Oksien hyötäminen — varaslähtö kevääseen

Sipulikukkien hyötäminen onkin jo itselleni tuttua puuhaa mutta puuvartisten kanssa olen puuhaillut huomattavasti vähemmän. Joskus olen kyllä tuonut sisälle koivuvitsoja ja hedelmäpuiden oksia mutta siitäkin on jo pidemmän aikaa. Viime kesänä istutin puutarhaan onnenpensaan taimen ja jo istutusvaiheessa päätin, että kokeilen keväällä onnenpensaan oksan hyötämistä aikaiseen kukintaan sisätiloissa.

Niinpä leikkasin reilu viikko sitten yhden oksan maljakkoon ja oikeastaan jo kokonaan unohdinkin sen olemassa olon. Kunnes eilen illalla huomasin oksassa pienet keltaiset nuput ja kaksi avautunutta kukkaa. Pienistä asioista sitä ihminen ilahtuu💛

Tärpit onnistuneeseen hyötämiseen

Netin syövereistä löytyikin monenlaisia vinkkejä kun lähdin oikein tutustumaan aiheeseen. Enpä lähdekään tähän kopioimaan vinkkejä vaan linkkaan mielestäni parhaimpaan ohjeeseen. Se löytyi Ylen sivuilta, kaikille tutun ohjelman Strömsön artikkeleista. Sieltä löytyi itsellenikin ihan uusia asioita kuten etikan tai kloritin käyttö virkisteenä. Oletteko joskus kokeilleet etikkahörppyä leikkokukille? Sokerista olen kyllä joskus kuullut mutta sitäkään en ole tullut kokeilleeksi.

Ja tietysti oksat pitäisi leikata terävillä leikkureilla mutta itse tulin keränneeksi ne vain käsin katkomalla. Siltikin näyttäisivät heräilevän oksat ihan mukavasti. Onnenpensaan lisäksi keräsin koivun, kirsikkaluumun ja päärynän oksia. Niissä on vasta hienoisia heräämisen merkkejä, joten selvästi nopein näistä oli tuo onnenpensas. Vielä pitäisi käydä nappaamassa muutama oksa taikinamarjasta. Myös lamoherukka voisi olla kiva, sillä sekin lehtii ensimmäisten puuvartisten joukossa. Parhaiten hyötämiseen sopivatkin juuri ne kevään ensimmäiset puuvartiset. Myöhään lehteen puhkeava tammi on hidas myös hyödettynä. Ah, nyt tulivatkin mieleeni myös vaahteran hennon vihreät kukinnot, onnistuisivatkohan ne?

Tätä postausta kirjoittaessani sataa uutta lunta taivaan täydeltä. Taidan hakea huomenna vielä toisenkin sylillisen oksia sisälle, ei kai tässä muukaan auta.

Blogin uudistunut koti

Kuten olette ehkäpä jo huomanneet niin mamma kirjoittelee nyt täysin uudistuneilla Kotipuutarhan nettisivuilla. Vaihto tapahtui maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Onneksi minulla oli viime viikko talvilomaa ja ehdin hyvin aloittaa uuteen alustaan tutustumisen. Blokataan edelleen WordPressillä mutta aivan erilaisella lohko-menetelmällä. Onneksi saimme hyvän koulutuksen joka paljasti paljon uusia hienoja ominaisuuksia, joilla näitä sepustuksiaan on mahdollista elävöittää. Innostuin kovasti ainakin faktaboxista ja esim. puutarhasuunnitelman esittelystä leveällä kuvalla infotauluineen. Aika tietysti näyttää mitä vimpaimia sitä tuleekaan sitten käytännössä hyödynnettyä mutta ainakin tuohon puutarhasuunnitelmaan olen jo päättänyt tarttua kevään ensimmäisen blogiyhteistyön yhteydessä. Ihanaa kun vanhakin vielä voi oppia uutta, vaikka kyllähän se kovasti työtä tietysti vaatii. Onni on kuitenkin osaava tiimi tukena niin lehden, kuin Morgan Digitalinkin puolelta. Aina saa apua kun vain pyytää. Siispä kaunis kiitos kaikille minua jo nyt auttaneille! Ja jos teille lukijoille tulee jotakin kysyttävää tai ihmettelette/kaipaatte jotakin ominaisuutta, niin laittakaa ihmeessä kommenttia. Kaikki vinkin sivun käyttäjiltä ovat tervetulleita ja vain siten voidaan sivustosta kehittää entistä toimivampi. Toivon sydämestäni, että löydättekin tienne myös tänne uuteen blogiin ja voimme entiseen tapaan jatkaa yhteistä matkaamme kohti uutta puutarhakautta.

 1. Minä olen melkein joka vuosi kerännyt jotain oksaa sisälle useimmiten mustikkaa jouluksi ja näin tähän aikoihin omenapuuta tai jotain muuta koivun ja joskus marjapensaan .

  • Nämä talvioksat on kyllä niin mieltä piristäviä. Juuri tänä aamuna ihailin vasta avautuneita kirsikan kukkia ja pieniä hiirenkorvia koivunoksissa💚

 2. Miten sitä talven aikana unohtaakaan monet kivat asiat. Haenkin muutaman oksan pihamaalta maljakoon ”kypsymään”. Kiitos muistutuksesta!
  Uusi pohja näyttää selkeämmältä ja valoisammalta. Hyvin tänne löytää.
  Eilen napsahti Kotipuutarhalehti postilaatikkoon. Olipa mukava lukea sinusta kertova artikkeli.

  • Kiitos, ihana kuulla että löysit hyvin perille💚 Näin alussa on ollut linkityksien ja bugien kanssa hirmuista säätämistä mutta nyt näkyy jo tunnelin päässä valoa😊
   Minulla kukkii nyt keittiössä kirsikkaluumun oksat😍

 3. Hienolta näyttää uusi ulkoasu, arkistokin löytyi heti. Entisestä jouduin joskus ihan etsimällä etsimään sitä, kun ei vain meinannut osua silmiin.
  Onpa söpö onnenpensaan oksa <3 Vaahteran hyötäminen onnistuu hyvin, olen sitä joskus kokeillut. Pitäisikin hakea muutama oksa kevättä tuomaan. Mustaherukka ja tuomi ovat minusta myös kivoja hyödettäviä. Pihlajaakin olen kokeillut, mutta se oli vähän hidas heräilemään. Vanhemmat oksat heräsivät yllättäen nuoria nopeammin, jos oikein muistan.
  Iloista kevään odotusta!

  • Onpas mukava kuulla, että sivu tuntuu hyvälle käytössä! Hirmuinen sutina tässä on nyt kuun alusta asti ollut kun säädetään ja korjaillaan sivustoa. Nyt alkaa kyllä minun osalta olemaan jo hyvällä mallilla kun linkit alkoivat toimimaan mm. Pinterestistä ja googlen kuvahaun vanhoista kuvista.
   Vaahteraa täytyy kyllä vielä itsekin käydä hakemassa, heti kun nämä pakkaset helpottaa🥶
   Ja hei, kiitos samoin, odotusta tässä vielä onkin melkoisesti😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt