Kevättä kasvihuoneeseen

Eilisen ja tämän päivän on aurinko helottanut kirkkaalta taivaalta ja päivisin on ollut keväisen lämmintä. Eilinen päivä kului viime syksystä asti kerääntyneitä risuja poltellen ja nyt poltopaikka on ihanan siisti. Valmiina vastaanottamaan uusia risuja ja oksan pätkiä. Oikeastaan olisi järkevämpää investoida kunnon silppuriin ja huristella risut hakkeeksi. Vaan minä kun niin kovin tykkään tuosta polttamisesta. Jo pelkkä savun tuoksu tuo mieleeni tontin alkuaikojen raivaukset ja valtavat risunuotiot. Tulella on erittäin puhdistava vaikutus ja viimeisiä kekäleitä pöyhiessä olo on lähes euforinen. Tulen kanssa täytyy kuitenkin olla erityisen varovainen ja siksi tykkäänkin poltella vain lumen aikaan tai tosi myöhään syksyllä kun maa on litimärkää.

Sykähdyttävän värinen hyasintti `Woodstock`.

Aamulla lähdin esikoisen kanssa ostamaan lammasta ruokakaupasta. Mehukkaiden lampaan fileiden lisäksi nostelin kärryihin mitä ihanimpia sipulikukkasia, joista osa oli jo hieman alennuksessa. Hyasinttejä, perunanarsisseja ja lisää valkoisia, kerrottuja ja hyvän tuoksuisia `Calgary` narsisseja. Ensimmäiset kaksi, jo aiemmin hankittua ruukkullista, ovat avautuneet ja levittäneet huumaavaa tuoksuaan jo muutaman päivän ajan yläkerran aulassa, esikasvatuksien seassa.

perunanarsissit-mamasgarden

Perinteisiä perunanarsisseja ostan muutaman ruukullisen joka kevät. Niilläkin on oma suloinen tuoksunsa, joka sisätiloissa saattaa joskus olla vähän liiankin hallitseva. Kasvihuoneen viileydessä nämä narsissit kuitenkin löyhäyttelevät juuri sopivat annokset tuoksujaan ja kestävätkin siellä paljon pidempään kuin sisällä huoneenlämmössä. Vielä ensi yöksi on tänne luvassa -8 C pakkasta, joten ainakin hyasintit on haettava yöksi sisälle. Mutta kunhan päästään maanantain hurjasta lumisateesta niin sitten näyttäisi ennusteet lupaavilta. Lämpötilat nousevat ja vettäkin jo lupaillaan, jee-e!

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Kasvihuoneen asetelmissa hyödynsin syksyisessä betonihuumassa valamiani munia. Munat tosin loistivat asetelmasta vähän liiankin kirkkaina ja vaaleina, mietin josko uittaisin ne jossakin vaiheessa piimässä ja jättäisin ulos saamaan vähän viherrystä pintaansa. Myö viime kesänä kasvaneet latva-artisokan kukkanuput saivat koristaa asetelmaa. Tuo harmaa astia on muuten lapsuudenkotini vintiltä löytynyt separaattorin osa. Ihastuin siihen ensi silmäyksellä ja näin siinä heti kukka-asetelman sammaleen keskellä <3 Toinen astia on kirpputorilta joskus löytynyt Högforsin rautapata. Tykkään niin noista molemmista.

syklaami-lasikuvun-alla-mamasgarden

Ja niin on mieluinen myös tämä kirpputorilöytö! Onneksi syklaameja suojannut lasikupu säilyi talven ajan ehjänä. Sen suojissa syklaamin lehdet näyttävät siltä, kuin ei mitään talvea olisi ollutkaan! Voi kunpa sinne ilmestyisi jossakin vaiheessa edes yksi kukkanen.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Loppuun vielä suloinen kuvapari hiljalleen heräilevästä puutarhasta. Lunta on vielä paikoitellan kovinkin paljon mutta pälvipaikoilla on selviä kasvunmerkkejä jo näkyvissä. Viime syksynä lammikon takakumpuun istuttamistani lumikellon sipuleista löytyi jo kaksi ensimmäistä uskalikkoa. Tuosta pikkuisesta piiposta pitäisi kuoriutua aikanaan Galanthus nivalis `Anglesey Abbey`. Ja hitusen jo pilkistää myös sinivuokon sineä tuolta lehtituppaan keskeltä.

Oi onnea, kevät on ihan pian täällä <3

 

  1. Kiva tunnelma sinulla kasvihuoneessa! Ihanaiset ruukut ja tuo hurmaava lasikupu. Olen ihastellut sitä aiemminkin. En käsitä, että uskallat pitää sitä tuolla lumen seassa! Minulla on mökillä oksasilppuri, jolla huristelen aina muutamia jätesäkillisiä oksia menemään. Nopeasti saan ne aina kaadettua sopiviiin paikkoihin maan peitteeksi. Tuntuvat aina loppuvan kesken.

    • Kiitos Vielä kun saisin kasvarin lattian ladottua valkoisilla tiilillä. Tiiletkin jo odottelee muutaman kilometrin päässä noutajaansa. Ehkäpä tänä kesänä se tapahtuu kun olisi nyt sopivasti kasa kivituhkaakin pihassa. Alkaa vaan taas uusia hommia kerääntymään ja edellisetkin vielä kesken. Tää on niin mua

  2. Meillä on kasvihuoneen oven edessä vielä sellainen lumikasa ettei sinne pääse, vielä pitää hetki odottaa sillä en lähtenyt poistamaan jäistä kasaa. Kauniit asetelmat ja ihanat nuo betonimunat!

    • Eilen tuli tännekin hyvä kerros lisää lunta, ääh. Jospa nyt kuitenkin loppuviikon lämpimämmät kelit saisivat viimein vähän vauhtia kevääseen☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt