Latva-artisokan talvetus — kokeilu maakellarissa

Olen kasvattanut latva-artisokkaa, Cynara scolymus hyötytarhassani jo melkoisen monena kesänä. Niiden kauneus on lumonnut minut ja joka kerta kun huomaan kukkanupun alkavan kehittymään, on se suuren ilon aihe. Nuppuja ei nimittäin ole kasvanut kovinkaan montaa/taimi ja tämän kesän kuivuudessa sain ainoastaan yhden kukan. Tuo kukka kasvoi taimeen, joka nyt ensimmäistä kertaa talvehti avomaalla! Hyötytarhani sijaitsee 1 b vyöhykkeellä ja olen kuullut latva-artisokkien talvehtineen avomaalla täällä eteläisessä osassa maatamme mutta nyt vasta se tapahtui omalla kasvimaallani. Olen useasti suojannutkin taimia kuivalla heinällä tai syksyn lehdillä mutta suojauksista ei ole ollut apua. Nyt tuo yksi taimi sitten vain jostain syystä halusi jäädä eloon<3 Haluan kuitenkin varmistella ensi kesän artisokkasadon ja kokeilla tänä vuonna juurakoiden talvetusta maakellarissa.

[columns_row width=”half”]
[column]avomaalla-talvehtinut-latva-artisokka-mamasgarden[/column]
[column]latva-artisokan-lehti-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Avomaalla talvehtinut taimi näyttää levinneen kesän aikana ihan mukavasti ja siitä nousee alkua useammastakin kohdin. Ja voi miten suloisen pehmeiltä nuo hopeiset lehdet näyttävätkään! Kaunis kasvi vielä tähänkin aikaan talvesta.

Latva-artisokan kylväminen

Latva-artisokan taimet ovat tosiaan kuuluneen kylvökalenteriini jo useana keväänä. Ne on siitä ihania, että niiden kylvön ja kasvattamisen voi aloittaa jo todella hyvissä ajoin jopa jo tammikuun lopulla! Juuri silloin kun kylvösormia jo polttelee ja haluaisi pian päästä ihastelemaan ja hoivailemaan uuden kauden vihreyttä. Latva-artisokan siemen itää melkoisen nopeasti joten myöhemmin helmikuussakin ehtii vielä hyvin, varsinkin jos ei ole lisävaloa tarjolla. Kotipuutarhan bloggari Johanna on kirjoittanut kylvämisestä ja kasvattamisesta perusteellisen postauksen Hernepensaselämää blogiinsa. Käyhän lukaisemassa tuo Johannan postaus, mikäli haluat lisätietoja aiheeseen liittyen.

latva-artisokan-kukkanuppu-mamasgarden

Talvetus maakellarissa

Niinhän siinä sitten kävi, että maakellarimme sai viime viikonloppuna kaksikin eristelevyillä vuorattua väliaikaista ovea. Viime hetkillä saatiin ovet aikaiseksi sillä nyt on ollut jo muutaman asteen pakkasia päivälläkin, eikä leppoisiin lämpöasteisiin enää näyttäisi sääennustuksen mukaan olevan paluuta ihan vähään aikaan. Joten latva-artisokan talvetuskokeilu on nyt sitten ensimmäistä kertaa mahdollinen ja hetihän siitä on otettava selvää miten siinä mahtaa mamma onnistua. Kaivoin muutaman juurakon sankoon ja kiikutin kellariin. Kastelin ihan pikkuisen ja peitin juurakon turpeella ja sanomalehdillä. Edellistalven avomaalla talvehtineen juurakon jätin vielä maahan kun en osannut päättää nostaisinko sen, vai suojaisinko vain talvensuojaturpeella?! Nythän sillä olisi varmasti vahvempi juurakko kuin ensimmäisen kesän taimilla, joten talvehtiminenkin saattaisi onnistua paremmin kuin yhden kesän taimilla. Hm, mietin tätä nyt vielä viikonloppuna ja päätän vasta sitten :)

latva-artisokka-mamasgarden

Keväällä sitten ajattelin kohdella juurakoita samoin kuin vanhoja daalioitani ja pakkasten mentyä istuttaa ne suoraan maahan. Muokkaan vain ensin reilusti lannoitetta istutuskuoppaan ja sangollisen vettä perään. Ja sitten kun ruohoa taas leikataan katan taimet kerroksella ruohosilppua. Eikäpä varman olisi pahitteeksi myös kesän edetessä antaa vähän kastelulannoitettakin! Vaan kaiken varalta aion kyllä kylvää myös uusia latva-artisokan taimia, sillä tuskin juurakoiden talvehtiminen kellarissakaan on täysin varmaa. Palaan sitten aiheeseen keväällä ja kerron miten kokeilu onnistui. Vaan nyt ihailemaan vielä viimeisiä kukkasia ja lammikon kiiltävää jääkantta.

syyskrookus-mamasgarden

Ihanan kuulaita ja kirpeitä viikonlopun päiviä kaikille lukijoilleni!

 

  • Ei ole kommentteja.
  • Lähetä kommentti

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Tilaa Kotipuutarha-lehti

    Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
    Tilaa nyt