Vihdoinkin hyvästit avokompostille

Koko kevät-talven olen pyöritellyt mielessäni pientä kasvojen kohotusta nykyisen avokompostin tilalle. Olen jo vuosia sitten tehnyt periaatepäätöksen, että haluan joskus luopua meidän sisääntulon oikealla puolella olevasta avokompostista. Kerran sen jo sain tyhjennettyä kun kärräsin kaiken aikoinaan Kauhurinteen alimmaiseksi kerrokseksi mutta sen jälkeen siihen on taas monen vuoden ajalta kertynyt risua ja kaikenlaista muutakin kasvijätettä. Onpa avokomposti nyt jo usean vuoden ajalta niellyt sisälleen Saimin sisävessan tuotoksetkin. Vielä ei ole suunnitteluni yltänyt niin pitkälle, että mihin ihmeeseen saisin tällä kertaa hävitettyä kasan materiaalit. Jossain alimmaisena niiden pitäisi olla, sillä muuten rehahtavat kyllä siemenestä kasvamaan niin rikat kuin kaiken maailman perennatkin joiden siemeniä ei avokomposti ole kyennyt matalassa lämpötilassa tuhoamaan. Päällimmäiset risut on tietysti helppo hurauttaa silppurilla pieneksi.

Kaikki muu alkaakin sitten kyllä jo olemaan suunniteltuna. Olen kerännyt ideoita perinteiseen tapaani myös omaan Pinterest-kansioon. Selvästi olen ollut kansion kuvien perusteella vähän kahden vaiheilla. Risuaidan kuviakin löytyy mutta ainakin tällä hetkellä tuntuu, että jonkinlainen pergola rakennelma olisi pääsemässä ensimmäiselle sijalle.

Pergolasta tukea viiniköynnöksille

Meillä kasvaa pari viiniköynnöstä tien varressa olevalla heinäseiväsaidalla mutta se on nykyään pahasti hyötytarhan hedelmäpuiden varjossa. Silti viime vuonna sain maistella ensimmäisiä pikkuisia rypäleitä ja ne olivat niin hyviä. Haluaisin tarjota viiniköynnöksille uuden aurinkoisemman paikan. Pergolan kattoon ja mikseipä takaseinäksikin voisi viritellä vähän raudoitusverkkoa tai sitten ihan vaijeritkin voisi olla kivat, kuten Pinterest-kansioni ensimmäisessä kuvassa on tehty. Pergolasta olisi kiva saada tyyliltään meidän espalier-aitaa mukaileva, ainakin puutavaraksi voisi valita samankokoisia tolppia kuin säleikköpuiden tukena Kauhurinteen yläosassa.

Entisen avokompostin tilalle tekisi mieleni ostaa toinen tuollainen iso Biolanin lehtikompostori. Yksi meillä jo on metsän puolella pelkästään lehdille. Tähän toiseen sitten laittaisin kaiken saman mitä avomalliseenkin mutta ne pitäisi kuitenkin silputa jo alusta asti pienemmäksi. Risuja vain silputtuna hakkeena muiden ainesten väleihin, jospa siellä Saimin tuotoksetkin kompostoituisivat paremmin ja jopa kiihdyttäisivät prosessia sisältämänsä typen ja ravinteiden ansiosta. Talvella tosin kannen avaaminen saattaa muodostua haasteelliseksi. En tiedä pitäisikö kompostin yläpuolelle rakentaa tiiviimpi kattorakenne. Toisaalta jos hankkisin Saimin tuotoksille yhden ison saavin, niin sitä voisi sitten tyhjennellä vasta keväällä kun lumista ei enää olisi haittaa. Ehkäpä saavi on tosiaan järkevämpi vaihtoehto kuin nykyinen suuri määrä pieniä muovirasioita.

Piirroskuvassa näkyvät kolme mustikkapensasta ovat jo kasvaneet komeiksi ja niitä en lähde siirtämään. Voisin vain rakentaa niille uuden yhtenäisen kohopenkin. Tällä hetkellä ne ovat jokainen omassa pienessä puukehikossaan. Se ei ole ollenkaan käytännöllinen ratkaisu, sillä laatikoiden välit sitten rehottavat heinää ja rikkaruohoja. Väleihin mahtuu ruohonleikkurilla mutta suojaverkko on ollut jo pitkään paikoillaan kesät talvet. Pensaiden talvisuojauksen voisikin sitten jatkossa tehdä noiden pergolan tolppien ympäri. Nyt siinä on heinäseipäitä ja sekalaisia kepakoita pitämässä verkkoa jollakin tavalla paikoillaan, aivan kamalan näköinen viritelmä.

Tässä nykyinen avokomposti, jonka tilalle tulisi Biolanin lehtikompostori. Komeasti rehottava köynnöspinaatti saisi edelleen kasvaa pergolassa.

Kaivolle oma pumppuhuone

Piirroskuvissa näkyy myös meidän kasvimaan kaivo. Sen luokse kannan keväällä pumpun, millä sitten pumppailen veden kalliolla oleviin tankkeihin. Pumpun suojana on ollut alusta asti ruma mutta käytännöllinen muovisäiliöstä leikattu laatikko. Olen alusta asti haaveillut kaivolle rakennettavaksi ihan oikeaa lautaseinäistä pumppuhuonetta. Se saisi olla vaikka ihan yksinkertainen kolmion mallinen, missä olisi iso oviaukko sivussa. Ihan parasta olisi jos huone olisi saranoitu ja sen saisi tarvittaessa kokonaan käännettyä kaivon päältä sivuun. Tämänkin haaveen ympärille olen tietysti jo kerännyt omaa Pinterest-kansiota vuosikaudet. Kansiossa on muutama kuvailemani mukainen rakennelma ja paljon myös ihan muuten vain kaivoon liittyviä ideoita.

Vaan se haaveista, niitä kyllä riittää joka vuosi. Usein ne ovat samojakin vuodesta toiseen ja joskus jokunen saattaa toteutuakin. Ainakin jollakin tavalla tai vain osittain. Ja vaikka nämä eivät itsellä toteutuisikaan niin toivon kovasti, että näistä suunnitelmista ja Pinterest-kuvistakin voisi olla inspiraatioksi myös teille lukijoille.

Haaveillaan ja suunnitellaan vielä hetkinen, mukavia helmikuun viimeisiä päiviä.

 1. Meillä on kolmen vuoden avokomposti mistä en luovu . Tänä vuonna saamme ensimmäiset tuotokset ja sitten joka vuosi . Olemme peittäneet pinnat oljilla .
  Meillä on myös ruoka jätteille ja ulko huussi tuotannolle lämpökompostori ja kaksi jälki kompostoria yksi jokaiselle vuodelle . Kahden vuoden kuluttua on valmista eli tänä vuonna ja tästä eteenpäin myös joka vuosi . Meillä on myös pakastava vessa sisällä ja ne myös käytetään lämpökompostoriin . Ulko vessa on erotteleva ja kulta veden käytämme perennoille.
  Risut haketamme pensaiden alle . Vaahteran lehdet viemme metsään omalle puolelle maatumaan. Näitä suunnitelmia mekin teimme ja teemme edelleen .

  • Meille tuli ne lehtokotilot niin siksi täytyy tuosta avomallisesta luopua, vaikka en tiedä miten pärjään ilman sitä. Kait sitä kaikkeen tottuu. Makkia meillä ei tule kuin kissalta.

 2. Tämä oli tosi kiva juttu lukea. Olen kovasti miettinyt vielä uuden lehtikompostin tarvetta, vaikka käytän paljon lehtiä ja muuta syksyn mahtuvaa kasvijätettä mm. uusien kasvualustojen pohjana. Tuollainen kaunis kompostialue olisi aika hauska. Katsotaan, saanko aikaan. Kaksi lämpökompostoria on aktiivisessa käytössä ja yksi avokomposti keittiöpuutarhan luona. Oli kiva katsoa nuo Pinterest- kansiot. Kiva että näytit ne meillekin 😊.

  • Kiitos Päivi❤️ Ei kait kompostoreita voi koskaan olla liikaa😁 Minunkin täytyy nyt tosiaan keksiä tuolle avokompostin sisällölle jokin paikka. Ei kait siinä muu auta kuin perustaa taas johonkin päin uutta aluetta…
   Tykkään itsekin tosi paljon tuosta Pinterestistä. Ajoittan tulee sitä selattua aika useinkin. Monen puutarha projektin inspiraatio on sieltä lähtöisin…

 3. Meillä on puutarhajätteen avokompostorit aurinkoisella paikalla. Kotiloista ei ole ollut ongelmaa, vain muutaman yksittäisen olen löytänyt kompostoreista. Luulen, että tuolla paikalla on valtava merkitys. Haaveilen Biolanin suurista laatikoista, en vain raaski hankkia kun niitä pitäisi olla kolme, vähintään.

  • Vuosia minäkin noita Biolaneja mietiskelin ja syksyllä sitten ensimmäisen hankin. Luulen, että kaksi riittäisi meille jos kaikki risut hakettaisin ja biojätteen sekaan laittiasin mahdollisimman paljon kasvimaalta tulevaa matskua…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt