Puutarhan siivekkäät ystävämme

Talvi kiristää otettaan ja parhaillaan ulkona pauhaa melkoinen talvimyräkkä. Pakkanen paukkuu ja kova viima lisää pakkasen purevuutta. Muutos säätilassa sai ainakin hetkeksi haaveet keväästä romukoppaan ja aika kuluu sisätiloissa taloa lämmittäen. Sen verran kävin äsken ulkona, että lisäsin linnuille jyviä ja uusia talipalloja. Ja yhtään pidempään en olisi siellä tarennut ollakaan, hurr! Vaan pikkuisten lintusten täytyy vain jotekin siellä selvitä kevääseen asti. Suojaa ne onneksi saavat puutarhamme lukuisista linnunpöntöistä ja ruokaakin on nyt jo toista talvea ollut tarjolla koko ajan. Tärkeää talviruokinnassa onkin varmasti kaikille tuttu asia, eli kun ruokinnan aloittaa niin sitä on myös jatkettava kevääseen asti.

talipallot-mamasgarden

Lintujen ruokaa on tänäkin talvena kulunut jo monta kymmentä kiloa. Yli 30 kg auringonkukansiemeniä, sekä talipalloja aikamoinen ämpärillinen. Toinen talipallotelineeni on ollut huono ja se on ollut pudonneena ja auenneena maassa lähes joka kerta kun olen mennyt lisäämään ruokaa. Nyt se oli hävinnyt kokonaan?! Kuka lie vienyt vai oliko tuuli pystynyt lennättämään sen jonnekin kauemmas. Vaan eipä tuosta ole väliksikään, sillä aion hommata lisää noita kuvassa näkyviä kierreteleneitä. Tuo on ollut tosi hyvä ja toimiva ja minusta linnutkin ovat viihtyneet siinä paremmin kuin siinä toisessa kadonneessa. Vihreissä verkkopusseissa en ole uskaltanut talipalloja linnuille tarkoilla sillä pelkään, että niiden jalat takertuvat verkkoon kiinni. Viime talvena lintuset saivat myös kotitekoista talisiemenseosta. Talikuusi oli kaunis mutta olin huomaavinani, että omatekoinen ruoka ei kelvannut niin hyvin kuin kaupan valmiit pallot. En tiedä, liekö johtui vähän erikoisemmasta siemenseoksesta jota noihin omiin valoksiini käytin. Voisi kyllä vielä kokeilla ihan tavallisilla auringonkukansiemenillä ja rouhitulla pähkinällä. Tästä pääset lukemaan vanhan juttuni, josta löytyy myös ohje oman rasvasiemenseoksen valmistamiseen.

BirdLife Suomen pihabongaus

Lintujen talviruokinta ja niiden tarkkailu antavat erittäin paljon sisältöä talviseen puutarhaan. Linnut myös elävöittävät pihaa äänillään. Punatulkun omintakeinen ääntely talvisena päivänä tai talitintin keväinen ti-ti-tyy aiheuttaa lämpimän tunteen, kevät ei voi olla enää kovin kaukana <3 Pian onkin taas aika osallistua joka talviseen BirdLife Suomen järjestämään lintujen pihabongaukseen! Bongauksen ajankohtana on 27.- 28.1 ja tarkoitus on yhden tunnin ajan tarkkailla kotipihan lintuja ja merkitä ylös havaitsemansa lajit ja arvio yksilöiden määristä. Osallistuin tähän viime vuonna ensimmäisen kerran ja kokemus oli antoisa. Kunpa vain kelit suosisivat bongauspäivinä, eikä olisi kovin kylmää. Nautin suunnattomasti viime vuonna tuosta tunnista jonka vietin toppavaatteissani, puutarhatuolissa istuen. Hörpin termarista kuumaa juomaa ja kirjasin ylös havaintojani. Ulkona oli ihanan rauhallista, vain lintujen äänet ja talvinen puutarha. Merkkaahan siis tuo viikonloppu jo kalenteriisi ja rauhoitu hetkeksi tämän niin kiireisen maailman keskellä tarkkailemaan kotipihan talvista luontoa ja sen elämää!

 1. Linnunruokaa nyt kuluu, mutta onpa linnuista myös paljon iloa, kun niiden touhuja saa seurata. Olen ostanut talipalloja sellaisissa 50 kpl:n ämpäreissä. Niissä pallot on yleensä ilman verkkoja. Luin Leena Luodon jutun, jossa kehotettiin katsomaan talipallojen rasvaprosenttia. Mitä isompi rasvaprosentti, sen parempi linnuille, jotka tarvitsevat rasvaa. Yllätyin, miten isot heitot eri kauppojen myymien talipallojen rasvaprosenteissa on.

  • Totta, minullakin on ollut tuollaisia ämpäreitä joissa palloja ei ole kääritty verkkoihin mutta verkkoa on kyllä vyyhti mukana. Vaan hyvä huomio tuo rasvaprosentti, enpä ole tullut sitä koskaan katsoneeksi!

 2. Minäkin ostan Betweenin tapaan talipallot isoissa ämpäreissä, joissa ne ovat ”irtona” ilman verkkoja. Ihan tyhmiä ne verkot monella tapaa, muoviroskaa ja takertumisvaaraa.
  Tällä tuulella onkin haastavaa puuhailla pihalla, kun melkein täytyy ottaa hanskat pois, jotta pystyy näpertämään linnunruuat laudoille, ja sitten on näpit aivan jäässä!

  • Irtopallot on tosiaan hyviä mutta kyllä ne kuluvat tosi nopeasti. Olen hieman harkinnut siirtyväni talipötköihin. Ruokailemassa käy tikkoja ja närhiäkin, joten yksi pallo saattaa kulua melkein päivässä :)

 3. Hienoa, että sinäkin ruokit lintusia! Säälittää aina ne raukat, kun tuolla kylmässä ovat. Meilläkin linnut tykkäävät syödä erityisesti sellaista rasvamakkaraa. Aina kun ulos vilkaisen, on sen kimpussa syöjiä. En haluaisi ilman lintulautaa olla.

  • Makkaroita olen itsekin harkinnut seuraavaksi ostavani. Vielä kun löytäisi niille jonkin kauniin ja kestävän telineen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt