Mehikasvit sisälle ja pieniä puutarhakuulumisia

Pitkäänpä menikin ilman mainittavia ongelmia mehikasvien kanssa. Vaan nyt ovat valkoiset kirvat iskeneet muutamaan kasviin oikein kunnolla. Onneksi kuitenkin huomasin invaasion, enkä kiikuttanut ruukkuja sisälle muiden mukana.

Toisestakin ruukusta löysin muutamia kirvoja joten sekin vielä odottelee terassin hyllyllä käsittelyäni. Otan siitä kaikki kasvit pois, pesen ne ja vaihdan kasvualustan. Ehkäpä myös vähän uudelleen järjestelen kasveja ja siirrän ruukusta mehipuun omaan ruukkuunsa. Mehipuissa ei ole onneksi vielä kirvoja näkynyt ja niistä ne onkin helppo tarvittaessa nyppiä pinseteillä pois kun lehdet ovat harvassa.

Lähes kaikki mehikasvit ovat nyt turvassa kylmyydeltä, toivottavasti niiden talvi sujuu ilman tuholaisia.

Saapa nähdä millainen tilanne on sitten kun talven pimeys vielä kurittaa kasviparkojani. Toivottavasti saan pidettyä tilanteen hallinnassa eikä kirvoja löydy enää muista ruukuista. Tuon pahiten saastuneet ruukullisen joudun kyllä laittamaan ihan kokonaan pois, ellei nyt sitten saisi lehtipistokkaita siitä vielä otettua.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Puutarhassa syksy kiristää otettaan

Istun tässä työhuoneen ikkunan edessä ja sen takana kalliolla loistaa vaahtera kullankeltaisena. Ruskan värit ovat olleet tänä syksynä todella intensiivisiä, johtuen ehkä kuivuudesta tai sitten pienestä hallasta joka puraisi jo monta viikkoa sitten.

Daaliat eivät onneksi menneet taannoisen hallakauden aikana vaan niiden kukinnasta ja kimpuista ollaan saatu nauttia edelleen. Kiva huomata, että tuo uusi daaliapenkki ei ole niin hallan arka vaan kausi jatkuu ensimmäisen puraisun jälkeenkin. Penkin päällä ei ollut edes hallaharsoa suojana. Pakkasta oli kuitenkin ollut sillä viereisellä kasvimaalla kurpitsan lehdet olivat kärsineet.

Myös syyshohdekukat, Helenium jatkavat kukintaansa halloista huolimatta.

Puutarhan ruukkuistutukset ovat myös edelleen paikoillaan vaikka joihinkin ruukkkuihin olenkin vaihtanut kasveja tai sitten kohentanut/uudelleen istuttanut entisiä. Yksi keväällä ostettu syklaami on kasvattanut pikkuruisia lehden alkuja ja onpa joukossa selvästi myös kukkanuppuja. Mukulat viettivät koko kesän pienessä ruukussa ja näyttivät kuolleilta. Kyseessä lienee balkaninsyklaami joka kukkii aikaisin keväällä, jopa vielä talven puolella. Voisin kyllä hieman peitellä vaikkapa karkeahkolla hiekalla noita mukuloita, ovat päässeet nousemaan liian pintaan. Pikkuiset alut saisivat vielä uinua kaikessa rauhassa. Ehkäpä tämän rytmi onkin vielä vähän sekaisin, sillä ostin sen kasvihuoneelta kukkivana hyvin aikaisin keväällä.

Kaikki vanhat syklaaminihan kuolivat viime talvena ja nyt ajattelinkin siitä viisastuneena pitää näitä vain ruukkukasveina ja talvettaa ne kellarissa. Vaikka sekä muratti- että balkaninsyklaami talvehtivatkin puutarhassani vuosikausia niin nyt en enää aseta näitä talven armoille. Näitä ei niin kovin usein näe taimistoilla, joten nyt otan varman päälle näiden kanssa.

Jokos sinä olet kantanut kaikki sisäkasvit sisälle vai vieläkö osa on kesäloman vietossa?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Täällä on vielä osa pelargoneistakin ulkona :-E En vain ole ehtinyt. Tai olen kyllä luottanut siihen, että ei vielä pakkanen käy, kun on meri joka puolella. Mutta kerran aiemminkin olen tehnyt saman virheen ja menetin siinä emo-lukinliljan niin, että olen nyt niitä sen ympärillä selvinneitä siementaimia kasvatellut vuosikausia ja toivonut, että vielä joskus saan niistä jonkun kukkaan. Virheistä kai pitäisi ottaa opiksi, mutta luupää…
  Ihana tuo mehikasvikokoelmasi <3

  • Täälläkin pelakat, tai se mikä kokoelmasta on enää jäljellä, ovat vielä ulkona terassilla. Viime talvi kellarissa ei kyllä sopinut niille ollenkaan vaikka oli kasvivalokin. Sisälle ne on kuivaan saatava vaikka sitten vähempään valoon.
   Minullakin on hengissä se sinulta saamani lukinlilja. Yhden heinän minikaavista se on jo tuuheutunut ihan mukavasti. Kyllä se vielä joskus kukkii meillä molemmilla

 2. Ihanan runsas tuo sinun mehikasvikokoelmasi!
  Minä siivosin tänään kasvihuonetta, ja toin pelargoniat ja amaryllikset sieltä ulos, ja jätin ne muuten terassille…no ensi yöksi ei lupaa kovin kylmää, ehkä kannan ne sisälle vasta huomenna;)

  • Terassilla ne ovatkin jo melkein turvassa. Siitä voi nopeasti kantaa kaikki sisälle vaikka illalla jos povataan kylmää yötä. Minulla on vielä jotakin kasvihuoneessakin mutta ei enää mitään hirmuisen tärkeää kuitenkaan.

 3. Söpöjä mehikasveja! Harmi kun osaa vaivaavat kirvat, mutta ehkäpä saat kasvit pelastettua. Parempi huomata tuholaiset tässä vaiheessa kuin vasta sitten kun kaikki kasvit on rahdattu sisälle ja saman ikkunan eteen.
  Meillä on vielä suurin osa kesäkukista ulkona, pelakuut ja verenpisarat sentään kevyen harson alla seinän varressa. Melkein joka yö on käynyt tällä viikolla nollassa mutta toistaiseksi ovat kasvit sen kestäneet. Pitäisi alkaa raivata tilaa eteiseen ja ulkovarastoon, jotta saa sitten oikeasti kylmän yön uhatessa kasveja turvaan.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  • Olisipa joku iso varastotila kellarin lisäksi. Viime talvena huomasin, että kellari on monelle ihan liian kostea. Ainakin pelargonit ja verenpisarat pitäisi saada kuivempaan mutta silti viileään ja valoisaan tilaan. Eipä auta, yläkerran aulaan ja makuuhuoneen ikkunalle ne on tuotava. Ja kiitollinen olen kuitenkin kellarista, siellä säilyy kosteudesta huolimatta moni kasvi ihan hyvin. Kun vaan ei tulisi ihan niin täyteen kuin viime talvena, silloin ei ilma pääse kiertämään ja se on kyllä huono homma.

 4. Mehikasvit on kyllä oma mukava lajinsa ja sinulla on niitä kiitettävästi ja jänniä kaikenlisäksi. Olen vienyt yhden pelargonian jo kellariin ja kaksi verenpisaraa. Ulkona on vielä muutama ruukku mutta osa jo lasituksen sisällä. Siellä ne on jonkin aikaa vielä ja sitten yksi sisälle ja loput ruukut kellariin.

  • Minulla kärsivät viime talvena pelargonit kovasti kellarissa vaikka niillä oli siellä pieni kasvivalokin. Toivottavasti sinä saat omasi talvehtimaan ja sen jälkeen uuteen kevääseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt