoninlaukasta, se on kiva kasvi muun värisille kasveille.

  2. Upeaa valkoista kukintaa! Ja upea on myös tuo itse tekemäsi laatikko kasveineen.

    • Valkoiset kukat raikastavat ihanasti mutta ovat kyllä tosi vaikeita kuvattavia vanhalla kamerallani.
      Laatikon istutus voi tappohelteistä huolimatta edelleen hienosti ja kalliolta siirtämäni saniaiset näyttävät myös viihtyvän. En voi kuin suositella luonnonkasvien käyttöä kesäkukkaistutuksissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt