Oi George, saavuit sittenkin ilokseni

Olin aivan varma, että suuresti odottamani lumikurjenmiekka, Iris histrioides `George` kasvattaisi ruukussaan vain lehtiä sillä niitä se oli kellarissa kasvatellut jo joulusta lähtien. Olin tottunut, että nämä pikkuiset kurjenmiekat tekisivät ensin kukan ja sitten vasta lehdistön mutta olin väärässä. Lieneekö ruukkukasvatuksessa syynsä vai onko tämä sittenkin tyypillistä lumikurjenmiekoille? Kuulisin mieluusti kokemuksiasi tästä kurjenmiekasta.

Vuosia sitten näitä kasvoi minulla puutarhassakin ja ne kukkivat jokusen kerran. Sen jälkeen on näkynyt vain vähän lehteä. Oikeastaan viime keväänä ei tainnut näkyä lehtiäkään ellen nyt ihan väärin muista. Tänään huomasin niiden kasvupaikalla kuitenkin useassa kohdin teräväkärkisiä vihreitä lehtipiikkejä. Ihanaa että ovat sentään elossa!

[columns_row width=”half”]
[column]lumikurjenmiekka2-mamasgarden[/column]
[column]lumikurjenmiekka3-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Meillä satoi eilen vähän lunta ja ilma-ala kääntyi selvästi kylmemmäksi, hurr. Hieman mietin, että nostaisinko näitä sipulikukkaruukkuja lämpimään mutta lopulta luovuin ajatuksesta. Hyvä niin, sillä ainakaan yhden pakkasyön jälkeen pienet sipulikukat eivät näytä kärsineen kylmästä lainkaan. Kyllä nämä vain ovat lopulta niin karaistuneita ja tottuneet kevään keikkuviin lämpötiloihin, että turha niiden puolesta on olla huolissaan.

[columns_row width=”half”]
[column]kevatkurjenmiekka-mamasgarden[/column]
[column]scilla-pink-giant-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Viikonloppuna tavallisia kevätkurjenmiekkoja, Iris reticulata `Harmony` oli vain yksi. Tänään joukkoon oli liittynyt kaksi uutta, kuin kylmää ilmaa uhmaten. Nämä ovat siitä ihania, että ne eivät mene viileälläkään ilmalla suppuun kuten vaikkapa krookukset. Tosin kauniita ovat kyllä krookukset suppuisinakin<3

galanthus-mamasgarden

Tällaisia kerrottuja lumikelloja löysin tänään lammikon takakummulta. Voisikohan tämä olla Galanthus `Lavinia`? Yritin tehdä selvitystyötä mutta en ole kuitenkaan ihan varma tuosta nimestä. Joka tapauksessa se on vallan ihastuttava ja erilainen. Sisimmät terälehdet nousevat kärjistään kauniisti kaarelle ja vihreä merkki on kuin siveltimellä sipaistu.

[columns_row width=”half”]
[column]kevätlumipisara-mamasgarden[/column]
[column]kevätlumipisara2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Näissä kevätlumipisaroissa eli kevätkelloissa, Leucojum vernum on samaa suloisuutta kuin lumikelloissa. Ehkä juuri siksi pidän niistä niin kovin. Olen niin iloinen, että nämä ovat tässä yhdessä penkissä selvästi viihtyneet ja hitaasti jopa lisääntyneet. Näitä kyllä voisi ensi syksynä ehdottomasti istuttaa lisää. Nyt pitäisikin muuten laatia listaa siitä, mitä sipuleja sitä syksyllä sitten istuttelisi. Kaikenlainen tulevaisuuden suunnitteleminen ja haaveilu onkin tällä hetkellä erityisen suotavaa. Ne kantavat meidät tämän vaikean ajan yli ja antavat aivoille niiden tarvitsemia positiivisia ajatuksia.

ukonhattu-mamasgarden

Laitan tähän loppuun vielä kuvan lehdestä joka ilahdutti minua tänään suuresti. Uskon, että tuo lehti kuuluu ystävältä saamalleni ukonhatulle, Aconitum septentrionale jonka hän on itse siemenestä kasvattanut. En havainnut taimea viime kesänä vaikka muistin hyvin mihin kohtaan olin sen istuttanut. Niinpä luulin taimen kuolleen kuivuuteen. Nimilappu lennähti tänä keväänä penkkiä siivoillessa eteeni ja vaikka ajattelin taimen kuolleen niin jostain syystä laitoin silti nimilapun talteen.

Puutarha ja luonto tarjoavat meille joka päivä pieniä ilon aiheita. Katsellaan ja kuvataan niitä nyt ahkerasti kukin omissa puutarhoissamme ja jaetaan vihreää ilosanomaa tänä keväänä erityisen ponnekkaasti toistemme iloksi!

Toivottavasti blogini tarjoaa lukijoilleni edes pienen hengähdyshetken ja hieman iloista mieltä<3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Blogisi on aina tuonut hyvää mieltä ja niin nytkin . Mulla on nyt Georgeja nupulla. Eivät ole vielä lehtiä kasvatelleet.

  • Ihana kuulla Ihastut varmasti niihin. No niin kyllä minä sitten oikein muistin noiden lehtien kasvamisen. Jännä että nämä omani kasvoivat lehdet edellä!

    • Ihanaa Ne on niin hurmaavia. Minulla taitaa tulla vaan lehtiä joten täytyy taas syksyllä istuttaa uusia johonkin toiseen paikkaan, vaikkapa kellarin juurelle.

 2. George on upean värinen. Hienoa, että se kukkii sinulla. Istutin muutaman Georgen syksyllä puutarhaan, mutta vielä sitä ei näy. Tosin sunnuntain jälkeen en ole ehtinyt kierrosta edes tekemään ja nyt kevään edistyminen varmaan on hetken hitaampaa, kun öisin on niin kylmä.
  Sinun blogissasi on aina kiva vierailla ja tuotat paljon iloa.

  • Hurr, pari edellistä yötä ovat tosiaan olleet hyiset. Onneksi päivisin on kuitenkin lämpimämpää. Ainakin puiden silmuissa on voinut huomata vauhdin hiipumisen merkkejä mutta nuo siniset iirikset tosiaan ovat sitten viikonlopun avautuneet, aivan kuin ei pakkasia olisi ollutkaan.

 3. ’George’ on ihanan värinen! Yritin etsiskellä sitä viime syksynä, mutta ei täällä ollut kuin tavallisia kevätkurjenmiekkoja myynnissä. Ehkäpä ensi syksynä löytyisi. Ihania ovat toki muutkin tämän postauksen kasvit. Aurinkoista huhtikuuta!

  • Minä olen tainnut aina tilata Georget jostain nettikaupasta. Ehkä isommissa puutarhamyymälöissä voisi olla mutta aika harvoin tulee lähdettyä isolle kirkolle
   Kiitos, samoin sinulle☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt