Puutarhakierros lumettomassa, ihanan vihreässä puutarhassa

Tänään pääsi pitkästä aikaa tekemään oikein kunnon kierroksen puutarhassa. Aurinko paistoi matalalta ja sai sateisten ja harmaiden päivien jälkeen puutarhan heräämään. Vihreys oli niin kaunista ja vielä löytyi kukkiakin!

sitruuna-ajuruoho-mamasgarden

Tätä sitruuna-ajuruohoa istutin kesällä kellarin kivimuurin päälle. Silloin se kukki kauniin violetein kukin joissa pörräsi paljon pölyttäjiä. Muurin ohi kulkiessani olen nyt pitkin syksyä jäänyt hypistelemään sitruunan tuoksuista kasvia ja siitä on ollut suuresti iloa muuten kuihtuneessa puutarhassa.

[columns_row width=”half”]
[column]syyskrookus-mamasgarden[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tässä kuitenkin syksyn ehdottomasti parhain ilon tuoja numero yksi! Syyskrookukset kukkivat aina vaan. Vaikka täällä oli jo hetken täysi talvi, lunta ja pakkastakin useita asteita niin nämä vain jaksavat ilahduttaa. Niin valtavan sitkeitä tapauksia. Yläpihalla alkavat jo olemaan joko syötyjä tai kaatuneita mutta alapihalla paikassa jonka ehdin suojata verkolla, on kukinta parhaimmillaan. Tänään huomasin, että alapihalla alkavat myös nousemaan tänä syksynä verkkokoreihin istutetut sipulit. Saa nähdä ehtivätkö vielä kukkaan asti. Myös yksi syksyllä istutetuista uusista syysmyrkkyliljoista oli noussut pintaan!

[columns_row width=”third”]
[column]

callicarpa-mamasgarden
Callicarpa pitää vielä kiinni vihreistä lehdistään.

[/column]
[column]

haisujouluruusu-mamasgarden
Haisujouluruusu on kauneimmillaan tähän aikaan vuodesta.

[/column]
[column]

puksipuu-mamasgarden
Vapaasti kasvava puksipuu on ihanan vihreä.

[/column]
[/columns_row]

Tähän aikaan vuodesta kaikki vihreä on arvossa arvaamattomassa. Vaikka meidän puutarhassa on aivan liian vähän havukasveja, löytyy silti monenlaista vihreää vielä. Ne ovat vain niin pieniä, että yleisilmeeseen ne eivät paljoa vaikuta. Ainoat suuret ja kauniin vihreät ovat puutarhan osittain sammaloituneet nurmialueet. Joulukuisessa valossa kostea nurmi kimaltelee kauniisti.

Vihreänä säilyvät maanpeitekasvit ovat arvokkaita.

Tämän keltapeipin arvon huomaa vasta tähän aikaan vuodesta. Se levittäytyy kauniisti pihan laitamille kuusien helmoihin ja rajautuu raja-ojaan jossa onkin nyt vettä melkoisesti.  Peipin seassa kasvaa rönsytiarellaa joka sekin on vielä vihreänä. Siirsinkin sitä jokunen viikko sitten kellarin kummun varjoisalle puolelle, jospa viihtyisi siellä yhtä hyvin kuin tuossa varjotarhan osassa.

[columns_row width=”half”]
[column]saniainen-mamasgarden[/column]
[column]tyrakki-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Varmasti jo kyllästytte kun vaahtoan aina vain saniaisten ihanuudesta. Hirvenkielen lisäksi tämä kilpihärkylä on vaan niin mielettömän kaunis. Omalla tavallaan se vain kaunistuu talven edetessä. Vihreän lisäksi se saa kauniita ruskean sävyjä ja näyttää entistä täyteläisemmälle. Ja kyllähän tuo tyräkkikin kurkkii kuusen helmoista vielä niin pirteänä, hieman joulun punaa versojensa päissä.

jouluruusu-mamasgarden

Vaan eihän sitä ole kukkasen voittanutta. Nyt ovat marketit täynnä kauniita jouluruusuja joihin on helppo sortua. Nämäkin kun ovat niin sitkeitä ja urheita. Kuvan yksilöt selvisivät hienosti ulkona edellisen minitalven. Kukkavarret vain painuivat lakoon pakkasessa mutta nyt kun ilmat lauhtuivat, ne ovat nousseet ja nuppujakin on avautunut lisää. Kun oikein kunnolla alkavat pakkaset paukkua niin nostan kasvit kellariin odottamaan kevättä. Taidan sitten siirtyä sinne itsekin ihailemaan nousevia sipulikukkien piippoja. Kunhan joulusta päästään niin sitten se on kevättä kohti ja kovaa vauhtia!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Ihana postaus täynnä hentoa vihreää. Syyskrookukset ovat ihmeen sinnikkäitä. Onhan joinakin öinä ollut pakkasta ihan kunnolla. Luultavasti itsekin istuisin kellarissa, jos siellä asuisi noin kaunis jouluruusu.
    Mukavaa joulunodotusta!

    • Hih, kellarissa on tosiaan tätä nykyä oikein mukavaa oleskella kun sipulien piipotkin ovat nousussa ja siellä tuoksuu maa Säilöin sinne myös muutaman kylvömulta pussin joten kevät-talvella voi ensimmäiset kylvötkin tehdä siellä niin ei tarvitse mullan kanssa sisällä rähmiä

    • Totta, kaikki ei ole puutarhassa ollenkaan niin harmaata miltä ensisilmäyksellä näyttää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt