Porkkanoiden kasvatus onnistui hienosti syyskylvönä

Talvi tekee tuloaan mutta vielä ehtii hyvin ainakin täällä eteläisessä osassa maatamme tehdä syyskylvöjä. Viime syksynä kylvin ensimmäistä kertaa porkkanaa jo syksyllä, eikä hyötytarhamme historiassa olla koskaan aikaisemmin saatu yhtä komeita porkkanoita, nämä ovat valtavia!

Milloin sitten kannattaa kylvää siemen?

Lieneekö siemenelläkin oma osuutensa asiaan sillä tällä kertaa kylvin ihan tavallista varastoporkkanaa enkä mitään erikoisen värisiä tms. erikoisporkkanoita. Kylvin siemenen näihin samoihin aikoihin viime syksynä sillä on tärkeää, ettei siemen lähde itämään ennen kevättä. Keväisen kosteamman jakson jälkeen siemen alkoi itää ensin hieman epätasaisesti mutta lopulta sain harventaa rivejä melko kovallakin kädellä. Pikkuisen alussa kastelinkin mutta harventamisen lisäksi saivat olla melkoisen omillaan koko kasvukauden. Kerran lisäsin kuitenkin nurmisilppua rivien väleihin pidättämään kosteutta ja antamaan ravinteita.

porkkanat-maassa-mamasgarden

Milloin porkkanat kannattaisi nostaa?

Hieman kovemmalla kädellä olisin voinut kyllä rivejä harventaa sillä melkoisen ahtaasti ovat joutuneet nämä porkkanaiset kasvamaan. Osa on halkeillutkin, johtuneekohan jo olleista kylmistä öistä vai onko osa vain kasvanut yksinkertaisesti ylisuuriksi? En ole kuitenkaan vielä nostanut kaikkia porkkanoita kellariin vaan hakenut aina nipun tarvittaessa. Minusta porkkanat säilyvät hyvin maassa niin kauan kuin maa alkaa näyttämään ensimmäisiä jäätymisen merkkejä. Nyt kellarikin on ollut vielä kovin lämmin joten viileässä maassa pysyvät varmasti raikkaampina. Olen pitänyt kellarin ovea rakosallaan jotta se alkaisi jäähtymään paremmin. Vielä on melkoista opettelua tuon kellarin kanssa mutta toivottavasti opin ajan kanssa ymmärtämään sen käyttäytymistä paremmin.

porkkanan-kukka-mamasgarden

Vain yksi porkkana oli riehaantunut kukkaan asti ja olen antanut sen kukkia rauhassa, jospa vaikka ehtisi kypsytellä osan siemenistään. Onneksi minulle kuitenkin jäi viime syksynä iso pussillinen tätä samaa siementä joten siitä ajattelin ehkäpä jo tulevana viikonloppuna kylvää jälleen muutaman rivin. Toivottavasti onnistuu ensi kesän porkkanasato yhtä hienosti kuin tänä vuonna.

Olisi kiva kuulla mielipiteitä näistä hyötytarhan syyskylvöistä ja mitähän muuta sitä voisikaan kylvää porkkanan lisäksi? Kommentoida voi muuten halutessaan myös Facebookin puolella!

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Onpa tuhteja porkkanoita!
    En ole kylvänyt porkkanaa syksyllä, mutta nyt voisin sen tehdä, kun kasvimaa on vihdoin kunnostettu. Täytyypä katsoa, onko siemeniä vielä keväästä jäljellä. Kiitos vinkistä!

    • Juu, kyllä ehdottomasti kannattaa kylvää jo nyt syksyllä ja ainahan voi laittaa sitten uudestaan keväällä jos ei onnistukaan. Olisi onnistuessaan ainakin yksi työ keväällä vähemmän

  2. Voi kyllä olla, että on siitä kiinni, että kasvatit hyvin tavallista porkkanaa . Mä tietysti tylsästi kasvatan aina yhtä ja samaa ihan tavallista porkkanaa, jonka oon todennut menestyvän hyvin myös savimaassa. Mutta syyskylvö varmasti hyvä, jos keväällä enemmän kiireitä. Mä olen kylvänyt keväisin, kun tätä raskasta maata on ollut halu keväisinkin vähän muokata. Mutta kaiken yritän kylvää, niin että kevätkosteus vielä auttaisi onnistumisessa.

    • Sitä vähän itsekin mietin, että taidan tosiaan jatkossa unohtaa violetit yms. sinänsä kylläkin kauniit mutta ehkä ei niin satoisat lajikkeet. Vai kokeilisiko sitä kuitenkin ihan huvikseen rivin laittaa nyt syksyllä jotakin erilaista, josko sittenkin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt