Kirsikan kukintaa ja ensimmäisiä pikarililjoja

Oi ihana toukokuu! Kaikista vuoden kuukausista kaunein ja ihanin<3 Ehkäpä eniten odotan toukokuussa alkavaa pikarililjojejn kukintaa. Ensimmäisinä ovat avautuneet tavalliset kirjopikarililjat ja keltareunapikarililjat F. michailovskyi. Nupuista päätellen on jonkin verran nousemassa myös erikoisempia pikareita mutta ne ovat vielä tiiviisti nupulla.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Toinen toukokuun odotetuimmista näytöksistä on kirsikoiden kukinta. Viime syksynä istutettu kuriilienkirsikka on täynnä kukkia vaikka se joutuikin odottelemaan istutuspaikkaa myöhäiseen syksyyn asti. Rusokirsikkamme on kasvanut vuosien aikana kauniiksi puuksi ja omaa varmaankin puutarhamme kuningattaren tittelin. Tällä hetkellä se on täydessä kukassa ja ensimmäistä kertaa kukkia on kaikkialla puun oksistossa. Voisin vain tuijotella sitä tuntikausia. Rusokirsikan alla raottelee ensimmäisiä kukkiaan valkomarjainen kirsikka nimeltään `Lumikki`. Sen kukat ovat pieniä ja lumivalkoisia kuten marjansakin. Marjat ovat lisäksi oikein maukkaita, pääsin maistamaan niitä viime syksynä ensimmäisen kerran.

uudet-puutarhatuolit-mamasgarden

Tässäpä sitten kuvaa uusimmista puutarhatuoleistamme :D Polttupuiden joukossa oli upeita pystyyn kelottuneita runkoja ja niistä setä musta pätki tuolin mittaisia pätkiä. Täytyy sitten syksyllä asetella tuolit tuohon padan ympärille niin voi talvellakin käyttää noita pöllejä tuoleina. Eniten tuossa tuleekin nuotiota pidettyä vasta myöhään syksyllä ja talvella sillä takana kasvaa monia herkkukasveja joita en tohdi kuumentaa kesäiseen aikaan :) Kesäiset grilliherkut myös tulee enimmäkseen surautettua nopeasti kaasugrillissä terassin läheisyydessä, joten avotuli jää usein senkin vuoksi sytyttämättä. Kelottuneita runkoja jäi vielä jokunen metri ja mietin niistä ainakin kukkapylväitä ja ehkä vielä yksinkertaista penkkiäkin.

palloesikot-iltavalossa-mamasgarden

Toukokuussa aloittavat myös ensimmäiset esikot kukintansa. Näistä palloesikoista taisinkin jo laittaa kuvaa edelliseen postaukseen mutta tässä vielä yksi illan hämyssä otettu kuva. Ai että odotan innolla uusien esikkokylvöksieni ensikukintaa. Siihen menee kuitenkin vielä ainakin jopa pari vuotta, mikäli nyt edes saan taimet pysymään elossa.

tummatahkamunkin-siementaimia-mamasgarden

Pikkuiset siementaimet ovat kuitenkin yllättävän sitkeitä sillä nämäkin tummatähkämunkin viime kesänä kylvetyt taimet olivat erityisen surkeassa kunnossa kesän jälkeen mutta tuossa ne vain nyt virkeänä versovat. Hautasin istuttamatta jääneet taimet kasvimaalle ja laitoin päälle laastipaljun jonka ankkuroin paikoilleen kivillä ja multareunuksella. Näiden paikka löytynee kellarin vierustan uudelta istutusalueelta kunhan ensin sellainen rakennetaan :) Pitkä on siis vielä matka näillä pikkuisilla ennen kuin pääsevät kunnolla kasvamaan.

Vaan nyt lippu salkoon äitienpäivän kunniaksi! Ihanan lämmintä äitienpäivää kaikille lukijoilleni. Helteet näyttäisivät jatkuvan koko ensi viikon joten sopiva nesteytys ja varjostus on tarpeen niin tarhurille kuin kasveillekin. Erityisen varovainen täytyy nyt olla sisällä kasvatettujen taimien karaisun kanssa, etteivät hennot ja kalpeat taimet vain kärähdä paahteessa.

 

 1. Oi kun on nätti tuo palloesikko-pikarililjakasvusto! Harmittaa, kun mun viimeisetkin kaksi palloesikkoa näyttävät hävinneen. Hävisivät tosin jo viime kesän kuivuuden aikana, mutta toivon silti, että ne jotenkin ihmeellisesti nousisivat :-D
  Ihanat kirsikat, ooh! Täytyykin heti katsoa nupputilanne, ne paisuvat ja pohksahtavat niin äkkiä, että voipi mennä kukinta ohi nopsaan näillä keleillä.
  Viihtyisä nuotiopaikka!

  • Oi voi jotenkin tänään tuli mieleeni tässä helteessä, että liekö tästä kesästä sitten tulee vuorostaan täälläkin rutikuiva. Aina pitää olla joko tai, voisi joku kesä olla tassisen kostea ja aurinkoisen lämmin Jos saan Barnhavenin esikkokylvöt hengissä koulittua niin tuut kulkeissasi hakemaan esikkotäydennystä

 2. Upeasti esikot kukkivat pikarililjojen kanssa. Mukava nuotiopaikka. Kaikenlaisia ideoita alkaa tulla, kun toisten kuvia katselee.

 3. Hienoja pikarililjoja! Ei ole ihme,että niiden kukintaa odotit Toukokuu on minunkin lempikuukauteni, vaikka kaikista muistakin pidän. Minulla ensimmäistä kevättä palloesikko. Sen kukka on kovin pieni noihin sinun kukkiisi verrattuna. Johtuneeko ensimmäisestä keväästään minun kukkapenkissäni?

  • Pallot tosiaan pulskistuvat ajan myötä ja lehdet myös. Lehdet peittävät tehokkaasti multapinnan sitten kukinnan jälkeen. Hyvä puoli on ettei siemenrikat saa elintilaa mutta toisaalta mitään pientä ja suloistakaan ei kyllä voi näiden kanssa kasvattaa.

  • Ihanaa jos joku saa ideoita näistä minun kuvistani Pinterest on myös varma ideoiden lähde, siellä niistä saa lähes yliannostuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt