Kirsikat aloittelee, viilentyneestä ilma-alasta huolimatta

Hurr, miten kylmää viime yönä olikaan. Vielä aamulla olivat kasvit matalana pakkasen puraisusta, niiailivat nöyrästi keväisen hallan edessä. Jokuset kylvökset näyttivät paleltuneen kasvihuoneessa mutta hyvä niin, sillä ihan liikaa olinkin taas innostunut siemenkylvöjä laittamaan. Ylempänä maan rajasta näyttivät kuitenkin kirsikan kukat selvinneen pelkällä säikähdyksellä ja joissakin kohdin oli jo kukkaset avautuneetkin.

kirsikan-kukinta-mamasgarden

Tämän lyhyeen runkoon vartetut kuriilienkirsikan näin ensimmäisen kerran kukkivan pari vuotta sitten Turun puutarhamessuilla. Nuori puu oli messuistutukseni keskeinen kaunotar ja onnellisena kannoin sen kotiin messujen jälkeen. Puu raukka joutui kuitenkin odottelemaan ruukussaan myöhäiseen syksyyn asti ennen kuin sain sen istutettua.  Olin varma ettei puu näkisi seuraavaa kevättä, sillä niin huonolla hoidolla se oli koko kesän ollut. Toisin kuitenkin kävi ja nyt saan jo kolmatta kertaa nauttia puun kauniista kukinnasta ja muistellen samalla mukavia menneitä messuhetkiä.

Kasvit joihin liittyy muistoja ovat puutarhan arvokkainpia aarteita.

Rusokirsikan ensimmäisiä, varovasti avautuvia kukkia.

Puutarhan toinen vaaleanpunainen kirsikka on jo melko suureksi varttunut rusokirsikka. Puu on noin seitsemän vuotias ja kukkii nyt toista kevättään näin runsaana. Aika monta vuotta sainkin odotella ensimmäisen kukan näkemistä joten jos haluaa nopeasti kukinta-ikäisen kirsikkapuun, kannattaa ehdottomasti istuttaa tuollainen vartettu pieni kirsikkapuu.

Tästä kuvasta hahmottuu myös hyvin rusokirsikan suuri koko. Sille kannattaa ehdottomasti varata tarpeeksi iso tila puutarhasta. Itse olen varautunut kaatamaan helmiorapihlajan tuosta oikealta mikäli kirsikka näyttää alkavan kärsimään sen latvuksesta. Myös läheinen tammi ja vaahtera saavat lähteä ennen kirsikkaa vaikka sydämessäni haluaisinkin säilyttää ne kaikki <3 Onneksi rusokirsikka on kuitenkin tarpeeksi kaukana talosta!

Loppuun vielä kuva tämän kevään jymy-yllätyksestä! En malttanut olla laittamatta kuvaa jo nyt vaikka olinkin ajatellut tekeväni magnolioista, niiden istuttamisesta ja vastaan tulevista haasteista ihan oman postauksen. Totta siis on, että japaninmagnolia, Magnolia kobus `Vanha Rouva` näyttäisi kukkivan meillä nyt ensimmäistä kertaa! Tämän puun ”äiti” onkin jo täydessä kukassa Mustilassa, sillä näin siitä eilen kuvan Instagramissa. 

Aurinkoista vappua kaikille lukijoilleni, muistakaa kaiken kevät-tohinan keskellä myös pysähtyä ihailemaan kasvun ihmeitä <3

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Ooh mikä mangoliankukka, tämähän oli ihanaa esimakua tulevasta postauksestasi!
  Kirsikat ovat aivan valloittavia. Onneksi kuriilienkirsikkasi ei piitannut ruukkuelämästä, se on niin kaunis ja aikainen! Rusokirsikka on tosi hyvä nähdä noin varttuneeseen ikään ehtineenä, tuollaista leveää puuta odottelen, sillä istutin sen vähän niin kuin näkösuojaksi naapureita vastaan :-D Nuppuja en siinä tänäkään keväänä vielä huomannut, mutta se onkin vasta pieni.

  • Tosiaankin ajoissa on tuo kuriilienkirsikka kun kasvaa vieläpä metsän reunamilla eikä saa ihan aamusta asti aurinkoa.
   Rusokirsikan ensimmäistä kukintaa odotettiin täälläkin vuosia mutta kaunista jaksaa aina odottaa

 2. Hyvä tietää ettei rusokirsikka kuki ensimmäisinä vuosina. Minun taimi on ollut muutaman vuoden pihassa eikä vielä kuki. On vasta n. 1,5m korkea, tuli meille pienenä piiskataimena. Meinasin kyllä alkaa leikkaamaan sitä jotta koko pysyisi kohtuullisena. Hienot kukat siinä on, samoin kuriilienkirsikassa.

  • Minä en ole vielä leikannut tuota ollenkaan mutta yksi toista oksaa hankaava oksa pitäisi kyllä poistaa. Eiköhän se olisi hyvä aika leikata heinä-elokuun vaihteessa!?
   Kukintaa saa tosiaan vähän aikaa odotella.

 3. Ai miten hienosti ja näin aikaisin kirsikka jo kukkii! Taisin siis nähdä tuon puun kukintaa messuhallissa :). Magnolia kuvia odotellaan lisää!!!

 4. Upeaa kukintaa aluillaan ja lisää tulossa!Uskomattoman hienoa että mangolia aloittelee siellä kukintaa. Meidän kirsikat on paljon vaatiomattomampia ja vielä nupulla täällä pohjoispohjanmaan rajamailla.

  • Sellainen etelän puu tuo rusokirsikka taitaa olla vaikka kyllä sille luvataan vyöhykkeet I-II(III), joten kolmosellakin voisi suotuisassa mikroilmastossa pärjätä! Magnoliat taitaa sitten olla vielä astetta krantumpia. Ehkäpä pensasmagnolia kaikista kestävin?!

 5. Suloisia kirsikankukkia .
  Tiedän tuon tuskan liian lähekkäin istutetuista puista. Nykyäänkin istutan liian lähekkäin, kun ajattelen, että eivät ole suuret puut enää sitten minun riesani . Rusokirsikka on suunnitelmissa istuttaa tänä keväänä. Ihan surettaa, kun alkuun ei ollut mitenkään mahdollista tehdä niin suuria maanparannustoimenpiteitä, että puut olisivat täällä viihtyneet. Nyt kun on maanparannusaineita ja konevoimaa, niin ollaan jo harrastuksen, jos ei nyt aivan iltapuolella, niin alkuillassa kumminkin. En ehdi nähdä enää puiden kasvavan isoksi. Tulipas vähän surullista tekstiä, mutta kyllä Linnunlaulun puutarhassa kaikki on ihan hyvin, enkä ollenkaan koko ajan haikaile olemattomien perään, vaan iloitsen siitä, mitä on . Rakastan näitä itse istutettuja umpisaveen tyytyneitä mäntyjä ja kuusia, jotka näyttävät jo ihan puilta.

  Iloista vappua sinulle ja porukoillesi!

  • Itsellenikin tulee joskus mieleen, ettei näe istuttamiaan puita isoina mutta pian karistan moiset synkät mietteet ja ajattelen mahdollisia lapsenlapsia, jotka niska kenossa ihailevat mamman aikoinaan istuttamia puita
   Mukavaa vappua sinnekin

 6. Kauniita olis kirsikat, mut en edes yritä meille niitä. Pensasmagnolian istutin muutama vuosi sitten, hengissä on mut erittäin hitaasti kasvaa, toivoa elättelen vielä kuitenkin että sekin joskus kukkisi.

  • Valkokukkaiset hapankirsikat varmasti menestyisivät paremmin ja niistä saisi syötävääkin En sitten yhtään yritä houkutella lankeamaan Prunuksien sukuun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt