Lomalla ja sen jälkeen

Arki jyllää jälleen lähes täysillä, sillä työt alkoivat ja ihana lähtemisen vapaus on ohi. Vaikka suurin osa lomasta menikin työn touhussa, ehdittiin myös vähän reissatakin. Kamerassa on reilut 300 kuvaa Turun turneeltamme, jolloin vierailimme Ruissalon kasvitieteellisessä ja Flörin puutarhamyymälässä. Ihana aurinkoinen päivä, jota muistelen varmasti vielä pitkin syksyä ja talven tuiskuja. Reissulta kotiutui hurjasti uusia kasveja, jotka vielä odottavat istuttamistaan, joten työt jatkuvat myös puutarhan puolella. Myös kellarin rakentaminen jatkuu, sillä pääsimme lomalla vasta hyvään alkuun sen kanssa. Yksi kerros korkeudesta vielä uupuu jonka jälkeen on vuorossa väliseinät, tuplaetuseinä ja katto. Nyt on kuitenkin jo sellainen fiilis, että kyllä se valmiiksi saadaan, jossakin vaiheessa :)

metsahortensia-mamasgarden
Metsähortensian nuput.

Tämä ensimmäinen työviikko on mennyt lähinnä toipuessa loman päätöksestämme. Riekuimme nimittäin setä mustan kanssa oikein kunnon rokkifestareilla :D Oli kyllä tosi mukavaa kuunnella pitkästä aikaa live-musiikkia ja käydä syömässä yhdessä ystävän kanssa <3 Ilmatkin suosivat meitä oikeastaan koko loman ajan. Sade keskeytti hetkeksi muurauksen ainoastaan kerran ja ensimmäisellä viikolla lapsuuden kotini taimikoita hoitaessa satoi hetkittäin pientä tihkua, joka ei kuitenkaan lopettanut hommiamme. Ja kuin tilauksesta on sitten tällä viikolla satanut ihan kunnolla, sillä mittarissa oli eilen 40 mm vaikka se oli kellahtanut ihan vinoon. Melko kuivaa täällä on siis ollut vaikka sitä varsinaista helle-aaltoa ei olekaan tänä kesänä tullut. Minusta on ollut kuitenkin hyvä juuri näin, sillä läkähdyttävä helle ei ole ollenkaan mieleeni.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Sateiden jälkeen puutarha on riehahtanut mahtavaan kasvuun ja pian on käsillä hortensioiden aika. Lammikon töyräälle keväällä siirtämäni Mustilasta ostettu kesähortensia `Bougie` näyttää innostuneen ihan toisenlaiseen kasvuun kuin yläpihalla, missä se kituutti monta vuotta liian kuivassa paikassa. Vielä pitäisi yksi hortensia sieltä kuivuudesta pelastaa ja haudata ihana idea yläpihan hortensia kujanteesta :( Oikea kasvi oikeaan paikkaan, on sanonta joka niin pitää kutinsa. Turha yrittää taistella luontoa vastaan, sillä vaikka tekisi kuinka hyvät istutuskuopat muhevasta mullasta, niin ei se kuitenkaan auta jos ympärillä on vain kuivaa metsämaata.

metsapuutarhan-laajennus-mamasgarden

Niinpä alapihalla odottaakin iso kasa hyvää multaa, että ehtisin aloittaa metsäpuutarhan laajennuksen :) Hyödynnän noista lammikkoon alunperin tarkoitetuista kivistä osan tähän laajennukseen ja osan kiikutan talon viereen kivikon laajennukseen. Toivotaan pitkää ja lämmintä syksyä, sillä vielä on paljon hommia mammalla rästissä.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Lammikon ympäristölle kuuluu oikein hyvää. Kasveja on tullut istutettua aika paljon ja viimeisimpänä japaninvaahtera `Atropurpureum` lammikon takakummulle. Etureunan penkki ammottaa vielä tyhjyyttään, vaikkakin paljon olen jo siihenkin istuttanut, uinuvat vain tällä hetkellä. Penkkiin on tulossa ystävän luona hoidossa olevat kasvit yhteisestä kimppatilauksesta. Erilaisia kuunliljoja ja siperialaisia iiriksia. Ystävältä saatu valkokukkainen keltakurjenmiekka on näyttänyt koko kesän kovin valjulta, lieneekö sittenkin haluaisi enemmän kasvaa ihan kunnolla maalla. Otan tuosta kyllä osan ihan maahan kasvamaan, etten vain menetä tuota aarretta.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Saniaiset ovat kasvaneet tänä vuonna ihanasti. Sen verran kosteampaa on kuitenkin ollut koko kesän kuin viime vuonna, että kasvunsa on ollut rehevää, eikä kastelukannua ole tarvinnut käyttää kuin uusille istutuksille.

tadyke-mamasgarden
Eijalta ostin mm. tädykkeitä ja muutamia uusia heiniä.

Uusia istutuksia on tullut vielä tänä kesänä kuitenkin suhteellisen maltillisesti. Alku lomasta visiteerasin Eijan tykönä Tommolan tilalla ja ne herkut on jo maassa mutta paljon muuta en olekaan vielä istuttanut. Ai niin keväällä Marketanpuiston blogitapaamisesta saamani mustaviinimarja `Mikael` ja jokunen puolukka (`Red Pearl`) ovat päässeet Marjamäelle. Niin ja kun tässä nyt alkaa muistelemaan, olenhan istuttanut Järvenpään pihapalvelusta tilaamani vesikasvit lammikkoon ja sen ympäristöön. Flöristä kotiutui vielä yksi vadillinen lisää vesikasveja, jotka odottavat istutustaan. Vesikasvikorit kuitenkin loppuivat kesken, enkä sitten niitä älynnyt ostaa lisää :( Ajatuksissa on kuitenkin ostaa ihan tavallisia sukkakoreja kaupasta ja reijittää niiden pohjat. Jospa nekin toimisivat?!

valeangervot-mamasgarden

Ja taimia on tullut myös ystäviltä <3 Tässä kasvaa lammikon takakummulla upeasti Sirpalta kotiutuneet sormi- ja liuskavaleangervot! Leikkasin suurimman osan lehdistään alas ja nyt jo ovat tehneet runsaasti uusia lehtiä. Tuosta alueesta tulee vielä upea kunhan taimet vähän varttuvat ja juurtuvat kunnolla.

valkopallo-ohdake-mamasgarden

Muutamalle ystävälle on täältäkin päin lähtenyt tänä kesänä pieniä taimilahjoituksia, joten vähitellen alkaa olla omakin puutarha siinä kunnossa, että on mistä antaa myös itse kasveja eteenpäin. Olen ollut vuosia saavana osapuolena mutta nyt on vähitellen tullut aika kääntää kasvien virtaa myös toiseen suuntaan. Olisiko tässä seuraava kurittamista vaativa kasvusto ;) Siemenestä kasvatetut heiveröiset valkopallo-ohdakkeen taimet ovat rehahtaneet ja luulevat omistavansa koko penkin :) Näitä on ihan pakko vähentää viimeistään keväällä.

Mutta nyt on ihan pakko pätkäistä tämä postaus ennen kuin se pursuaa pallo-ohdakkeen tavoin :D Aurinko paistaa ja Virkkalapäivien kierros odottaa meitä. Ihania loppukesän päiviä kaikille!

Eikä, ihan pakko vielä laittaa yksi kuva…

Todistettavasti ainakin yksi lukijani oli jäänyt kovasti odottelemaan kuvaa tästä Billnäsin antiikkipäiviltä kotiutuneesta pyörylästäni. Loman aikana kasvihuoneen edustan liuskekivialue valmistui ja pyörylä pääsi osaksi askelmaa. Tykkään siitä kovasti, kyllä kannatti raahata tuo kotiin :)

 1. Mukavan näköisiä kivi juttuja sinunkin pihalla, minä niin tykkään nuista kivikkopenkeistä.

  • Kiitos! Kohtalotovereita siis ollaan, kivet lähellä sydäntä ⛰️

 2. Kaunis pyörylä. Mikähän sen historia mahtaa olla? Lammen ympäristö liuskekivipolkuineen näyttää oikein viihtyisältä.

  • Eikös olekin, en voinut mitenkään vastustaa tuota kaunista pyörylää, jonka historia on minulle täysin hämärän peitossa. Jonkinlainen kampi siinä on saattanut keskellä olla ja pyörinyt se on varmasti tuohon nuolen suuntaan mutta nämä on vain omia arvailujani.
   Olenkin muuten seuraillut teidän uuden puutarhasivuston perustamista ja kovin vaikuttaa hienolle projektille

 3. Tuo lampesi on vaan niin ihana! Pientä metsäpuutarhaa itsekin teen. Pyörylä on kiva.

  • Kiitos Vilma <3 Kävin illalla vielä ennen nukkumaan menoa käyskentelemässä lammikolla kuoharilasin kanssa ja tunsin siellä suurta onnea! Pieniä, suuria tunteita puutarhassa <3

 4. Pyörylä on tosi kaunis! Ihania ostoslöytöjä olet tehnyt, oli kiva lukea niistä. Onnea kovasti maakellariprojektillenne! Valkopallo-ohdakkeet näyttävät upeille. Hauska tuo rokkifestarielämys, välillä pitää irroitella elämässä :)

  • Pallo-ohdakkeet todellakin mahtailevat koko komeudessaan, vaan pakko niitä on kyllä vähän ojentaa vaikkei se oikein tapoihini ole kuulunutkaan.
   Rock, rock Ensi vuonna tuo tapahtuma olisi kolme päiväinen

  • Voin uskoa sen! Kerro sitten siitä metsäpuutarhan teosta. Kiinnostaa tietää.

   • Toki kerron, kunhan vain pääsisin sen homman kimppuun. Ja vielä on vähän suunnitelmatkin auki alueen suhteen kun alue on lasten mäenlaskupaikalla. Olisi ihanaa laittaa siihen yksi puu ja pensaskin mutta ovatkohan keväällä enää hengissä!? Pensaan voi kyllä leikata alas vaikka joka kevät mutta puu täytyy ainakin tukea hyvin heinäseipäillä ja verkolla

  • Ennen on käyttöesineetkin tehty niin kauniiksi! Hauska arvailla mikä pyörylän käyttötarkoitus on ollut. Kiva, että olet seuraillut projektiamme. :) Vähän verkkaisestihan se etenee, kun sivutoimisesti sitä teemme. Toivottavasti puutarhaihmiset löytävät sivustomme ja innostuvat tästä vähän erilaisesta puutarhasivustosta. Tervetuloa mukaan sivuston tekoon! Bloggaajat voivat jo rekisteröityä sivustolle.

   • Kiitos kutsusta, täytyypä tutustua tuohon rekisteröitymiseen tarkemmin, toki olisi mukavaa olla mukana

 5. Enpä ollut tajunnut, että lammen ympärillä oli noin komea liuskekivialue! Koskas se on siihen ilmestynyt? Kärsivällisyyttä varmasti vaatii myös liuskekivien asentaminen, kun ovat kaikki eri korkuisia ja kokoisia. Hirmun hienolta näytti!

  Mullakin on muutamat hortensiat liian kuivalla paikalla. Eivät näytä menestyvän kovin hyvin toisten vettä maasta kuluttavien kasvien lähellä kuten ison pähkinäpensaan lähellä tai kuusen lähellä. Meillä maa pidättää hyvin vettä, mutta olen huomannut, että isojen pensaiden ja puiden lähettyville on alkanut muodostua kuivempiakin alueita. Tykkäisin niin kumminkin laittaa pensaita kavereiksi keskenään.

  Kiva, että rokkifestareillekin ennätit tuulettumaan.

  • Liuskeet tuli lammen ympärille jo aikas alkupuolella kesää olikohan vielä ihan kevät vasta silloin. Nyt mietin kuumeisesti miten yhdistää lammikko viereisen metsäpuutarhan laajennuksen kanssa. Ja pitää vielä lasten mäenlaskukin huomioida sitä tehdessä Puut ja pensaan saavat talvella kyytiä mikäli istutan ne laskujen tielle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt