Kylvöksiä ja koulintaa

Voi hyvänen aika, taas on yöllä satanut muutama sentti lunta ja mittari näyttää ihan liian kylmää säätä. Kevät oli jo niin hyvässä vauhdissa, pienet sipulikukat kukkivat ja ensimmäiset kasvitieteelliset tulppaanitkin jo isolla nupulla. Ei tule nyt kevät ja kasvukausi helpolla tänä vuonna! Vaan ei auta itku markkinoilla, nyt on vain hoideltava kylvöksiä ja pidettävä pää kylmänä. Tai mieluummin työnnettävä se syvälle multapussiin, kuten meidän Saimi teki tänä aamuna.

Itsekin ajattelin viettää tämän viikonloput tiiviisti sisällä lueskellen ja syventyen katsomaan rästiin jääneet puutarhaohjelmat. Toisaalta tällainen kasvukauden käynnistymisen viivyttely antaa keväthypetykseen taipuvaiselle ruumiilleni mukavasti pieniä hengähdystaukoja. Alkuviikosta tyhjentelin kellaria kasvihuoneeseen ja työpäivät venyivät leipätyön lisäksi melkoisiksi. Kroppa oli jäykkä kuin heinäseiväs ja lihaksia jomotteli. Viikko sitten siivosin lammikonkin muutamassa päivässä, vaikka yleensä minulla voi mennä siihen ainakin viikon verran. Jotenkin sitä kait vaistosi tämän kylmenemisen ja laittoi senkin vuoksi vauhtia. Ei tällaisina keväinä voi jäädä odottelemaan sitä ”oikeaa” kevättä tai sitten on kyllä jo heinäkuu ennen kuin kevättyöt on tehty.

21 pensastomaatin taimea

Varmasti osittain tästä kylmästä ja viipyilevästä keväästä johtuen, innostuin pitkästä aikaa kasaamaan sälepöytäni ja laittamaan kylvöksiä sisälle. Tuoksuherneet ovat olleet jo monta viikkoa kasvihuoneessa mutta muut taimet vielä visusti sisällä olohuoneessa. Olen luvannut perheelle, että pöytä poistetaan viimeistään toukokuussa. Toivottavasti voin pysyä lupauksessani.

Vaan pitkästä aikaa laitoin myös tomaattia tulemaan. Löysin siemenvarastostani vuosia vanhoja pensastomaatin siemeniä (Tatiana`s Patio Dwarf) ja kylvin niitä rasiallisen. Taisivat lähes kaikki siemenet itää! Tomaatin siemenillä tuo itävyys säilyy kyllä todella pitkään. En yhtään tiedä mihin lopulta istuttaisin nuo kaikki 21 taimea mutta se on sitten sen ajan murhe. Nyt nautin vain taimien kauneudesta ja ihanasta tuoksusta. Kun tomaatin lehteä hipaiseekin niin siitä leviää ihanan aromaattinen tuoksu. Minulle se tuo aina mieleen lämpimän kesäpäivän kasvihuoneessa. Harmillisesti on kuitenkin meidän kasvihuone käynyt vuosien varrella niin varjoisaksi, että sinne ei enää kannata tomaatteja istuttaa. Paikkakin olisi jo uudelle kasvihuoneelle pohjustettuna mutta uskallus ja pääoma kuitenkin vielä puuttuvat. Eihän sitä kuitenkaan tiedä vaikka nämä 21 taimea nyt saisivat edistymään asiassa.

Mitä muuta kasvamassa?

Toissa kesänä ostin ensimmäistä kertaa syötäväkukkaisen samettikukan taimen ja ihastuin! Viime keväänä ei kuitenkaan tullut sisäkylvöjä viriteltyä ja samettikukat vaativat kuitenkin esikasvatusta. Oikeastaan taisikin olla näiden sammareiden ja valkoisen lobelian kaipuu, laukaisevana tekijänä tämän kevään esikasvatuksille. Minulla oli viime kesänä takapihan patiolla taimistolta ostettua valkoista lobeliaa yhdistettynä muratin, valkokukkaisten pelargonien ja kalliolta siirrettyjen saniaisten kanssa. Ihastuin valkovihreään rauhalliseen värimaailmaan ja nyt tahtoisin uusia tuon kokemuksen. Kaikkia muita kasveja on tallessa edelliseltä vuodelta mutta lobeliat täytyy tietysti kasvattaa siemenestä. Siemenet itivät hyvin ja ovat hiljalleen jo hieman kasvaneetkin. Varasuunnitelmana minulla tosin on hakea uudet taimet taimistolta, mikäli omat eivät onnistuisikaan.

Nytpä tulikin mieleeni, että valkoisista makuuhuoneen ikkunalla talvehtineista pelargoneista täytyykin vielä ottaa muutama pistokas juurtumaan. Vähän myöhässä ehkä olen sen suhteen mutta olisipahan sitten ainakin lisää varataimia ensi talven yli. Ja jos syksy olisi pitkä ja lämmin niin voisivat ehtiä kukkiakin. Olisikin muuten vähintäänkin reilua, että saisimme tuon pitkän ja lämpimän syksyn, korvaukseksi tästä kylmästä keväästä!

Tässä etualalla törmäkukkaa, jonka jo koulin vaikka se olikin vasta sirkkalehti vaiheessa. Mielestäni taimet näyttivät jo kaipaavan isompiin potteihin, pois lasten joulukalenterista löytämästäni lokerikosta.

Näiden lisäksi taimipöydällä on varttumassa melkoinen määrä törmäkukka ’Paper Moon’:in, sekä koristeporkkana ’Dara’:n taimia. Näiden kylvämiseen sain innostuksen Tukholman messuilla olleesta kimpusta. Kimpussa oli lisäksi jokin kaunis heinä ja valkoista maariankelloa, jotka minulta edelleen puuttuvat. Toisaalta taimipöydältä kuitenkin löytyy valkokukkaista koreaniisoa ’Liquorice White’, joka voisi hyvinkin korvata tarvittaessa maariankellon. Muitakin valkoisia kellokukkia kyllä puutarhassa jo kasvaa ja taimistolta voisin sitten hankkia tuon koristeheinän taimen. Minun kokemukseni mukaan heinien siemenkylvö kysyy pitkää pinnaa ja paljon aikaa. Parempi on yksivuotiset heinät ostaa taimistoilta ja keskittyä itse kasvattamaan vain monivuotisia heiniä joita voi lisätä jakamalla.

Vaan nyt käyn nappaamassa ne pelargonin pistokkaat makkarin ikkunalta ja tökkään taimimultaan. Sitten sohvalle katsomaan uusinta Gardener’s Worldin jaksoa. Englannissa on kevät jo pitkällä, vaikka tulvat ja runsaat vesisateet ovatkin olleet tänä keväänä heidän riesanaan.

  1. Saimillapa on hyvä tyyli tällaiselle keväälle :D Melkein tekisi itsekin jo mieli laittaa pää multapussiin ja ottaa se pois vasta toukokuussa, kun katsoo noita lumikinoksia, mitä täällä taas on. Kahdesti on pitänyt kolata piha tänä viikonloppuna. Seuraavaksi on kai luvassa vesisadetta päivä toisensa perään. Sillä kyllä lumet lähtevät ja ilma puhdistuu, mutta aurinkoahan tässä enemmän kaipaisi. Kaikki esikasvatuksetkin jurottavat niillä sijoillaan, kun eivät saa riittävästi valoa.
    21 tomaatintaimea onkin jo melkoisesti. Jos ei itselle mitenkään mahdu, kannattaa laittaa myynti-ilmoitus vaikka tori.fi:hin tai ilmoitella jossain faceryhmässä. Yleensä ylimääräisille kasveille on hyvin ottajia.
    Sirkkalehtivaihe on aivan hyvä hetki koulia taimia. Vähemmän tulee murjottua juuria silloin kuin myöhemmässä kasvuvaiheessa.
    Mukavaa huhtikuun jatkoa! Toivottavasti tulisi pian parempaa kevätsäätä.

    • No juu on tämä ollut merkillinen kevät. Jostain luin, että tällainen tulee vastaan vain joka 20 tai jopa joka 30 vuosi. Aika harvinaista siis. Ei voi kuin toivoa nyt sitten lämmintä toukokuuta, ettei ainakaan ammattiviljelijöiden työt viivästyisi🙏

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt