Puutarhan sieniä ja syysmyrkkyliljoja

Niin se vain kuiva kesä päättyi lopulta sateisiin ja some on täyttynyt sienisaaliiden kuvilla. Itse en oikeastaan koskaan kerää sieniä ravinnoksi, ihailen vain. Joka syksy pihaamme ilmestyy samoja sieniä ja niitä osaa jo oikein odotella. Ensimmäisiä ovat yleensä erilaiset limasienet yleisimmin keltainen parranvoi joka on tykästynyt hakkeella päällystettyihin istutusalueisiin. Jotain vaaleampaakin sorttia näkyi tänä vuonna.

Vaan jos limasienet ovat pieniä ja piiloutuvat, samaa ei voi sanoa uhkeista ukonsienistä jotka tulevat uskollisesti joka vuosi samalle alueelle puutarhaa. Tosin tänä vuonna niitä on kasvanut useita myös säleikköomenapuiden alla. Taitavat laajentaa reviiriään…

Ne ovat niin suuria, että eivät mahdu oikein kuvaankaan.

Ukonsienillä on myös mitä kaunein kauluri suuren lakkinsa alla. Nämä ovat himoittuja ruokasieniä ja maku kuulemani mukaan pähkinäinen. En ole näitä kuitenkaan koskaan itse pannulle asti saanut, ihaillut vain. Ajatellut aina, että annan rauhassa kasvatella itiöemänsä jos vaikka siten lisääntyisivät puutarhassa.

Ilmeisesti puutarhamme on ukonsienille erityisen suotuisa, sillä tänä syksynä Kauhurinne on kasvanut valtoimenaan paljon pienempiä puistoukonsieniä. Ne ovat tosi kauniita kurkistellessaan kasvien lomasta, lähes koko alarinteen alueella. Toivottavasti näistäkin saadaan joka vuotisia asukkaita kuten ukonsienistäkin.

Tätä sientä ei ole tunnistettu. Se nousee hakkeen seasta pieninä karvaisina pötkylöinä…

Hake houkuttaa sieniä puutarhaan

Vaikka sieniä kasvaa myös ihan nurmikoilla niin suurin syy puutarhan runsaaseen sienilajistoon on varmasti paljon käyttämäni kuusenkuorike. Ja nyt kun on oma oksasilppuri niin mieleinen kasvualusta sienille näyttää olevan myös sillä valmistettu oksahake. Sienirihmastot lahottavat hakkeen hiljalleen ja siksipä sitä mahtuu suurelle tontille loputtomasti.

Ja varttuessaan näyttää tältä. Tiedätkö sinä mikä sieni tämä on?

Varmasti myös hakkeen alla käyttämäni pahvikerros on oiva kasvualusta lakkikansalle. Korvasieniäkin tapaa puutarhasta silloin tällöin ja aina kohdista, mihin on tullut haudattua pahvia hakkeen alle.

Kultasieniä olen tavannut aikaisemmin hyötytarhan alueelta mutta nämä kuvasin nyt Kauhurinteestä.

Metsäpuutarhan puolella sitä vasta on ihmettelemistä

Nyt kun puutarhamme on laajentunut 1,5 hehtaarin lehtometsällä, on sienien määrä tontilla moninkertaistunut. Vaikka sieniä löytyy myös ns. hoidetulta puutarhan osalta niin kyllä niistä suurin osa tykkää tietysti kasvaa metsän puolella. Alku viikosta ihmettelin punaisenkärpässienen näköistä ja oloista sientä, joka oli täysin valkoinen. Pitkällisen tarkastelun ja Instagram-ystävän avustuksella, päättelimme sen olevan keltakärpässienen valkoinen muoto. Harmikseni en tullut kuvanneeksi sitä kameralla ja minulla on siitä vain kännykkäkameran kuva Instagram-tilini metsäpuutarha kansiossa. Toivottavasti kohtaan sen vielä joskus uudestaan, niin kaunis se oli vihreää sammalta vasten.

Syysmyrkkyliljat

Niin kauniita kuin erilaiset sienet ovatkin, on puutarhan puolella parhaillaan käynnissä sellainen syysmyrkkyliljojen kukinta, että sienet jäävät kyllä hieman paitsioon. Olen ennenkin hehkuttanut täällä blogissa syysmyrkkylilja ’The Giant’:ia. Se on vain niin kaunis ja erityisen luotettava kukkija. Sipulit jakaantuvat nopeasti ja siitä saa helposti jaettua isojakin alueita. Sipuleja istuttaessa täytyy vain muistaa ottaa huomioon niiden kesäaikana kasvattamat suuret lehdet.

Tässä pari kesää sitten jakamani kasvustot joista saa pian taas jakaa sipuleita uusille alueille. Hyvä jakoaika on heti lehdistön kuihduttua.

Tämä vaaleampi lajike on tullut meille Sulev Savisaaren kokoelmista. Se kasvaa joka vuosi kauniisti polun kaaressa ja näkyy heti pihaan tultaessa. Näitäkin voisi varmasti jo jakaa. Hyvä aika jakaa on heti lehtien kuihduttua. Sen kun vain silloin muistaisi, kesän ollessa vielä kauneimmillaan.

Lempeää syyskuun viimeistä viikonloppua kaikille lukijoilleni! Vielä on paljon kaunista puutarhassa ja metsissä, lähtekää ihmeessä ihailemaan ja ihmettelemään luonnon meille tarjoilemia aarteita…

  1. Kivat sienet. Meilläkin on ukonsieniä paljon tänä vuonna, kasvaa nurmikolla. Kultasieni on suorastaan hieno.

    • Ukonsieni on ilmeisesti hyvinkin paikkauskovainen. Oikein odotan niitä joka syksy saapuvaksi💚

    • Nuo molemmat on kyllä melkoisia ilonpisaroita tähän aikaan vuodesta. Nyt on vielä edessä syyskrookusten kukinta mutta sitten taitaakin olla seuraavaksi vasta lumikellojen vuoro. Olen kyllä istuttanut erästä hyvin aikaista lumikelloa ruukkuun, jospa siitä saisin kukkailoa talven pimeyteenkin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt