Niin siinä vain sitten kävi, että kunnon talvi ja pakkaset näyttäisivät nyt hallitsevan sääkarttoja myös täällä eteläisessä Suomessa. Onneksi kuitenkin valoisa aika on jo selvästi pidentynyt ja valon voimalla tässä on nyt porskuteltava kohti kevättä. Valossa pienet puutarhapuuhastelutkin tuntuvat paljon kivemmalle <3

Aamun auringon paisteessa kylvin nimittäin vähän keijunmekkoa. Olin viime kesän ilman tuota kasvia ja huomasin kaipaavani sitä kovin. Varsinaisia kesäkukkia olen yleensä laittanut tosi vähän. Oikeastaan vain tuota mekkoa ja sitten orvokkeja jonkin verran. Viime keväänä vähensin kellarityömaan vuoksi kaikkea ylimääräistä mutta tänä vuonna uskaltaa jo taas antaa siementen lentää :) Keijunmekon kylvöksiä ei muistaakseni suositella peitettäväksi mutta joka kerta olen kuitenkin siemenet kevyesti peitellyt ja ihan hyvin on itänyt. Nyt heitin kylvöksen päälle hitusen perliittiä.

sisakasvit-mamasgarden

Hoidin myös sisäkukat. Rapsin pelargonien kuivuneet lehdet ja kastelin kaikki merilevävedellä. Tänä talvena käytin ensimmäistä kertaa tuota merilevää ja nyt yhden pullollisen perusteella uskalla sanoa, että se todellakin tekee hyvää kasveille! Kasvu varsinkin lampun alla on nyt tosi rehevää ja lehtien väri terveen vihreä <3

Ja koska aurinko paistoi ihanasti, niin olihan se sisähommien jälkeen lähdettävä vielä touhuamaan ulos puutarhaan. Lapioin lisää lunta hankikylvöksieni päälle, jotta eivät ihan kalikaksi jäätyisi poloiset pienet siemenöiset. Kylvökset ovat tuolla hangen alla vielä styroksilaatikoissa, joiden pohjiin puhkoin reikiä. Kunhan kevät koittaa niin avaan kannet ja lapioin lunta vielä laatikoiden sisälle. Sulava lumi samalla kastelee kylvöksiä. Voi miten odotankaan noiden esikoiden itämistä, kunpa ne lähtisivät hyvin kasvuun.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Voisi luulla, ettei lumisessa puutarhassa ole mitää muuta puuhasteltavaa normaalien lumitöiden lisäksi mutta itse keksin tänään vaikka mitä pikkuista touhua. Olen joka talvi huolellisesti talsinut ja ihan lapioinutkin lumet  hedelmäpuiden ympäriltä. Tällä toimenpiteellä yritän vielä osaltaan vähentää myyrien tihutöitä hangen alla. Tihuja olen pyrkinyt estämään myös huolellisella suojaamisella. Runkosuojien lisäksi vielä verkot ympärille. Jos ei näillä toimilla puut säily koskemattomana niin sitten ei voi mitään, olen tehnyt kaikkeni!

Samalla kun talsin puiden ympäryksiä, katselin jo puiden leikkaustarpeita. Useammassa puussa täytyy tänä keväänä panostaa tasapainoisen latvuksen saavuttamiseen. Tuosta kuvan päärynäpuusta täytyy poistaa ainakin yksi isompi oksa valon puolelta, sillä viime syksynä se vääntyi hieman vinoon päärynöiden painosta. Tuolloin huomasin, että puu oli päässyt kasvamaan hieman toispuoleiseksi vaikka olen yrittänyt leikatessa katsoa tarkasti myös puiden kokonaisuutta vähän joka suunnalta.

talvi-kompostointi-mamasgarden

Kompostia en nyt käännellyt sillä pakkasilla se voisi olla kohtalokasta kompostissa työskenteleville madoille. Kompostien lumipeitteestä voi hyvin päätellä kumpi on käytössä parhaillaan. Eli ainakin tähän asti komposti on pysynyt sulana ja massa on vajentunut niin hyvin, että toinen pallo odottaa vieressä täysin tyhjänä. Nyt saattaa kyllä tämä pidempi pakkasjakso jäädyttää tähän asti hyvin pöhisseen kompostin. Mitään sulatusoperaatioita en kuitenkaan ole suunnitellut toteuttavani, jatkan vain kompostin täyttämistä sitä mukaan kun biojätettä taloudessamme syntyy. Väliin kompostikuiviketta ja kääntelyä mahdollisimman vähän, tuskin ollenkaan. Sitten vasta massa sekaisin kun kevät jo lämmittää kunnolla pallon kylkeä <3

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Puutarhan havut kaipasivat jälleen lumien puhdistusta ja suojasinpa vielä hangesta pilkistämään jääneet haisujouluruusun vihreät lehdet hallaharson riekaleella.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Kovin pysähtynyt ja odottava tunnelma tänään tuolla ulkona kuitenkin oli vaikka aurinko niin keväisesti siellä puuhastellessani paistoikin.  Sammaleella vuorattu astia odotti kasvihuoneessa sipulikukkaistutusta, hyllyt huokuivat tyhjyyttään, kaivaten pelargonejaan. Terassin penkit näyttivät myös niin tyhjiltä. Oi milloin tuossa tarkenee jälleen istuskelemaan, huoh?!

 1. Toivottavasti pian tarkenee. Ihanat keväiset tunnelmat sulla onkin, ja tällaisena aurinkoisena päivänä voi todeta päivän pidentyneen vallan merkittävästi :-)
  Voi että, ihanaa lukea kylvöpuuhistasi ja kaikesta muusta. Tulee niin toiveikas olo – kevät koittaa pian!

  • Ihanaa jos postaukseni herättää sinussa toivon keväästä Itse olen nimittäin tänään ollut aika toivoton kevään tulon suhteen Tulipalopakkaset ja paksu lumipeite laittavat kevään tulon suhteen uskon ja toivon koville❄️

 2. Saman päätöksen tein, ei kompostin kääntämistä talvella. Luin jostain että se ei tee kompostille hyvää. Lähtee kuitenkin käyntiin kunhan sää lämpenee ja sitten voi käännellä enemmän.

  • Täytyy vaan toivoa, että kompostin runsaasta matokansasta edes osa selviää kevääseen. Kaivoin viime kesänä komposteja syvemmälle maahan ja se toivottavasti auttaa matosia talvehtimaan, voivat kaivautua ihan kasan keskelle ja mahdollisimman alas.

 3. Nollakeleillä meidän Biolan-kompostorin mittari oli nollassa. Nyt pakkasten tultua kompostori alkoi pöhistä ihan kunnolla. Kohta on varmaan pakko taas tyhjentää, sillä yläosa alkaa olla aika täynnä.

  • No mutta sehän on hienoa että hyvin pöhisee! Jännä kyllä että kylmemmillä keleillä lämpötila korkeampi kun luulisi menevät toisin päin. Ehkä siellä migrobit älyää että pakkasella on syötävä hyvin pysyäkseen lämpimänä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt