Oxalis tuberosan viljelykokeilu

No nyt on Mamma ihan täpinöissään. Ensi kesänä saan kasvattaa sellaista kasvia, joka on minulle täysin uusi tuttavuus. Sain nimittäin Rekolan puutarhalta koeviljelyyn pienen erän okaa! Kasvi on kotoisen käenkaalimme eli ketunleivän sukulainen ja kotoisin kaukaa Andeilta asti. Sen viljely Suomessa on ollut tähän asti vielä hyvin vähäistä. Kasvi on kokonaisuudessaan syötäväksi kelpaava, mutta yleensä siitä hyödynnetään sen mukulaa perunan tavoin keitettynä. Kaikkia kasvinosia voi kuitenkin syödä myös raakana! Mukula on lähes perunan kaltainen ravintokoostumukseltaa, vaikkakin esimerkiksi sen C-vitamiinipitoisuus on merkittävästi vielä perunaa suurempi. Kasvi sisältää myös nimensä mukaisesti hieman oksaalihappoa mutta sen määrän on tutkittu olevan niin pieni, ettei siitä pitäisi koitua haittaa kenekään terveydelle. Okan varsia käytetäänkin usein raparperin tavoin. Halutessaan kuitenkin vähentää oksaalihapon määrää voi mukulat kuoria tai altistaa auringon valolle. Valo myös lisää mukuloiden sokeripitoisuutta, eikä suinkaan viherrä niitä kuten se tekee perunalle. Keittäminen ei vähennä mukuloiden oksaalihapon määrää.

okan-mukulat-mamasgarden
Okan mukuloita.

Mukulan muodostus tapahtuu loppukesällä, joten pitkä ja lauha syksy olisi okalle suotuisin. Seuraavan vuoden istukkaat säilyvät perunan tavoin viileässä ja pakkasettomassa tilassa kuten kellarissa. Jännä nähdä miten Mamman oka-viljelmien lopulta käy, saadaanko ollenkaan satoa tai päästäänkö näkemään kasvin kaunista kukintaa. Kasvi onkin ihanteellinen kauneutta vaalivan hyötytarhurin kasvimaalle tai potageriin.

Laitoin nuo mukulat nyt heti kylvö- ja taimimultaan esikasvatukseen. Raportoin okan vaiheista tässä pitkin vuotta. Kovin pitkä projekti tämä okan kasvatus tosiaan onkin, sillä mahdollista satoa päästään ehkä korjaamaan vasta marras-joulukuussa :) Mukula ottaa nimittäin viimeisen kasvuspurttinsa vasta sen jälkeen kun lehdistö on altistunut pakkaselle.

Suomenkielistä tietoa kasvista löytyy vain vähän mutta englanniksi voit halutessasi lukea lisää tietoa okasta alla olevasta linkistä.

https://www.cultivariable.com/andean-roots-tubers/how-to-grow-oca/#history

  1. Oka on minulle ihan uusi tuttavuus. Jään mielenkiinnolla seuraamaan kasvatuksiasi.

    • Jännä tosiaan nähdä miten okan käy :) Mikäli satoa tulee niin on ajatuksissa laittaa siitä keittoa yhdessä maa-artisokan kanssa, jota myös korjaan tuolloin tosi myöhään syksyllä.

  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta, odotan innolla kokemuksiasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt