Puisten hyllyjen käsittely rautavihtrillillä

Mamman puutarhan Facebook-sivuilla taisin tästä hommasta jo jokin aika sitten vihjaista mutta vasta nyt viikonloppuna liikeni aikaa toteutukseen. Sain äitienpäivälahjaksi setä mustalta kolme raakalautaista hyllykköä pelargoneja varten. Ensin oli tarkoitus maalata nuo talon maalauksesta jääneillä maaleilla mutta lopulta päädyin kuitenkin kokeilemaan näissä rautavihtrilli käsittelyä. Olin joskus lukenut tuosta aineesta ja siitä miten sillä saa helposti käsittelemättömän puun luonnollista harmaantumista nopeutettua. Rautavihtrilliä käytetään muuten myös punamultamaalin keittämisessä.

rautasulfaatti-mamasgarden

Läheisestä rautakaupasta ei tuota löytynyt mutta onneksi paikallisesta maalikeskuksesta onnistuin pussin löytämään. Pussin ohjeiden mukaisesti kiehautin suuren kattilallisen vettä ja lisäsin hanasta kuumaa vettä yhteensä 10 litraa. Sangolliseen kuumaa vettä lisäsin sitten puolet pussin sisällöstä ja sekoitin.

rautavihtrilliliuos-mamasgarden

Tällaista ruskeaa nestettä siitä sitten tuli! Aina annostelun yhteydessä sekoitin liuosta sillä kokonaan aine ei tainnut veteen liueta ja raskaampi aines pyrki painumaan sangon pohjalle.

ruiskupullo-mamasgarden

Paineruiskupullolla sitten kastelin hyllyköt huolellisesti kauttaaltaan. 10 litraa riitti mainiosti kolmen hyllykön käsittelyyn ja jos kokeilu onnistuu on ajatuksissa käsitellä tällä samalla aineella myös joskus hamassa tulevaisuudessa haaveissa siintävä ulkohuussi <3 Tuo 10 litraa riittää varmasti varsin hyvin myös pienen huuskan käsittelyyn. Suojaimena minulla oli ainoastaan hanskat mutta suosittelen käyttämään myös hengityssuojainta sillä homman jälkeen suussa maistui ikävästi raudalle.

Sunnuntain hyllyköt kuivuivat alapihalla mutta illalla kärräsin ne nokkakärryillä takaisin terassille, sillä vielä näiden ei ollut hyvä kastua. Vesinorot voivat aiheuttaa ikäviä valumajälkiä, vaikkakin laudan pintaan kiteytyneet suolat käskettiin kyllä ohjeessa poistaa kevyellä vesisuihkulla. Ehkäpä kastuminen ei sitten myöhemmin enää vaikuta haitallisesti. Suoloja näihin tosiaan jäikin reilusti ja tällä hetkellä hyllyjen väri on tuollainen vaalean rusehtava. Nähtäväksi jää millaiseksi sävy lopulta muodostuu, sillä lopullinen harmaus pitäisi ilmaantua 2-3 kuukauden kuluessa. Se ongelmahan tässä nyt vaan on, että pelakat kaipaisivat jo epätoivoisesti auringon valoa ja lämpöä mutta kun lataan nuo hyllyt täyteen ruukkuja niin hyllythän ovat syksyllä täynnä pyöreitä jälkiä. Harmaantuminen nimittäin tapahtuu vain auringon valon voimasta! No katsotaan jospa pyörittelisinkin ruukkuja ensin tuolla terassin toisessa päässä pöydällä ja lattialla, vaan sitä ennen terassin lattia pitäisi öljytä. Eli niinhän siitä sitten taas kävi etten tänäkään vuonna saa terassia sisustettua niin, ettei koko ajan tarvitsisi kanniskella tavaroita ja ruukkuja edes takaisin, huoh!

lammikossa-pulppuaa-mamasgarden

Loppuun vielä kuva onnellisesta tapahtumasta. Sunnuntaina se nimittäin tapahtui eli sain viimeinkin lammikon sähköistyksen viimeisteltyä ja pumpun sekä putsarin asennettua. Lätäkön vesi siis kiertää ja puhdistuu nyt yötä päivää ja alapihalla lirisee suloisesti <3 Jos putsari nyt pitää lammikon puhtaana on kalojen hankkiminen taas askeleen lähempänä! Lisää vesikasveja kuitenkin ensin tarvitaan ja ensi viikonlopun Nuppulan taimivaihdosta onkin jo tulossa sahalehteä, ihanaa!

Rauhallista kesäkuun alkua kaikille <3 Nyt on koululaisten tavoin aika vähän himmailla ja muistaa katsella myös ympärilleen ja ihailla luonnon kauneutta!

  1. Kurvaa viikonloppuna meidän kautta. Lammissa kasvaa vaikka mitä. Yritetään ronkkia sieltä pohjasta kasveja lampeesi.

  2. Hei, olisi kiva nähdä kuvaa nyt muutaman kuukauden jälken, miltä hyllyköt näyttävät harmaannuttuaan. Harkitsen itsekin tämän aineen käyttöä, kun puunsuojista ei tahdo löytyä oikean väristä ja puun oma harmaa on oikeastaan se kaikkein kaunein sävy.
    -Piitu

    • Kiva, laitan kuvan hyllyistä seuraavaan postaukseen! Olen niihin itse kovin tyytyväinen

  3. […] Tähän loppuun vielä kuva pelakkahyllystäni, jonka pinnan käsittelin keväällä rautavihtrillillä. Yksi lukijani toivoi kuvaa tämän hetkisestä sävystä ja kuvan mukainen on hyllyjen sävy tällä hetkellä. Mielestäni kovinkaan paljon ei ole väri kesässä muuttunut, sillä ruukkujenkaan alle ei ole jäänyt pelkäämiäni vaaleampia pyörylöitä. Kaunis tuo sävy siltikin mielestäni on ja olen kovin tyytyväinen lopputulokseen. Halutessasi voit lukea tuon keväisen postaukseni hyllyjen käsittelystä täältä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt