Sieniympit saapuivat eilen ja heti tänään oli muutama tunti aikaa naputella tapit pölleihin. Kirjoitin sieniviljelystä jo aiemmin keväällä ja minun oli tarkoitus käydä myös Iso-orvokkiniityn sieniviljelytalkoissa mutta niinhän siinä sitten kuitenkin kävi, etten tokeentunut Karjalohjalle asti. Siispä vedin tämän tapituksen ihan omilla netistä hankituilla tiedoilla ja taidoilla. Katsotaan miten käy, puhdas kokeiluhan tämä vain on, enkä harmistu vaikkei satoa näistä pölleistäni tulisikaan.

porausta-mamasgarden

Kuvailen kuitenkin tähän homman ihan lyhykäisyydessään jos vaikka joku haluaisi myös kokeilla tätä. Puun kaato pokasahalla oli sen verran hikistä hommaa, että siitä työvaiheesta minulla jäikin kuva kokonaan ottamatta. Puun kaato on kuitenkin hyvä ajoittaa lähelle varsinaista ymppäystä ja se olisi hyvä tehdä ennen lehtien puhkeamista kun nestevirtaus on alkanut. Tässä kuvassa olen päässyt jo porailemaan reikiä tapeille. Käytin 9 mm poranterää ja sillä tuli näille tapeille oikein sopivat reijät. Porasin reikiä noin 10 cm välein vähän siksakkia molemmille puolille runkoa…

…ja vähän päihinkin kun tappeja oli runsaasti!

ympit-mamasgarden

Sain ympättyä kaksi pölliä molempia sieniä, shiitaketta ja osterivinokasta.

[columns_row width=”half”]

[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tapit naputtelin niin syvälle kuin vain sain…

… ja sinetöin reijät mehiläisvahalla. Mielestäni paras innovaationi oli käyttää tuossa sinetöinnissä valmista mehiläisvahakynttilää sulatetun levyn sijasta. Sinetöinnin tarkoitus on antaa sieniympeille kasvurauha luonnosta tulevilta itiöiltä.

Valmiit pöllit asettelin toisesta päästään koholle ja toinen jäi maakosketukseen. Joidenkin lähteiden mielestä maakosketuksen voisi myös jättää pois mutta itse päädyin nyt tähän alkuperäiseen suunnitelmaani. Pöllejä pitää pitkien poutajaksojen aikana hieman kastella, vaikka ne sijaitsevatkin minulla varjoisassa rinteessä metsän puolella. Pöllit voisi myös halutessaan peittää säkkikankaalla.

Jos joku nyt innostuu viljelystä tosissaan niin minulle voi laittaa vaikka sähköpostia ja kysellä hommasta tarkemmin. Vastailen mielelläni!

  1. On niin huikeeta, kuinka sulla riittää energiaa ja innostusta tehdä ja toteuttaa! Mielenkiintoista puuhaa! Toivotaan, että rungot tulevat aivan täyteensä sieniä.

    • Totta puhuen tämäkin pöllihomma jäi viimeisen pöllin osalta kesken. Akusta loppui virta kesken viimeisen poraamisen ja seuraavana päivänä aloitinkin jo jonkun uuden homman :) Aika ei todellisuudessa koskaan oikein tunnu riittävän mutta silti on mukavaa touhuta kaikenlaista :)

    • Minä olin kuullut aiemmin sienten kasvatuksesta sisätiloissa, mutta tämä pöllihomma tuli minullekin ihan uutena tietona muutaman vuoden takaisessa Hyötykasviyhdistyksen porukan tapaamisessamme. Kaikkea sitä täytyy kasvihörhön kokeilla ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt