Omenapuiden leikkauksesta alkaa uusi puutarhakausi

Vaikka lunta onkin vielä polveen asti, on tällä viikolla ollut selvästi jo kevättä ilmassa. Öisin on ollut vielä kovastikin pakkasta mutta aurinko lämmittää päivisin niin paljon, että räystäät rallattelevat ja kattolumet ovat saaneet kyytiä. Viikolla kuulin myös ensimmäistä kertaa mustarastaan iltalaulun auringonlaskun aikoihin.

Kahvinporoja kellarin rinteessä.

Jo viime viikonloppuna aloitimme suururakan alapihalla lumitöiden parissa. Jossain vaiheessa lunta tuli niin paljon, että poistimme sen vain kulun kannalta kriittisiltä alueilta. Vaikka lumi väistämättä sulaisi jossain vaiheessa myös auringon avustuksella, kaipaa talven veltostuttama kroppa jo kovasti ruumiillista työtä. Päätimme kolata aluksi vain puoli tuntia illassa jotta lihakset eivät heti alkuunsa kipeytyisi niin paljon. Arkipäivinä pysyttiinkin hyvin sovitun ajan sisällä mutta eilen itselläni sitten käynnistyi riehunta-vaihde ja urakoin lumia kolmen puolituntisen verran. Tänään pääsin tavoitteeseeni ja nyt on alapihan daaliapenkin kivireunukset näkyvissä. Huomenna levitän vielä penkin päälle pussillisen kahvinporoja. Sitä mukaan kun talven aikana kerääntyneet poropussin sulavat niin levittelen poroja kaikkialle puutarhaan.

Lumityötkin koukuttavat kun päämääränä on saada uusi daaliapenkki näkyville.

Omenapuiden leikkaus hankikantoa hyödyntäen

Lumihommien lisäksi oli omenapuiden leikkaaminen kutkutellut jo jonkin aikaa. Lumen painosta katkenneen kirsikkaluumun oksan olin jo leikannut muutama viikko sitten ja silloin rämmin pehmeässä lumessa ja homma oli todella työlästä. Vaan nyt oli hankikanto parhaimmillaan ja leikkaus sujui todella helposti. Jopa vielä iltapäivän puolella hanki kantoi ja yltin hyvin leikata ilman portaita. Kätevää ja paljon turvallisempaa kuin portailla keikkuminen!

Lumen painosta revenneen kirsikkaluumun oksan sahasin jo muutama viikko sitten.

Hiljalleen käynnistyy myös kevään sipulikukkien sesonki

Melko hiljaista on vielä kellarissa talvehtineissa sipulikukkaruukuissa mutta yhden ruukullisen kevätkurjenmiekkaa siirsin jo viikolla kellarista kasvihuoneen puolelle. Siinäkin sipulit kasvavat vain ruukun keskellä, olisiko reunoille laittamani sipulit mädäntyneet vai mitä niille on mahtanut käydä?! Multa ruukussa tuntui kuitenkin melkoisen kuivalta joten laitoin ruukun pinnalle kerroksen lunta. Päivisin kasvihuoneessa onkin jo ihanan lämmintä ja lumi suli nopeasti kosteudeksi kukkasille.

Kasvihuone sai täydennystä kun toin sinne kellarista ensimmäisen ruukullisen kevätkurjenmiekkoja.

Varmasti melko pian voisi alkaa jo siirtämään muitakin ruukkuja kellarista kasvihuoneeseen. Seuraavan kymmenen vuorokauden ennuste näyttää enää kylmimmillään neljää astetta öisin ja päivällä jopa +6 C ja auringon paistetta.

Lumikastelua sipulikukille.

Moni teistä saattaa ihmetellä miten pystyn tässä maailman tilanteessa kirjoittelemaan näin kepeästi. Sota Ukrainassa on järkyttänyt minuakin kovasti mutta tein päätöksen olla murehtimatta asiaa täällä blogini puolella. Haluan tarjota jatkossakin lukijoilleni paikan johon pääsee edes hetkeksi pakoon ikäviä uutisia. Tulevalla puutarhakaudellani haluan keskittyä entistä enemmän kohentamaan tietotaitoani hyötyviljelyn saralla joten se näkyy todennäköisesti myös täällä blogissa. Kukkiakaan en ole kuitenkaan kokonaan hylkäämässä ja eilen livahti ostoskoriin salaattien ja porkkanan siementen lisäksi myös jokunen pussillinen uusia unikonsiemeniä. Löysin vielä supersuosittua `Amazing Gray`:täkin joten nyt pääsen toivottavasti näkemään omin silmin kukan harmaan kauneuden.

Aurinkoista maaliskuuta synkästä maailman tilanteesta huolimatta

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Ihania versoja siellä kasvihuoneen valossa! Kyllä juuri nyt nimenomaan versouutisia kaipaa.
  Melkoinen suururakka tuo kolaus, sait kolattua pihan ihan avoimeksi!

  • Olisipa päässytkin tuosta kolatusta lumesta kokonaan eroon mutta se siirtyi lammikon alueelle. Pienimmäinen kyllä ehdotti että sulatettaisiin se toholla

 2. Ai että, siellä jo kasvarissa vihertää! Kyllä minunkin pitää lähteä joku päivä ostoksille, kun en syksyllä mitään muistanut ruukkuihin laittaa.
  Minä tapaan avittaa kevättä terassin verran ja nyt lomaviikolla siihen voisi olla sopiva aika:)

  • Kyllä varsinkin tällaisina lyhyen kevään vuosina on ihanaa kun voi sipulikukilla hieman pidentää kautta. Kohta saa tosiaan kantaa ruukkuja myös terassille, kunpa nyt vain kevät tässä koko ajan edistyisi eikä tulisi takapakkeja Ihanaa lomaviikkoa sinulle, itseni täytyy vielä odotella parisen viikkoa omaani.

 3. Kevään hyötyliikuntaa parhaimmillaan kolata lunta pois kukkapenkkien päältä. Minä aloitan saman urakan huhtikuussa. Ehkä silloin on jo sen verran sulanut, että on ylipäätään paikkoja, joihin sitä lunta laittaisi :D Tällä hetkellä haaveilen siitä, että 90-senttinen aita alkaisi näkyä hangen keskeltä.
  Minä tein saman linjauksen Ukrainasta omassa blogissani. Tarvitsen itse taukoa hyvin huolestuttavista uutisista ja ehkä joku muukin haluaa välillä lueskella kevyempiä höpinöitä. Bloggaaminen sekä toisten kukkapuuhista lukeminen vievät ainakin minun ajatuksiani valoisampaan suuntaan ja mikä tahansa toivoa antava puuha on tarpeen tässä maailmantilanteessa. Minullakin on suunnitelmissa onnistua tänä vuonna paremmin hyötyviljelyssä, joten seuraan mielenkiinnolla sinun postauksiasi aiheesta. Lisäoppi tulee tarpeeseen kun miettii edellisten vuosien epäonnistumisia :D
  Aurinkoisia kevätpäiviä!

  • Kukkapuuhat tosiaankin ilahduttavat aina ja sitä nyt tarvitaan vastapainoksi raskaille uutisille.
   Eipä nuo minunkaan viljelykseni ole aina onnistuneet mutta kun paljon laittaa niin joskus joku onnistuukin. Nyt on vaan suurena kysymysmerkkinä kuinka nopeasti saadaan uusi kasvihuone rakennettua. Jos olisin järkevä niin tälle kesälle en vielä kylväisi mitään mutta juuri nakkasin paprikan siemenet multaan Riskillä mennään ja kasvakoon sitten terassilla jos ei kasvihuone valmistukaan.

 4. Katselin juuri viime kevään kuvia ja silloinkin oli todella paljon lunta. Nopeasti ne lopulta sulivat joten kai tänäkin keväänä on toivoa. Tuhkaa olen levitellyt ja torstaina levitän lisää kun aurinko taas paistaa. Oikein mukavaa säätä lupaa sääennuste. Kevätkukat sietävät yllättävän hyvin pientä kylvää, minulla menestyvät hyvin lasikuistilla vaikka siinä ei ole mitään lämmitystä. Viikonloppuna ajattelin tehdä pienen siivouksen kasvihuoneeseen, tuon lyhdyt pois ja mittailen verhotarpeen varjostusta varten.

  • Voi miten mukavia suunnitelmia. Olet onnentyttö kun omistat jo niin hienon kasvihuoneen Itsekin haaveilen takaseinän muurauksesta ja pienestä puuhellasta mahdollisen uuden kasvihuoneen yhteyteyteen. Oikeastaan hellan piti mennä kesäkeittiöön mutta nyt tuntuu, että pitäisi saada nopeasti jokin paikka missä takan lisäksi valmistaa ruokaa jos vaikka sähköt alkaa pätkimään. Mistä tästä maailmasta enää tietää, voi joskus olla hella kovinkin tarpeellinen. No haaveita nämä vasta ovat, voi olla että sellaisiksi jäävätkin.

 5. Kaikki versovat sipulikukat sekä maassa että ruukuissa saavat ihastuksen huuhdahduksen pääsemään huulilta. Miten ne näyttivätkään niin suloisilta!
  Minun pitäisi myös lähiaikoina käydä omenapuiden ”kimppuun”, mutta nyt eteneminen kohteeseen on vielä hankalaa ja pienet puut pitäisi purkaa verkoista, jotta niiden muotoilu onnistuisi. Meillä oli aamulla -18 astetta pakkasta, se on liika paljon leikkaamiseen, eivät taida puut tykätä. No, lähipäivinä pitäisi lämmitä ihan reippaasti. Kohta alkavatko monet puuhat, kunhan kevät vähän etenee .
  Teit upean urakan lumien kanssa!

  • Lunta on kyllä tosiaan niin hurja määrä, ettei ilman hankikantoa tuo leikkaus onnistu. Ja pienet puut tosiaan voivat olla lähes kokonaan lumen peitossakin vielä. Meidän nuorin puu on jo 5-vuotias joten se oli helppo leikata vaikka verkkokin oli paikoillaan. Vaan nytpä muistin, että meidän nuorimmat omenapuuthan ovatkin tietysti nuo espalier-puut säleikköaidassa. Niille tuskin teen kevätleikkausta ollenkaan.
   On kyllä aivan ihanaa kun kevätpuuhat saadaan vihdoin hiljalleen käynnistymään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt