Metsämansikat britakakkuun

Jo alkuviikosta huomasin, että nytpä olisikin pitkästä aikaa oikein onnistunut metsämansikoiden sato kypsymässä meidän kalliolla, talon vieressä. Muutaman jälkiruokamaljallisen keräsin niitä jo silloin mutta nyt lähdin oikein sangon kanssa liikkeelle. Tovihan siinä vierähti ennen kuin olin saanut kaikki kallion mansikkamättäät käytyä läpi mutta kyllä kannatti, sillä nyt on metsämansikat britakakkuun jonka ajattelin tehdä vielä tänään. En olekaan sellaista vielä koskaan ennen itse leiponut. Saa nähdä tykästynkö siihen niin kovin, että teen siitä jopa ihan uuden juhannusperinteen meidän porukalle.

Koristeeksi syötäviä kukkia

Kakunkoristeetkin ajattelin poimia kalliolta. Orvokit ovat varmasti niitä perinteisimpiä syötäviä kukkia, joten keto-orvokin pikkuisia kukkia käytän ainakin. Ja yhdessä kallion painanteessa näytti kasvavan kauniin sävyistä puna-apilaa, jota voisin myös laittaa. Apilan lehdetkin käyvät koristeluun. Löysin myös nettiä selatessani ohjeen näiden syötävien kukkasten sokeroinnista eli kandeerauksesta. Ehken lähde nyt sen kanssa kuitenkaan enempää säätämään vaan käytän kukat sellaisenaan, huuhdon ne vain ensin vedellä. Tuo kandeeraus muuten säilyttäisi kukat tuoreena noin viikon verran. Lisäksi mainittiin apteekista saatava arabikumi, jonka avulla kukat säilyisivät jopa talven varalle ja ihan vain kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä. Olisipa ihana joskus kokeilla.

Tuossa vielä kuvassa eilisiltainen saaliini. Kunpa pian saataisiin taas edes pikkuisen vettä niin loputkin metsämansikoiden raakileet saisivat kypsyä marjaksi asti. Ellei vettä taivaalta tule, uskon niiden kuivuvan ja lisää näitä herkkuja ei silloin ole enää luvassa. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen nyt tähänkin kun yleensä kallio on tähän aikaan kesästä jo niin kuiva, että satoa ei ole tullut nimeksikään. Edellinen hyvä satovuosi metsämansikalla on muistissani jossain useiden vuosien takana. Silloin lapset olivat vielä pieniä ja keräsivät metsämansikat keihänkorsiin.

Vaan nyt toivottelen kaikille rauhallista keskikesän juhlaa. Me lähdemme tästä vielä käymään Lohjan torilla katsomassa olisiko siellä jo tarjolla kotimaista puutarhamansikkaa ja uusia perunoita.

  1. Jopa on komea metsämansikkasato. Noiden tuoksu ja maku on ainutlaatuistaherkkua.
    Hyvää juhannusta sinulle näin juhlan loppumetreillä!

    • Kiitos samoin sinne❤️ Täytyykin kipsaista pitkästä aikaa katsastamassa sinun kuulumisesi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt