Kukassa juuri nyt — kullerot, akileijat, laukat…

Kyllä nyt kesä antaa kauneintaan! Juhannus on juhlittu upeassa säässä ja puutarha ja luonto kiittää pienistä sateista joita on saanut melko tasaisesti lämpimän  ja aurinkoisen kelin väleissä. Tuntuu etten edes muista milloin viimeksi on näin pitkälle päästy ilman uuvuttavaa kuivuutta. Toisaalta vielä tässä ehtii kuivuuskin hiipiä mikäli nyt on pelkkää paistetta tästä hetkestä syksyyn. Vaan eipäs murehdita tulevaa vaan nautitaan kesän kauneudesta juuri nyt.

[columns_row width=”half”]
[column]kullero-mamasgarden[/column]
[column]kullero2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Koristekasveista kullerot ovat melko uusia ihastuksiani. En tunnetustikaan ole räiskyvän keltaisen suurin ystävä joten ensimmäiset keltaiset kulleroni istutin piiloon lammikon taakse ojan pientareelle. Halusin kuitenkin säilyttää ne, sillä olin saanut ne Mustionlinnan puutarhasta. Vaan kun törmäsin tähän vaaleaan tarhakulleroon `New Moon` olin aivan myyty. Kukan vaaleaa kauneutta on vaikea vangita kuvaan. Siinä on myös häivähdys vihreää terälehtien kärjissä ja nupussa on näkyvissä hieman vaaleaa violettiakin. Olen täysin vahingossa istuttanut sen taakse laukkoja jotka sopivat kivasti yhteen kulleron kukkien kanssa niin sävyiltään kuin muodoiltaankin.

Violetin villityksen tuloksia

Tässä lisää mielestäni täydellisiä yhdistelmiä. Jokin vuosi sitten iski valtava viehätys violettiin ja tummempiin sävyihin ja nyt se näkyy selviästi istutusalueilla. Tuo villitys ei ole vielä osoittanut laantumisen merkkejä ja tartun edelleen herkästi tumman sävyisiin kasveihin. Niiden rinnalla vaaleammat sävyt näyttävät jotenkin niin rauhoittavilta.

[columns_row width=”fourth”]
[column]

akileija-mamasgarden
Kuvassa ei erotu mutta akileijan terälehdissä on samaa vihreän sävyä kuin taustalla kasvavassa vaalean vihreässä tuijassa.

[/column]
[column]

hajulaukka-mamasgarden
Hajulaukka ja `William Guinness` omaavat keskenään samoja violetin sävyjä.

[/column]
[column]

tahtilaukka-mamasgarden
Myös taatankurjenmiekka ja tähtilaukka muodostavat hyvän väriparin.

[/column]
[column]

siemenesta-kasvatettu-mamasgarden
Tässä ihastelin lähinnä harmaata kuunliljaa yhdessä japaninvaahteran punaa vasten. Pikkuinen välissä kurkkiva esikko on omia kylvöksiäniä.

[/column]
[/columns_row]

Päivölästä mukaan tarttui tumman viininpunakukkainen ja puhtaan valkoinen partaiiris ja odotan jo nyt kovasti niiden ensimmäistä yhteistä kukintaa. Meinasin istuttaa iirikset tuohon kauhurinteen yläosaan missä ne saavat osakseen kunnon porotuksen ja toivottavasti kukkivat joskus yhtä ihanasti kuin kotonaan Päivölässä.

Leikkiä erilaisilla lehtimuodoilla ja väreillä

Nämä lehdet eivät oikeastaan kaveria kaipaa vaan ovat jo yksikseen tarpeeksi näyttäviä. Kostea kesä on saanut ystävältä saamani Hosta `Sum and Substance`:en kasvattamaan ennätyksellisen suuret lehdet. Pidän myös kovasti lehtien muodosta, jotka ovat kuin suuria sydämiä <3

[columns_row width=”half”]
[column]kuunlilja-mamasgarden[/column]
[column]kuunlilja-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Tuo adiantum se myös keikkuu täällä blogikuvissa vuodesta toiseen. Se vaan on niin ihana etten malta olla aina laittamatta siitä kuvaa. Se kasvaa yhä isommaksi vuosi toisensa perään joten ansaitsee mielestäni keikkua listan kärjessä ja parrasvaloissa. Varsinainen puutarhan diiva!

[columns_row width=”half”]
[column]tulppaanipuun-alla2-mamasgarden[/column]
[column]tulppaanipuun-alla-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Tässäpä kolmea erilaista lehteä sikin sokin yhdessä. Tykkään kovasti tästä kolmikosta joista tuo tummasuoninen on varsin uusi tulokas. Tai on se kasvanut paikallaa tulppaanipuun suojissa itseasiassa kauemmin kuin etualan saniainen mutta se on ollut pieni ja vaatimaton, tuskin olen sitä edes huomannutkaan. Olin unohtanut koko kasvin kunnes se tänä kesänä kasvoi varmaan kolminkertaisiin mittoihin entiseen verrattuna. Sen nimikin oli minulla pitkään kateissa mutta sitten jostain hiipi mieleeni Filibendula ja sehän se olikin. Mesiangervo, Filibendula `Red Umbrellas`(F. multijuca x F. palmata) ainakin kuvista päätellen. Ja kyllä siihen näyttäisi olevan tulossa mesiangervolle tyypillisen näköiset kukatkin. Tulossa siis vaaleanpunainen pehmeä kukkapilvi, oi ihanaa!

Valkoista valoa vihreyden keskelle

Olen aina ollut suuri sipulikukkien ystävä. Vaikka yksittäisen sipulin kukka ei kovin kauan kestä niin se ei haittaa sillä aina kun edellinen lopettelee niin uusia nousee kukkaan. Sipulikukat eivät todellakaan ole pelkästään kevään riemu vaan niistä löytyy kukkijoita koko pitkän kesän ajalle. Jotkut yksittäiset sipulikukat myös kestävät pitkään kukassa. Sellaia ovat uudehkot ihastukseni Camassiat eli tähtihyasintit. Niityllä kukkii parhaillaan pieniä sinikukkaisia sinitähtihyasintteja ja alapihan istutusalueelta löytyy tämä suuri valkokukkainen joka lienee C. leichtlinii eli isotähtihyasintti.

[columns_row width=”half”]
[column]camassia-mamasgarden[/column]
[column]camassia2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Olen aivan innoissani näistä ja aion lisätä näitä jatkossa siemenestä enemmänkin. Toivottavasti ne kotiutuvat meille pysyvästi.

tiibetinesikko-mamasgarden

Valkoista kauneutta edustavat myös nämä tiibetinesikot jotka ovat juuri aloittelemassa kukintaansa. Olen kylvänyt ne muutama vuosi sitten puutarhaystävältä tulleista siemenistä. Lienee yksi suurimmista ilon aiheista tässä puutarhuroinnissa on mielestäni omien siemenkylvöjen kasvun seuraaminen. Rohkaisenkin kaikkia aloittelevia tarhureita kylvämään ja kylvämään, sillä mikään ei ole niin palkitsevaa kuin saatella pikkuiset taimet elämänsä alkuun ja saada ne kukoistamaan! Vieläkin ehtii ihan hyvin perennakylvöjä tekemään ja mikseipä myös nopeakasvuisia vihanneksiakin voisi vielä kylvää. Täytyykin pengata siemenlaatikkoa jos sieltä löytyisi vielä jotakin multaan laitettavaa. Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Nuo vaaleankeltaiset kullerot ovat suloisia. Oma New Moon kuoli kuivuuteen viime kesänä mutta nyt löytyi tilalle ’Alabaster’ joka on yhtä kaunis. Hienon puhtaan valkoinen tiibetinesikko ja arvoa lisää kun on onnistunut kasvattamaan sen itse siemenestä.

  • Toivon todellakin, että tästä kesästä ei tulisi kuivaa. On ollut niin monta kuivaa kesää jo peräkkäin
   Esikot ovat lähellä sydäntäni kuten myös niin moni muu Luulen, että erilaiset kullerotkin alkavat hiipiä samaan suuntaan

 2. New moonit ovat ihastuttaneet myös minua, ovat kerrassaan kauniita! Tässä oli monta muutakin kaunotarta :).

  • On tää vaan niin ihana harrastus Aina löytyy uusia ihastuksia ja kasveja joista innostuu.

 3. Erilaiset lehtimuodot ovat mielenkiintoisia ja kauniita, sinulla on hienoja yhdistelmiä. Vihreääkin voi olla niin monta sävyä. Tulppaanipuu? Menestyykö se näillä leveysasteilla? Olen joskus nähnyt muistaakseni Madeiralla.

  • Kyllä se on tulppaanipuu tuossa lammikon rannalla nyt joitakin vuosia asustanut. Palelluttaa latvoja ja siksi enemmän pensasmainen mutta ihana niinkin Sen lehdet on niin upeat ja ruskakin hieno.

 4. Minä pidän kulleroista tosi paljon nyt pitää minunkin katsoa löytyykö tätä New Moon kulleroa jostain taimistolta tästä läheltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt