Parsan juurakoiden istuttaminen kasvimaalle

Ennen pääsisäistä saapuneet parsan juurakot ovat tähän asti olleet kellarissa säilytyksessä mutta nyt huomasin, että osaan niiden juurista oli alkanut muodostua valkoista homekasvustoa. Niinpä kiirehdin juurakoiden istutusta vaikka olinkin aluksi suunnitellut laittavani ne maahan yhdessä perunoiden kanssa. Maassa ne kuitenkin olisivat jo varmasti ihan hyvässä turvassa ja tarvittaessa voin levittää vielä harsonkin istutusalueen ylle suojaamaan, mikäli hallanvaara uhkaa. Parsat ovat nimittäin erityisen hallan-arkoja! Tuleva viikko näyttää pilviseltä ja sateiselta joten saavat nyt kunnolla ainakin kosteutta heti alkuunsa. Hitusen mietin ettei maa vain olisi niille vielä liian kylmä?! Maata kääntäessäni löysin kuitenkin maan pintakerroksesta hurjasti matosia joten siitä päätellen ei multa enää kovin kylmää voinut olla. Ja onhan tässä ollut jo pitkään todella lämpimiä päiviäkin jotka ovat toivottavasti lämmittäneet kasvualustan lämpöä rakastaville parsoille vähintäänkin siedettäväksi.

[columns_row width=”half”]
[column]

Kaivoin jokaista riviä varten syvän ojan.

[/column]
[column]

Täytin ojan keittiökompostilla ja ohuella kerroksella kasvimaan multaa.

[/column]
[/columns_row]

Parsan juurakot istutetaan melko syvälle

Parsa tykkää vahvasta maasta joten hevosen lannan puutteessa levitin istutusojan pohjalle keittiökompostia ja vielä hitusen kanankakkaakin. Ojan kaivoin aika syväksi sillä halusin laittaa vielä kompostin päälle kerroksen multaa ennen juurakoita. Saavat sitten juuret itse hakeutua ravinteiden luokse. Komposti ja multakerros muodostivat pienen harjun jonka päälle asettelin juurakot. Erään ohjeen mukaan istutusoja täytettäisiin hissukseen syksyyn mennessä mutta itse ajattelin tässä vähän oikaista ja muotoilin jäljelle jääneen mullan kohopenkiksi juurakoiden päälle. Lisään sitten vaikka vähän maata juurakoiden ympärille syksyllä jos vaikuttaa siltä, että ovat liian pinnassa. Minulla on myös tapana haravoida syksyllä kasvimaan peitoksi kerros lehtiä, joten uskon lehtikatteenkin sitten hieman suojaavan juurakoita talven pakkasilta. Katettua kasvimaata on muuten aivan ihana lähteä näin keväällä työstämään! Pääsee suoraan istuttamaan ja kylvämään kun katteen alla maa on säilynyt puhtaana rikkaruohoista. Toki paksu kate osaltaan myös hieman hidastaa maan lämpenemistä joten halutessaan sen voi haravoida sivuun hyvissä ajoin ennen istutusta. Minun ei tullut näin tehtyä vaan käänsin vain maan talikolla jolloin osa lehdistä jäi maan alle.

Laitoin juurakot vakoon noin 30 cm välein. Hih, kuinka monta kananluuta löydät kuvasta?

Parsan juurakoiden istutus- ja rivivälit

Parsan juurakoiden istutusväliksi suositellaan 30-50 cm jota noudatin suhteellisen tarkasti. Rivivälikin oikeastaan muotoutui suositellun metrin paikkeille vaikka ensin se tuntuikin itsestäni aika suurelta. Ison osan parsapenkit pienestä kasvimaastamme joka tapauksessa lohkaisi mutta vielä jäi onneksi tilaa ainakin kaaleille ja ehkä riville perunaa. Jo syksyllä kylvin myös porkkanan ja istutin talvivalkkarit. Ja mikäli saan daaliat tästä keväästä eteenpäin pois kasvimaalta niin koko etuosa vapautuu sitten vielä muille hyötykasveille. Hm, ja voihan se olla, että myyrät syövät parsat jo ensi talven aikana jolloin on sitten taas tilaa vaikka kuinka paljon.

Valmis parsapenkki.

Parisen kesää täytyy nyt ensin antaa juurakoiden rauhassa kasvaa ja kehittyä ja vasta sitten päästään toivottavasti maistamaan ensimmäiset oman maan parsat. Odotellessa ehtiikin nyt hyvin keskittyä seuraavaksi kaalien kasvattamiseen. Tuholaisverkot odottavat kasvihuoneessa pääsyä taimien suojaksi ja pikkuiset taimet ovat pian koulintaa vaille. Ovat kasvaneet hienosti kasvihuoneessa jonne ne sisältä vein, heti kun näin ensimmäisten siementen itäneen.

Jokos siellä on päästy tekemään ensimmäisiä kaivauksia?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Täällä suunnitellaan parsojen siirtoa, sillä haluan niitä suuremmalle alalle, niin herkkua ne ovat!

    • Mitähän ne tykkää siirtämisestä? Juuristo on valtavan pitkä jo näissä pikkuisissa vastaistutetuissa juurakoissa. Nämä juurakot tulivat maksamaan euron kappaleelta joten uudetkaan ei kovin paljoa näin avojuurisena tulisi kustantamaan

  2. Siellä onkin mainiota herkkua tulossa, kunhan malttaa sen pari vuotta odottaa.

  3. Toivottavasti onnistut hyvin olet kuitenkin tämän alustustyön tehnyt. Meillä on parsaa syöty jo kolmena kertana. Pitää pakastaa välillä tai tehdä piirasta.

    • Parsamaalla näyttää hyvälle. Joka päivä nousee uusia tappeja mullasta Kun eivät vaan myyrät sinne löytäisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt