Lomapäivät kevätpuutarhassa — ihanaa olla kotona

Voi miten kauniissa säässä olenkaan saanut viettää lomaviikkoani. Aurinko on paistanut joka päivä ja tänään oli lisäksi erityisen lämmintä. Ensimmäisiä kimalaisia, perhosia ja jopa mehiläinen bongattu puutarhasta! Ja mustarastaatkin lauloivat aamulla niin kauniisti kun säntäsin terassille kuvaamaan iiriksiä. Ruukkuun istuttamani lumikurjenmiekka `George` kukkii sittenkin, ihanaa! Jo lähes joulusta asti sipulit ovat työntäneet vain vihreää lehteä ja luulin, etteivät ne kukkisikaan. Nämä pienet kurjenmiekat kun yleensä työntävät melkein ensimmäisenä kukkansa ja vasta sitten perään lehdet kasvavat pituutta. Vaan George päättikin nyt sitten tehdä aivan päinvastoin. Laitan niistä sitten kuvia kunhan nousevat kunnolla kukkaan. Nyt vasta lupaavasti tumman violetit nuput vähän pilkottavat.

iiris4-mamasgarden

Myös ensimmäinen kevätkurjenmiekka I. reticulata `Harmony` löytyi tänään kukasta. Nämä ovat yhdessä kevätkurjenmiekka ’Katharine Hodgkin’:in kanssa ensimmäisiä ja myös luotettavimpia kukkijoita näistä pikkuisista kurjenmiekoista.

iiris3-mamasgarden
Kevätkurjenmiekan ympärillä levittäytyy sinisten idänsinililjojen meri.

Pientä puuhastelua ja kasvien ihailua

Olen puuhastellut puutarhassa tällä viikolla kaikkea kevyttä ja lähinnä vain nautiskellut kevään tulosta ja valosta. Kivet on nyt vähäksi aikaa kieritelty ja paketoin kauhurinteen pressuilla pakettiin. Paketti odotelkoon nyt rauhassa jonkin aikaa ja toivottavasti rikkaruohot kuolevat tai ainakin heikkenevät sillä aikaa pimeässä paksujen pressujen alla. Kunhan saan lisää rakennusmateriaaleja niin jatkan sitten taas tuon projektin parissa.

[columns_row width=”third”]
[column]haisujouluruusu2-mamasgarden[/column]
[column]haisujouluruusu-mamasgarden[/column]
[column]helleborus-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Hiljalleen on käynnistymässä myös jouluruusujen kukinta-aika. Suurin osa nupuista on vielä kumartuneena viime vuotisten lehtien alle ja en leikkaakaan lehtiä pois ennen kuin hallan vaara hälvenee. Yhdessä kohdin puutarhaa on käyty syömässä kaikki nuput ja osa lehdistäkin mutta en sure sitä, sillä toisaalla puutarhassa on edelleen paljon nuppuja nousussa joten eiköhän ainakin osaa pääse ihailemaan kukassaan.

Tänä vuonna haisujouluruusu Helleborus foetidus pistää parastaan! Lumeton ja leuto talvi on ollut sen mieleen ja lehdistö on pysynyt kauniina koko talven. Nyt se kasvattelee komeaa kukkavartta ja kukat ovat täysin vahingoittumattomia. Yleensä lumen alta paljastuvat kukkavarret ovat olleet melko ruppanoita mutta nyt on kaikki toisin.

[columns_row width=”half”]
[column]kiurunkannus2-mamasgarden[/column]
[column]kiurunkannus-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Myös kiurunkannukset alkavat nostamaan kukkavarsiaan kohti aurinkoa. Hiljalleen kukat värittyvät ja alkavat aukeamaan, tarjoten ravintoa aikaisille pölyttäjille. Voi tätä kevään huumaa! Ja tänä vuonna tätä osaa arvostaa vielä ihan toisella levelillä kuin aikaisemmin. Juuri tällä hetkellä en haluaisi olla missään muualla kuin täällä omassa kodissa ja sen välittömässä läheisyydessä.

krookus2-mamasgarden

Muutamia vuosia sitten istutetut krookukset ovat nyt levinneet kauniiksi kasvustoiksi kivikasan istutusalueelle. Yhtään pörriäistä en näistä kuitenkaan pongannut vaikka luulisi tuollaisten heteiden tarjoavan ainakin tuhdin annoksen siitepölyä.

mehilainen-mamasgarden

Lumikellot ja -pisarat kilkattelevat kevättä

Sen sijaan päivän ainut näkemäni mehiläinen kiersi erityisen innokkaasti lumikellon kukassa! Mehiläispesä haaveeni lähtivät taas lentoon, voi kunpa joskus minulla olisi omia pesiä tai edes pölytyspalvelun muodossa saisin vuokrata pesällisen tai pari, pieniä apulaisia omaan puutarhaani. Mikäänhän ei tietysti takaa sitä etteivätkö työntekijäni lentelisi myös naapurin puolelle mutta se riski olisi vain otettava :)

[columns_row width=”third”]
[column]

kevatlumipisara-mamasgarden
Kevätlumipisara kaksoset.

[/column]
[column]

galanthus-lady-elphinstone-mamasgarden
Kadoksissa ollut `Lady Elphinstone` löytyi lammikon rannan penkistä.

[/column]
[column]

galanthus-lapwing-mamasgarden
Galanthus `Lapwing`.

[/column]
[/columns_row]Kadoksissa ollut Galanthus `Lady Elphinstone` löytyi viikolla kun kääntelin kerrottujen lumikellojen helmoja, etsien keltaista alushametta. Tiesin, että olin istuttanut näitä kahteen paikkaan. Merkatusta paikasta ei ollut noussut kuin lehtiä joiden toivon kuuluvan tälle ladylle. Täysin yllättäen löysin kuitenkin merkkaamattomasta kohdasta keltaiset alushameet ja vieläpä ihan kolmesta kukasta. Sipuli oli siis salaa lisääntynytkin, oi onnea!

Tämän suloisen kaunottaren myötä toivottelen kaikille lukijoilleni kauniita kevätpäiviä! Yritetään nauttia keväästä kaikista ikävistä uutisista huolimatta. Kuoputetaan ja kaivetaan kuin viimeistä päivää niin kauan kuin suinkin mahdollista.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Sulla on puutarhassa ihanaa ladyseuraa, niillä on alushameet ja kaikki ☀️☀️.

 2. Lohdullista, että kevät etenee kuten ennenkin ja saamme nauttia ihanista kevätkukista! Nautitaan nyt kaikesta pienestäkin piristyksestä tämän myllerryksen ja epävarmuuden keskellä.

  • Totta, luontoa ei voi pysäyttää ja sen seuraaminen antaa nyt voimia arkeen.

 3. Nyt on hyvä aika pitää lomaa puutarhankin kannalta. Ihanat kevään ensimmäiset kukkijat.

  • Kyllä ja kelitkin osuivat niin nappiin. Onneksi on vielä tämä viikonloppu jäljellä

 4. Perhosia olen jo nähnyt, mutta mehiläisetkin ovat siis jo heränneet. Lomapäiväsi sattuivat kerrassaan upeaan aikaan. Säät suosivat tutkimusmatkailua omassa puutarhassa.

  • Tuon yhden mehiläisen tosiaan tapasin Varmasti jos olisi pesä lähempänä niin olisi ollut enemmänkin. Facebookin mehiläistarhausta käsittelevässä ryhmässä oli useissa pesissä jo täysi tohina päällä

 5. Ihanat kukkakuvat! Nuo kurjenmiekat ja krookukst ovat näistä eniten mieleeni, vaikka onhan tuo ’Lady Elphinstonen’ muhkea alushamekin aika söpöinen. Aurinkoista viikonloppua!

  • Kiitos samoin sinulle Heräsinkin tänään aikaisin katsomaan GW:n uusimman jakson. Tästä on hyvä aloittaa viikonloppu puutarhassa☀️

 6. Kaunista, keväistä kukintaa. Mustarastaan laulu on ihanaa.

  • Sitä kestää paremmin rastaiden penkaamiset istutusalueilla kun kuulee niiden kaunista laulua Toisaalta ne lehtiä ja muita katteita nostelemalla myös auttavat lehtien alla olevia pieniä taimia valoon. Yritän löytää kaikesta nyt positiivisen puolen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt