Multausta ja lumikellofestareihin valmistautumista

Viikonloppu hurahti puutarhatouhuissa, kuinkas muutenkaan. Vielä perjantaina tehtävälistani oli pitkä mutta nyt on olo jo todella helpottunut sillä oikeastaan jäljellä on enää opastekylttien vieminen edellisenä iltana ja juhlajuoman sekoittaminen :) Tilasin viikolla kauniin lasisen hana-astian ja aion tehdä siihen jonkin hyvän juomasekoituksen, alkoholittomana tietenkin ;D

Samalla kun siivoilin paikkoja, kasailin jo erilaisia pöytätasoja festareita varten. Täytyy sanoa, että nyt tulivat nuokin säästössä olleet piipun kivet hyvään käyttöön. Kyllä aika tavaran palkitsee, heh-heh! Harmillisesti en kyllä keksinyt mitään käyttöä niille kymmenille viemäri- ja salaojaputkille joita jemmasin piiloon pressukatoksen taakse. Vaikka piha vähän siistiytyikin niin sitähän se oli kuten meillä tavallisestikin eli tavaran ja roinan siirtämistä. Miten siitä oikein pääsisi eroon?! Aina on jokin projekti kesken ja tuntuu, että kyllä tuotakin lankkua tai putkea vielä jossakin kohdin tarvitaan. Tuleekohan koskaan hetkeä, että niistä voidaan luopua?! Onko muilla tällaista samaa ongelmaa vai hankkiudutteko projektin jälkeen heti eroon ylimääräisistä kamoista ja hommaatte sitten uudet seuraavaan projektiin?

[columns_row width=”half”]
[column]lammikko-siivottu-mamasgarden[/column]
[column]eka-jouluruusunkukka-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Mutta se romuahdistuksesta, keskitytään kauniimpiin asioihin sillä onneksi niitäkin pihapiirista löytyy. Jää nimittäin suli viikonlopun aikana niin hyvin, että sain lammikon siivouksen tehtyä. Ja nyt voisi jopa sanoa, että vihdoinkin tämä yksi projekti on saatu päätökseen. Kivesin lammikon eduskivikon loppuun ja levitin alueelle talvella alennuksesta löytämäni rantakivet. Tämä alkuperäinen suunnitelmani sitten lopulta toteutui kun satuin löytämään talvella nuo säkin niin hyvässä tarjouksessa. Välillä ajattelin tuohon myös sellaista kiinteää istutusaluetta vesikasveille mutta näillä nyt mennään. Kasvit ovat talvehtineet hyvin solumuovikaistaleen suojissa kasvimaalla ja vielä saavat siellä ollakin. Uskoisin etteivät pitäisi yhtäkkisestä siirrosta jäiseen veteen. Vielä saa lampi hetken olla ilman vesikasveja. Vaan onneksi rannoilla on jo jotain kaunistakin! Ensimmäinen jouluruusun kurkistus ja lumikellojen kilkatus sulostuttavat muuten vielä kovin ruskeaa maata. Hetken aikaa on vielä odoteltava, että viime vuonna istutetut lammikon ympäristön muut kasvit lähtevät kasvuun. Kyllä onkin jännä nähdä miten kaikki ulkomaankimpasta tulleet kurjenmiekat ja kuunliljat lähtevät kasvuun tai onko japaninvaahtera selvinnyt ensimmäisestä talvestaan.

Lantakompostin levittäminen

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Ja kuten juhliin on tapana, niin tietysti olen myös vähän ehostanut. En aio kuitenkaan laittaa festareille mitään juhlameikkiä kasvoilleni, vaan eilen illalla vielä viimetöikseni levitin talvella Biolanilta saamani hevonkakkakompostit :) Ajatuksena oli kattaa (mulching, kuten Monty on opettanut) tuolla kompostilla suurempia alueita kokonaan mutta enää en kyllä lähde tälle keväälle tuota hommaamaan, vaan saa nyt riittää kokeeksi nuo munkit pensaiden ja joidenkin perennojen ympärillä. Kätevästi tuolla kyllä peittäisi syksyn lehdet istutusalueille mutta sitä tosiaan tarvitsi meidän kokoiselle pihalle varmaan peräkärryllisen.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Sekoitin kompostia daaliapenkkiin mutta taidan vielä lisäksi laittaa siihen hieman kanankakkaakin. Daaliat ovat varsinaisia ravinnerohmuja! Myös pitkään hieman vaisusti kasvaneet karhunvadelmat saivat omat munkkinsa, jospa ne nyt innostuisivat kasvattamaan lisää varsia. Kivimuurin vieressä kasvava ruusuherukka näyttää tänä vuonna lupaavammalle kuin viime keväänä. Toivottavasti se kukkisi edes muutamalla tertulla. Ehostin senkin juurelle kertyneet lehdet piiloon hevonkakkakompostilla :)  Jännä nähdä nyt sitten miten kasvit tuohon reagoivat. Helppoa ja tuoksutonta tuo oli säkistä levittää ja kaunistakin verrattuna tavalliseen tallilta haettuun tavaraan, jossa kikkareet vielä talvenkin kasalla olon jälkeen erottuvat selvästi. Toisaalta tallitavaraa saa hyvin edullisesti ja suuria määriä. Pienemmille pihoille tuo valmis säkkitavara on kuitenkin vallan passeli valinta!

Jottei postaus nyt loppuisi ihan kakkaisiin tunnelmiin niin tässä vielä suloiset iirikset jotka löysin kakan levityksen yhteydessä kiviaidan päältä. Olin ihan unohtanut istuttaneeni nuo ` Katharine Hodgkin` iirikset tuonne aidalle. Siinä on superaurinkoinen ja kesällä kuiva paikka, joten jospa menestyisivät siinä yhtä hyvin kuin ylempänä rinteessä. Talvimärkyydestä nämä iirikset eivät taida pitää.

Ei vaan nyt aloittamaan uusi työviikko joka varmasti hurahtaa nopeasti vielä viime hetken valmisteluja puuhaillessa. Lämpimästi tervetuloa kaikki lukijani ja ystäväni meille sitten ensi sunnuntaina, silloin juhlitaan kevättä <3

 

 

 

Postauksen kuvissa käytetyn hevonkakkakompostin minulle lahjoitti Biolan, suuret kiitokset!

 1. Ihana fiilis tässä postauksessa. Puutarha näytti niin kauniilta ja aivan valmiilta juhliin.

  Mitään tarveaineita ei heitetä pois. Käyttöä löytyy kyllä myöhemmin taas jossain vaiheessa.

  • Kiitos kauniista sanoistasi <3 Hyvä kun muutkin jemmailee tavaroita, ei olla ainoita rakennustavarahamstereita ;)

 2. Niin hyvältä näyttää tiedän pihalla!
  Meillä on suuri navetta ja puuvaja, jotka pursuavat kaikkea remonteista ylijäänyttä tavaraa. Mieheni rakentelee niistä monta juttua myöhemmin. Mm. puumaja penskoille. Mitään ei tarvitse ostaa. Kätevää! Tosin tilaa tuo säästäminen vaatii.
  Nähdään festareilla!

  • Tuota tilaa meillä ei juurikaan ole, vain muutama hassu pressukatos. Ehkä jollakin tapaa oikeastaan hyväkin ettei enempää ole, sillä silloin sitä todennäköisesti säästäisi vieläkin enemmän :) Monesti myös käy niin että tiedän jonkin tavaran tai työkalun meillä olevan mutta harmillisesti sitä ei löydä juuri siihen kyseiseen hätään. Setä musta tuskastuu ja kaasuttaa hakemaan rautakaupasta uuden :D

 3. Romuahdistus valtaa mielen säännöllisin välein. Jonkun verran olen oppinut tavaraa karsimaan, mutta edelleen sitä tulee säästettyä kaiken varalta. Jos vaikka tarvitsisi. Ja jos jonkun vempaimen heittää pois, jo seuraavana päivänä juuri sitä kaipaa ja tarvitsee.
  Hienolta näyttää. Kivahan sitä olisi kaikki syksyn lehdet naamioida tuoreella mullalla, vaan yksi hujaus, kun luonto itse hoitaa tehtävän.

  • Niin totta tuo tarpeen ilmeneminen pian pois laittaminen jälkeen. Se on enemmän sääntö kuin poikkeus!
   Minun ei ole yleensä tullut edellisinä keväinä näin puutarhaa ehosteltuakaan, lehdetkin ovat saaneet maatua lähes paikoilleen. Nyt täytynyt vähän festareiden vuoksi tsempata ja lehtikomposti natisee liitoksissaan

 4. Aika tavaran nauttii. Kun on iso navetta vailla käyttöä niin kaikenlaista tulee säilytettyä. Tallitavara on hyvää pihan siivoamisessa kun pitää saada lehdet peittoon, säkkitavaraa menisi tolkuttomasti ison pihan kanssa. Kaunis jouluruusu.

  • Unelma tuollainen iso navetta. Kyllä vaihtaisin mieluusti meidän pressukatokset kunnon kivinavettaan Ihan silläkin uhalla, että tulisi sitten hamstrattua vieläkin enemmän tavaraa

 5. Ai hevosenkakkaa saa pussissakin! Jestas, täytyypä hankkia itsekkin. Pakko myös kuva-googlata tuo Montyn ”mulching”. Onnea festareillesi! Kuulostavat kivalta tapahtumalta.

  • Tuo pussikakka sopisikin oikein hyvin teidän siirtolapuutarhaan. Helpompi varastoidakin kun voi pinota säkit pieneen tilaan.
   Kiitos onnitteluista, kyllä mua niin kovasti jännittää millaiset festareista tulee

 6. Meillä on kaikenlaisia asioita jemmattuna. Puoliso niitä jemmailee ja käyttää myöskin. Mutta osaa myös jemmaille ne hallitusti tiettyihin paikkoihin. Ne eivät enää pistä minun silmiini, kun osa jemmoista on maastoutunut niin hyvin pihapiiriin. Ja voi vain välttää jemmojen kuvaamista.
  Mukavan kuuloista tapahtumaa olet järjestämässä. Harmi, että joka paikkaan ei ehdi.

  • Jemmoja siis löytyy muiltakin Kuvista ne on tosiaan helppo rajata pois mutta sitten pihavierailulla koko komeus paljastuu Pelkään että huomiset festarivieraan pettyvät pahemman kerran. Talvella ajatus festareista vaikutti niin hyvältä kun lumi peitti maisemaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt