Pieniä iloja lumikaaoksen keskellä ja siemenarvonnan voittaja

Onni on ihanat kukkakaupat joissa voi talvellakin päästä aistimaan kasvien tuoksun ja kauneuden. Kävin eilen aamulla lunastamassa joululahjaksi saamani lahjakortin, jonka olin tarkoituksella säästänyt kevät-talven pitkien viikkojen iloksi. Katseeni kiinnittyi heti myymälän ikkunassa komeilevaan valkoisenaan kukkivaan orkideaan mutta saisinko sitä kuitenkaan viihtymään meidän kuivassa huoneilmassa?! Sitten katseeni kohdistui komealehtiseen kasviin, jonka muistin myös olevan jonkinlainen orkidea. Myyjän kehuessa sitä vielä helppohoitoiseksi, olin valintani tehnyt :) Maaorkidea Ludisia discolor:in lisäksi mukaani lähti toinenkin metsän kasvi, huonemänty Pinus pinea `Silver Crest`.

Ludisian lehdistö on todella kaunis, eivätkä sen herkät kukatkaan häviä isompi kukkaisille orkideoille. Tämä yksilö oli istutettu suloiseen emaliastiaan. Sen multapinta oli peitetty sammalella ja somistettu kävyllä ja oksan käppyrällä. Ihastuin suunnattomasti myös sen juurelta versoviin heinän korsiin. Naurahdin hieman itselleni, seuraavaksi ostaisin varmaankin voikukilla ja vesiheinällä koristellun istutuksen :) Sitä se liian pitkä talvi teettää!

Huonemännyn ostin jo vuosia kanssamme viihtyneen huonekuusen seuraksi. Puuvartiset kasvit alkavat vallata alaa myös sisäkasveina :) Suhtaudun tosin varauksella tuon pinjan viihtymiseen sillä valoahan se kaipaa runsaasti ja kastelun pitäisi olla sopivaa. Ei liian märkää mutta ei ainakaan pienenä taimena saisi päästä kokonaan kuivumaankaan. Monien kasvien kohdalla olen huomannut, että kasvin ensimmäiset vuodet ovat ne kriittisimmät. Mikäli sen onnistuu saamaan kunnolla juurtumaan ja kasvamaan, ei se enää ole niin herkkä pienille unohduksille. Istutin taimen hyvin hiekansekaiseen turvemultaan ja rivautin sekaan hieman ravinnettakin. Katoin sen juuriston ludisian tapaan sammaleella ja kävyillä, jospa kate pidättäisi hieman kosteutta ja pinja kokisi olonsa kotoisammaksi.

Vaan nytpä onkin  kello jo tätä kirjoittaessani rientänyt yli puolen päivän ja on aika arpoa Hyötykasviyhdistyksen siemenet! Esikoiseni arpoi järjestyksen ja voittajan numeron. Hyötykasviyhdistyksen ihanat siemenet saa kylvettäväkseen Mamman puutarhan Facebook-sivuilla arvontaan osallistunut Pirkko Mäkinen! Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistujille. Pirkolle on lähtenyt ilmoitus voitostaan yksityisviestillä.

Pian täytyy käydä tuon lumen kimppuun mutta sitä ennen vielä päiväkahvit ja pannarit hillolla ja kermavaahdolla. Jaksuja kaikille lumen saartamille kanssasisarille <3

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Kauniit lehdetkin tuolla ludisialla. Ja huomasin ihanan verhon, saniaista minulla on korteista tehdyissä tauluissa ja tyynyssä. Huoh, saisi tuo lumisade jo loppua. Sitä tuiskuttaa koko yön, joten lähden vasta huomenna tuonne ulos hommiin.

    • Kiitos kommentistasi! Meillä lumisade muuttui jo päivällä vesisateeksi ja lumi oli kamalan painavaa. Kahlasin paikoitellen napaa myöten hangessa kun yritin lapioida ja tallata puiden ympäryksiä. Rautatienomenaa oli jänis käynyt aika kovin kaluamassa, joten hanget oli pakko kaivaa ympäriltä, puuh!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt