Oi onnea! Kellariprojekti pyörähti tällä viikolla oikein toden teolla käyntiin ja saatiin tehtyä juuri sen verran kuin olin toivonutkin. Ei olisi lomaviikkoni voinut paljon parempaan saumaan sattua, sillä ilmatkin olivat todella suosiolliset. Pisaraakaan ei satanut ja aurinko porotti niin, että viimeisinä päivinä oli ihan pakko pitää pitkähihaista pooloa päällä.

Ennen kuin päästiin katkaisemaan yhtään lankkua, piti kellarin paikka tasoittaa huolellisesti. Jokunen kottikärryllinen sepeliä vaihtoi paikaa ja lankun sekä vatupassin kanssa viimeisteltiin alue vaakaan.  Koska perusmaa kellarin alla on hyvin vankka, päädyimme tekemään valusta sen minimi paksuisen (100 mm-200 mm). Alkuun yritimme kasata kehikkoa laudoista, puisten maakiilojen avulla suoraan paikoilleen mutta se systeemi ei toiminut. Lopulta päädyimme kasaamaan formun eri kokoisista vankkarakenteisista laatikoista ja johan lähti onnistumaan. Isoin laatikko ensin ja sitten sen sisään nuo huoneiden kohtiin sijoittuvat pienemmät laatikot. Etuseinän ”tassut” tulivat myös ensin laatikoina ja tuennan jälkeen puhkaisimme niihin aukot valun puolelle.

laatikoiden-kulmaraudat-mamasgarden

Pienemmät laatikot keksittiin tukea edellisistä projekteista ylijääneillä kulmaraudoilla, jotka on sitten helppo valua purkaessa irrottaa. Muutenkin käytettiin naulojen sijaan ruuveja, mikä osoittautuikin erittäin hyväksi valinnaksi, sillä muutaman kerran piti tukirakennelmia jo vähän purkaakin :) Kun laatikot siten oli saatu mitattua kohdilleen, tuettiin rakennelma ensin päältä päin pitkillä laudoilla. Molemmille sivuille lyötiin myös tolpat joista kolmella eri pituisella laudalla tuettiin rakennelmaa. Kunhan valu päästään purkamaan niin ajattelin kasata nuo kolme laatikkoa uudestaan ja hyödyntää ne kohopenkkien reunoita kasvimaalla!

Kellarin perustusten raudoittaminen

[columns_row width=”half”]

[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Kun puukehikko oli valmis, päästiin seuraavaksi rautojen kimppuun. Ennen yhdenkään raudan taittamista, piti rakennusaikainen pöytämme uudistaa lähes kokonaan. Vain pöytälevy jäi jäljelle ja kaikki jalkarakenteet uusittiin. Ja voi miten vahva ja hieno pöytä siitä tulikaan! Kun pöytä ei ole raudoituskäytössä, toimii se hyvänä ruukutuspöytänä kasvihuoneen edustalla.

ruukutuspoydan-uusi-elama-mamasgarden

Kellarin perustuksiin käytettiin sen valmistajan JR Holvikellarin ohjeiden mukaisesti 8 mm paksuista harjaterästä. Terästä laitettiin kolme kappaletta vierekkäin paitsi yhteen vähän leveämpään väliin lisäsimme vielä neljännenkin tangon. Kellarin etuseinän alta upotimme putken sähköjohtoja varten.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

rautojen-nosto-keskelle-valua-mamasgarden

Kun raudat oli saatu pätkittyä (meni muuten helposti poikki ihan tavan voimapihdeillä), oli vuorossa niiden nostaminen keskelle valua. Keskelle lankkua porattiin reiät ohuemmalle (6 mm) harjaterästangolle, jonka varaan rautakehikko nostettiin kauttaaltaan. Tässä työvaiheessa olisi voinut käyttää myös tähän vartavasten suunniteltuja tassuja mutta uskon että näin raudat saatiin tuettua jopa paremmin!

rautojen-sitominen-toisiinsa-mamasgarden

Viikon viimeinen homma oli sitoa jokainen risteävä rauta toisiinsa ohuella rautalangalla. Kyllä siinä sai Mamma vähän aikaa pyllistellä mutta jo perjantaina iltapäivällä saatiin homma tähän asti valmiiksi ja ehdittiin viettää koko pitkä perjantai-ilta kylälle saapuneessa tivolissa. Hyvin ansaittua lepoa sanoisin :) Vaan nyt sitten vain odotetaan betonia saapuvaksi viimeistään keskiviikkona. Työnjohtajan laskujen mukaan meidän ei kannattanut tuotakaan määrää betonia alkaa sekoittamaan itse, vaan tilasimme tavaran valmiina. Myös varsinainen kellari on nyt tilattu ja sen toimitusaika on 1-3 viikkoa.  Valu ehtii sopivasti  kuivua kunnolla ennen kuin päästää muuramaan.

Raskas mutta niin antoisa lomaviikko on nyt takana ja huomenna voin hyvillä mielin palata taas leipätyöni ääreen. Projekti on nyt virallisesti polkaistu käyntiin ja tästä se vähitellen etenee, kohti valmista holvikellaria <3

    • Sitten kun koko kompleksi on joskus valmiina niin kellarista tulee näkymään ulospäin vain oviaukko ja kummulta nouseva ilmanvaihto putki Mutta jospas saankin sisustettua sen hienoksi sisältä päin! Haluaisin ainakin kalkita sisäseinät hehkuvan valkoisiksi

    • Hitaasti kiiruhtaen vaan etenee meidän projektit, vaan mihinkäs tässä kiire. Yritän opetella nauttimaan myös matkasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt