Lokakuinen puutarha — ennätyksellisen paljon kukintaa

Voi sentään kuinka kauniisti vielä monet puutarhan kasvit kukkivatkaan! Katsoin juuri sääennustuksia ja vielä ainakin tämän viikon verran saadaan nauttia kukinnasta ennen pakkasten puraisua. Keräsinkin tähän postaukseen oikein kukkakimaran, tulkaahan mukaan kierrokselle lokakuiseen puutarhaan.

[columns_row width=”third”]
[column]daalia[/column]
[column]daalia[/column]
[column]daalia[/column]
[/columns_row]

Daalioiden kukinta alkoi melko myöhään sillä istutin useimmat juurakot suoraan maahan ilman esikasvatusta. Vaikka kukinnan alku hieman viivästyikin niin senkin edestä niistä on ollut nyt iloa myöhään syksyyn asti. Jopa kesäkuun lopulla istuttamani alejuurakot ovat ehtineet kukkaan!

[columns_row width=”third”]
[column]daalia[/column]
[column]daalia[/column]
[column]daalia[/column]
[/columns_row]

Tulen varmasti kasvattamaan tulevina vuosina daalioiden määrää entisestään sillä olen aivan huumaantunut niiden kauneudesta ja kestävyydestä. Uusia nuppuja tulee ja tulee, eikä edes laiska ohi kukkineiden poistaminen ole mielestäni vaikuttanut uusien nuppujen muodostumiseen. Niitä tulee, leikkelee tai ei! Ainoa asia mikä harmittaa on niiden kaatuminen. En vain tänäkään vuonna saanut valtaviksi kasvaneita ja todella raskaita kukkavarsia pysymään pystyssä tuennasta huolimatta. Nyt pitäisikin talven aikana kehitellä paksusta harjateräksestä kunnon tukikeppejä seuraavia vuosia ajatellen.

daalia

Hortensiatkin jatkaa aina vain

Daalioiden vertaisia ovat kyllä olleet kukinnan kestossaan myös hortensiat. Kasvihuoneen päädyssä kasvava pensas on varjoisen sijaintinsa ansiosta edelleen raikkaan valkoisen kukinnan kuorruttama. Se on kasvanut todella suureksi sillä en ole leikannut sitä koskaan. Sen oksat kurkottelee aidan välistä ja toivottavat tervetulleeksi kotiin.

mustilanhortensia

Roskakatoksen takana olevan linnunpöntön asukkaatkin saavat ihastella mustilanhortensian kukintaa suoraan kotioveltaan. Taitavat tosin olla tintit tähän aikaan pöntöissään lähinnä öiseen aikaan mutta valkoiset kukathan loistavat ihanasti myös hämärtyvässä illassa. Tinteistä tulikin mieleeni, että pian täytynee miettiä myös lintujen talviruokinnan aloittamista.

[columns_row width=”half”]
[column]mustilanhortensia[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Alapihalla lammikon puolella kukkivan hortensia `Wim`s Red`:in kukinta jäi tänä vuonna määrällisesti pieneksi. Kauniin punertaviksi ne kuitenkin ovat muuttuneet ja osa laitakukista on kääntynyt viehkosti katselemaan alas päin. Tästä pensaasta minulla onkin pistokkaita tulossa. Kunhan taimet varttuvat niin kokeilen istuttaa tätä hieman valoisampaan paikkaan, sillä koskaan tämän punaisuus ei ole ollut niin voimakasta kuin myyntikuvissa. Olisiko pensaan sijainnilla kenties vaikutusta värin intensiteettiin?!

[columns_row width=”half”]
[column]hortensia[/column]
[column]hortensia[/column]
[/columns_row]

Syysasterien kukinta — kuin kukkaputouksia puutarhassa

Luulin etteivät syysasterit tänä vuonna kunnolla kukkisikaan, sillä huomasin niistä osassa vaaleaa härmää jo kauan ennen kuin ensimmäiset nuput aukesivatkaan. Toisin kuitenkin kävi, eikä härmä näyttänyt lopulta vaikuttavan kukintaan juuri mitenkään. Valkoisena kukkivaan asteriin tuli härmää eniten mutta nyt sekin on jo täydessä kukassa.

syysasterit

Taustalla muuten päivänhatut jatkavat aina vaan! En tiedä milloin niistä oikein pitäisi kerätä siemeniä kun eivät tunnu lakastuvan laisinkaan.

[columns_row width=”third”]
[column]syysasteri[/column]
[column]syysasteri[/column]
[column]syysasteri[/column]
[/columns_row]

Istutin lisää erilaisia astereita tänä kesänä myös Kauhurinteen aurinkoisimpaan kohtaan ja toivon tulevina vuosina sielläkin yhtä runsaita kukkaputouksia kuin mitä tässä kellarin rinteessä on ollut. Vielä taimet olivat niin pieniä, että vain yksi todella pienikukkainen valkoinen asteri teki muutamia kukkia. Muut taimet eivät ole ainakaan vielä avanneet nupun nuppua.

Kasvimaalla kukkivat kosmokset ja kehäkukat

Valkoiset suorakylvetyt kosmoskukat ehtivät sittenkin kukkimaan. Myöhään se meni ja ihan hirmuisesti olisi vielä avautumattomia nuppuja jäljellä mutta taitavat ensi viikon alun hallat tehdä kuitenkin lopun näiden kauniista kukinnasta.

kosmoskukka

Myös kehäkukkia löytyy sieltä täältä. Niiden lämpimän oranssin värinen kukka on kuin pieni aurinko. Voihan valo, pian siitä on ihan hirmuinen pula. Mitähän sitä taas keksisikään marraskuun iloksi? Ainakin minulla on jälleen varattuna sammalta askarteluihin useampi säkillinen. Ja tilaisikohan sitä jonkin uuden puutarhakirjan?! Samat ilot joka vuosi mutta mitäpä sitä hyväksi todettuja touhuja vaihtamaankaan.

[columns_row width=”third”]
[column]kehäkukka[/column]
[column]kehäkukka[/column]
[column]kehäkukka[/column]
[/columns_row]

Violettia ja vaaleaa jo toista kierrosta

Ystävältä tänä kesänä saatu taimi taitaa olla isoniittyhumalaa?! Se kukki kesällä runsaasti ja nyt huomasin siinä muutaman uuden kukan.

Violetin valkoinen kellokukkainen pisarakärhö, Clematis viorna ei ole taukoa pitänytkään ja se kukkisi varmaan kevääseen asti mikäli kelit pysyisivät plussan puolella. Ihana kärhö, kuuluu ehdottomasti suosikkeihini!

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Muutama ruusukin on tehnyt uusia kukkia. Yksittäiset kukat näyttävät todella viehkoilta. Kesän ensimmäisissä ja viimeisissä kukissa on aina jotain erityistä taikaa…

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tämän syksyn suuri ilon aihe oli uudelleen kukkaan ehtineet mustaseljat! Voi miten herkullisen kesäiselle tuoksuivatkaan nuo muutamat kukkatertut jotka selja tarjoili runsaan marjasadon lomassa.

Myös kermesmarja intoutui kukkimaan poikkeukselliseen aikaan. Kellarin taakse istuttamani pieni taimi kukkii parhaillaan kahdella, suloisen hennon vaaleanpunaisella kukinnolla.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Onneksi osa puutarhan kukista voi jatkaa hetken aikaa kukintaansa vielä sisällä talossa! Kaikki pelargonit ja mehikasvit on nyt kannettu yläkerran ikkunalaudoille. Toisin kuin ennakkoon pelkäsin, sain kaikki mahtumaan sisälle oikein nätisti. Oikeastaan vielä jäi tilaakin sekä yhteen ruukkuun, että olohuoneen ikkunan eteen pekille. En voi käsittää miten kaikki mahtuivat, sillä uusia on tullut melkoisesti!? Ihmeitä  tapahtuu!

Vaan nyt unten maille uneksimaan kevään ensimmäisistä lumikelloista. Niiden aika on jo melko lähellä, ainakin mikäli Pekka Poudan ennustuksiin on uskominen. Voi kunpa tuleva talvi olisikin edellisen kaltainen!

Millaista talvea sinä toivot? Paukku pakkasia ja kunnon lumipeittoa vaiko lumikellojen kilkatusta tammikuusta alkaen?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Ihania syksyn kukkijoita! Nuo kellarin rinteen syysasterit ovat todella upeita. Eiköhän muuallakin ole muutaman vuoden päästä samanlaisia kukkapilviä. Saa nähdä, kuinka käy daalioille. Ainakin meille on ennustettu loppuviikolle pakkasöitä. Johan tässä ehdittiin nauttia pitkästä lämpimästä jaksosta.
  Viime syksy ja talvi olivat suunnilleen kamalinta mitä tiedän eikä keväässäkään ollut hurraamista. Näille korkeuksille tuollainen nollan molemmin puolin suhaaminen ei sovi ollenkaan eikä tilannetta parantanut yhtään se, että kasveja kuoli vähän joka penkistä. Toivonkin tänne ihan vain normaalia talvea; puolisen metriä lunta tai vähän enemmän olisi sopivasti ja pakkasta olisi hyvä olla -5-15 asteen välillä. Plussakelejä kesken talven ei tarvittaisi päivääkään eikä myöskään niitä -30 asteen paukkupakkasiakaan. Jotta olisin mahdollisimman vaativa, niin myöskään syksyn ei tarvitsisi jatkua lumettomana ja nollan molemmin puolin keikkuvana vuodenvaihteeseen saakka, vaan pysyvät lumet voisivat tulla jo marraskuussa. Keväällä lumet tietysti sulaisivat yhdessä hujauksessa huhtikuun alussa ja kevät jatkuisi aurinkoisena ja lämpöisenä suoraan kesään saakka. Ei yhtään mahdoton toive vai kuinka? :D

  • Katsoin juuri, että ensi viikolla on ennustettu menevän hallan puolelle täälläkin. Vaikka voihan se vielä muuttua. Ymmärrän tuon lumen kaipuusi sillä täällä ei viime talvena muodostunut mitään jäätiköitä vaan maa oli koko ajan muokattavissa. Ja kun syyskrookukset lopettivat niin melkein heti sen jälkeen alkoivat piipottaa ekat lumikellot. Ja ne tammikuussa tulleet in the green lumikellot, niitä en unohda koskaan Suunnittelen tänä vuonna tilaavani Irlannista mikäli kelit säilyvät suosiollisina. Ja nyt istutin kaksi taikapähkinän taimeakin joten niidenkin kukintaa saattaisi hyvien olosuhteiden sattuessa voida ihailla keskellä talvea. Vaan tuollaisista kun nyt haaveilee niin varmasti tulee ihan mieletön pakkastalvi. On täällä ollut vuodesta 2000 lähtien myös tosi kovia talvia -30 pakkasta viikko tolkulla.

 2. Olipa kaunis kierros lokakuisessa puutarhassa. Tämä lämmin lokakuu on sopinut mainiosti sekä puutarhurille että kukille. On niin kiva, että hortensioistakin on saanut nauttia näin pitkään, monena vuonna yksi syyskuun pakkasyö on ruskistunut kaikki hortensiat. Upeita daalioita ja muitakin kaunottaria!
  Olen samoilla linjoilla Minnan kanssa; toivon tänne II -vyöhykkeelle mielummin lumipeitettä kasveille kuin jäätikköä. Viime talvi tuhosi minulta monta kasvia, mitkä eivät jäätiköstä ja sahaavista lämpötiloista pidä.
  Ymmärrän, että eteläisessä Suomessa tammikuiset lumikellot ovat hieno juttu :).

  • Kiitos Päivi Ymmärrän teitä molempia, en itsekään toivoisi jäätiköitä perennapenkkeihin☹️ En vain saata unohtaa niitä tammikuusta lähtien kasvihuoneessa kukkineita lumikelloja Haluaisin niin kovasti elää vielä edes yhden enkkutalven

 3. Tämän vuoden lokakuu on kyllä ollut huippu! Vaikka kuinka paljon vielä kukkivaa ja ruska oli kerrassaan ihastuttava!
  Meillä oli tällä viikolla ensimmäiset yöpakkaset, verrattain myöhään näille leveysasteille, mutta hyvä niin.
  Ja millaista talvea toivon, no ensin lunta ja pakkasta vaikkapa joulu- ja tammikuun ja sitten pikkuhiljaa lumikellojen kukintaa;)

  • Meille taitaa tulla ekat hallat ensi viikolla. Täytyy viikonloppuna kerätä kaikki daaliat maljakoihin. Haikeaahan se on mutta siltikään en haluaisi asua ikuisen kesän alueella. Oikeastaan tuo joulu-tammikuun mittainen talvi voisi minunkin puolestani tulla, ainakin jos ei ihan kamalia pakkasia olisi

 4. Ihanat kukkijat sinulla. Viime yönä Pirkanmaalla puraisi pakkanen ensimmäistä kertaa daalioita. Yritän talvettaa juurakot, toivottavasti onnistuu. Tosin olosuhteisiin ei voi itse vaikuttaa!

  • Täälläkin ovat nyt daaliat jo menneet. Tänään meinasin leikata kasvustot alas ja nostaa juurakot ylös. Pakko vain hyväksyä talven saapuminen ja valmistaa puutarha hiljalleen vastaanottamaan se. Toivotaan hyviä talviunia meidän molempien juurakoille <3

 5. Ihailen niin hortensioitasi! . Voi että ovat täällä kituliaita. Onneksi olen sentään löytänyt pallohortensioita ja ne sietävät näitäkin olosuhteita. En tiedä, miten kestäisin tätä tilannetta hortensioiden suhteen ilman palloja.
  Olen myös ihan syysasterifani. Ihania astereita sulla. Mulla nyt istutusta vaille valmiina uusi asterialue. Ens keväänä jaan ja istutan.

  • Sulla siellä onkin pallohortensiat niin muhkeita Täällä viihtyvät parhaiten nuo mustilanhortensiat ja ’Wim’s Red’. Muut ovat vielä aika pieniäkin.
   Ooh, uusi asterialue Täällä oli tänä vuonna asterit hieman härmän vaivaamia mutta silti ne jaksoivat kukkia ihan kohtalaisesti. Ei kuitenkaan niin hienosti kuin viime syksynä.

   • Meillä taas tämä vuosi oli todella hyvä asterivuosi. Kaikki ehti kukkia, eikä yhtään härmää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt