Lomalle lompsis ja kuulumisia kasvihuoneesta

Tänä vuonna olen nauttinut vanhasta kasvihuoneestamme jollakin tavalla enemmän kuin muina vuosina. Kasvihuoneessa on tullut nyt käytyä ainakin kerran päivässä ihailemassa kasveja ja tarkistamassa niiden ja kylvösten kastelun tarve. Onneksi sain sieltä daalian juurakot maahan juuri ennen perinteisen kevätväsymykseni saapumista joten nyt siellä on hyvin tilaa ihan vain oleiluunkin.

Toki vähän joka puolella kasvihuoneessa on vielä puutarhaan matkalla olevia kasveja ja ruukkuja. Osa kellarista siirretyistä siemenkylvöksistä on jo herännyt eloon ja tähän mennessä mieleisin itäminen lienee erään kartanon pellonpientareelta kerätyt ruusun siemenet. Tämä on nyt jo ruusukylvökseni toinen kevät joten heti ei pidä kylvöstensä kanssa luovuttaa vaan hyysätä niitä useamman vuoden ajan, mikäli mielii nähdä iloisia itämisiä.

[columns_row width=”half”]
[column]

Toisen talven jälkeen itäneitä ruusun taimia.

[/column]
[column]

Koulintaa odottavat pionin siementaimet.

[/column]
[/columns_row]

Toisessa kuvassa olevia pionin ja köynnösukonhatun itämisiäkin sain odotella parisen vuotta. Pionit lähtivät itämään jo talvella kellarissa mutta tuo ukonhattu iti vasta kun toin purkin kasvihuoneeseen. Oli kyllä aivan oikea päätös olla tilaamatta tälle kaudelle uusia siemeniä sillä ilman uusiakin, löytyy ihan tarpeeksi koulittavaa näistä vanhoista kylvöksistä.

Varkaat pois!

Onneksi pysyin kohtuudessa myös tomaattien suhteen.  Kuudessa tomaatintaimessa on ihan tarpeeksi varsinkin kun uutta kasvihuonetta ei  tälle kaudelle tullutkaan. Ainakin puolet talven aikana tehdyistä suunnitelmista on aina ihan liikaa ja tänä vuonna se yli menevä osuus oli tuo uusi kasvihuone. Heti lumien sulamisen jälkeen puuhommat veivät suuren siivun ajasta joten eipä siinä jäänyt aikaa alkaa enää rakentamaan kasvihuonetta. Tulee ehkä joskus jos on tullakseen tai sitten ei, sen aika näyttää…

[columns_row width=”fourth”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Mitäpä sitä lomallaan puuhailisi?

Jospa sitä nyt lomallaan yrittäisi pitkästä aikaa keskittyä vähän talon sisäpuolellekin ja roudata tavaraa kierrätykseen. Keskimmäisen rippijuhlatkin häämöttävät kesäkuun lopussa joten kaikenlaista järjesteltävää riittää.

[columns_row width=”half”]
[column] [/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Vaan ihan loman alkajaisiksi istutetaan kyllä perunat maahan! Juhannusperunoita niistä ei ehditä saamaan mutta syksyn viileydessä nostetut omat potut maistuvat ihan yhtä hyville. Ja perunaharjut saankin tänä vuonna kattaa keväthuumassani, paikallisen puutarhasivuston kautta bongaamallani, kullan keltaisella oljella.

Vaan nytpä toivottelen ihanaa kesälomaa kaikille joilla sellainen jo on menossa tai pian alkamassa. Pidän varmaankin pienen paussin täällä blogin puolella mutta somekanavilleni päivittelen kyllä puutarhakuulumisia. Suorat linkit kanavilleni löytyvät blogini oikean reunan kuvakkeista, heti henkilökuvani alapuolelta.

Täyteläistä toukokuun loppua kaikille

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Ihanaa lomaa ❣️ Toivottavasti saat lämpöä lomallasi. Söpöjä taimia ja kasveja kasvihuoneessasi, viehättävä paikka siis. Koko kevään on tosiaan saanut viettää kasvihuoneessa, kun on ollut niin kylmä. Nautinnollisia kevätpäiviä sinne Sinulle

  • Kiitos Minä olen tyytyväinen lomasäähäni vaikkei niin lämmintä olisikaan. Sitten jos joka päivä sataa niin siitä en kyllä tykkää. Joudun sitten ihan tosissani siivoamaan sisätiloissa

 2. Mukavaa lomaa! Sinulla taitaa ollakin aika paljon omia siemenkylvöjä. Nostan aina hattua perennakylvöjä tekeville. Minulla on nyt yksi purkki kylmäkäsittelyssä, enkä enää muista, monta viikkkoa se on jääjaapissa majaillut. Täytyy luottaa vain hataraan muistikuvaan.

  • Monenlaista olen kylvänyt. Enemmän taitaa kuitenkin olla itämättömiä kuin itäneitä kylvöksiä kasvihuoneessani majaillut. Vaan aina on kuitenkin jotakin koulittavaakin kasvanut joten tyytyväinen täytyy lopputulokseen silti olla
   Ja hei, eivät ne talvetkaan ole aina yhtä pitkiä tai kylmiä joten kylmäkäsittely jääkaapissakin on ehkä aika liukuva käsite. Ja osa siemenistähän saattaa itää kokonaan ilman kylmäkäsittelyäkin vaikka sen ohjeiden mukaan tarvitsisivatkin. Pidän peukkuja kylvöksellesi

 3. Kivaa lomaa! Minullakin alkoi juuri :) Ihanaa kun pääsee vihdoin tekemään puutarhatöitä ihan milloin vain ja ilman kellon kyttäämistä.

  • Kyllä nyt on ihan parhaat ajat lomailuun, hyvää lomaa meille molemmille

 4. Vau mitä kaikkea aarteita kasvihuoneestasi löytyykää! Kyllä tuolla on mukava viettää lomapäiviä, tai ainakin osa päivästä:)

  • Nyt kun lupailee viikonvaihteeksi sateista niin taidankin leiriytyä kasvihuoneeseen oikein eväiden kanssa. Jotain koulittavaa siellä taas varmaan löytyy joten ihan toimettomanakaan ei tarvitse olla. Vaan se sänky päikkäreitä varten sieltä puuttuu. Pitäisiköhän yrittää viritellä sinne joku riippukeinu niitä varten

 5. Ihanaa, sopivasti rentouttavaa ja riittävästi piristää lomaa! Perennojen siemenkasvatus vaatii pitkää pinnaa, mutta on varmasti todella palkitsevaa. Minullakin taitaa käydä nyt niin, etten saa tänä vuonna minkäänlaista kasvihuonetta. Vähän vielä harkitsen jonkun pienen, edullisen muoviviritelmän hankkimista, mutta voi olla, että koitan saada tomaatit ja paprikat selviämään avomaalla. Hommaa ja rahankulua riittää kyllä muutenkin. Vanhassa kasvihuoneessasi vaikuttaa olevan oikein viihtyisää. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt