Kevättä ilmassa — lumikellojen kasvu etenee

Voi tätä kevään riemua. Päivä oli niin raikas ja kaunis. Aurinko tuli esiin kahden maissa juuri niin kuin oli säätiedotteessa ennustettu. Olin ollut kuitenkin puutarhassa jo aamusta lähtien vaikka hieman sataa tihuuttikin. Puuhailin kaikenlaista ja sain monta pitkään mielessä ollutta hommaa hoidettua. Töiden välissä lepäilin ja ihailin lumikelloja, mihinkään ei ollut tänään kiire ja päivä tuntui todella pitkältä.

galanthus-elwesii-mamasgarden

Löysin ensimmäisen tähtilumikellon, Galanthus elwesii jo näin pitkälle kasvaneena! Nuppu oli jo pudonnut roikkumaan mutta se oli kuitenkin vielä tiukasti kiinni. Nämä tähtilumikellot ovat olleet aina ensimmäisten joukossa vaikka tänä vuonna lumikettu ehti kuitenkin enimmäiseksi.

lumikellot-maassa-mamasgarden

Myös tämä lammikon takakummulla kasvava ryhmä on jo kovin pitkällä. Näiden pitäisi olla puistolumikelloja G. nivalis `Anglesey Abbey`. Tupas on samainen joka yllätti viime keväänä kukkimalla lumien keskellä. Nämä olivat silloin pudottaneet nuppunsa kukintaan maaliskuun 21. päivän tienoilla. Olin tosin silloin vahingossa poistanut lumet niiden kohdalta joten olivat sen vuoksi aikaisessa. Tämä kuluva vuosi jää kyllä varmasti lähtemättömästi mieleeni. Alkavalle viikolle ennustetaan kylmenevää joten se varmasti vähän hillitsee lumikellojenkin kasvuintoa. En kuitenkaan usko, että nuo korkeintaan -10 asteen hetkelliset pakkaset vahingoittavat näitä kasveja. Kaiken varalta levitin kuitenkin hieman havuja pidemmälle ehtineiden ylle.

galanthus-mamasgarden

Näillä pienille piipoille ehtineillä tuskin on mitään hätää vaikka kyllähän tuollakin näyttää jo nuppu olevan nousussa. Sain tänään huomata kuinka nopeaa onkaan näiden nouseminen. Kuvasin saman alun eilen ja tänään ja eron näki selvästi. Tämä täysikasvuisenakin pitkän huiskea lumikello on  Galanthus `Merlin`. Varmasti Merlininkin kasvu nyt tulevalla viikolla hiipuu mutta mihinkäs tässä onkaan kiire. Parempikin että kevään tulo nyt hieman hidastuu, niin pitkällä ollaan jo nyt edellisiin vuosiin verrattuna.

[columns_row width=”half”]
[column]

galanthus-merlin-mamasgarden
Tämän kuvan otin eilen.

[/column]
[column]

galanthus-merlin2-mamasgarden
Tässä sama kasvi kuvattuna tänään.

[/column]
[/columns_row]

Vaan näitä kasvihuoneessa majailevia lumikelloja en kyllä uskalla jättää pakkasten armoille vaan nostan ne huomenna ainakin viikoksi kellarin puolelle. Nämä ovat varmasti edelleen matkasta hieman rasittuneita joten en uskalla ottaa riskiä näiden suhteen. Äkkiä ne on kellariin siirretty. Kasvivalon aion viedä sinne myös, sillä kovin ovat vielä keltaisia vietettyään reilun viikon pimeässä postipaketissa. En nyt muista olenko täällä blogin puolella edes vielä kertonut näistä uusista tulokkaista?! Nämä siis tilasin vuoden ensimmäisenä päivänä Englannista ja kiirehdin niiden lähettämistä brexitin vuoksi. No nythän kuitenkin sitten tuli se vuoden siirtymäaika mutta tuolloin siitä ei siis ollut varmuutta. Niinpä katsoin parhaimmaksi pyytää kasvit tällä kertaa `in the green`, jotta saisin ne varmasti ennen helmikuun ensimmäistä.

lumikellot-kasvihuoneessa-mamasgarden

Vaan nyt vielä linnuille apetta alkavan pakkasviikon tarpeisiin ja sitten sohvan nurkkaan viltin alle.

Pysykäähän lämpiminä pakkasten paukkuessa!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Ihan uskomatonta, miten keväistä siellä jo on! Täälläkin oli kevään tuntua vielä pari viikkoa sitten, mutta sitten onneksi pakastui ja satoi uudet lumet. Täällä Pohjois-Savossa toivoisin talven jatkuvan helmikuun loppuun, mutta eteläisempien bloggaajien keväisiä postauksia on ihana lukea jo nyt. :)

  • Tänään onkin jo ollut vähemmän keväistä. Kylmä tuuli puhaltaa ja kävin juuri nostelemassa kaikki ruukkukasvit kellariin valon alle. Tiedossa talvinen viikko❄️ Jos sääennuste pitää paikkansa niin ensi viikolla kuitenkin taas lämpenee.

 2. Aika hurjan tuntuista, että nyt jo kukkii! Meillä täällä pohjanmaalla en vielä piippoja huomannut ja nyt vihdoin on pieni lumikerros pysyny viikon verran maassa. Jännä nähdä minkälainen kevät tästä vielä seuraa.

  • Täälläkin luvassa nyt pakkasviikko eikä lumesta tietoakaan. Onneksi pakkasen ei kuitenkaan pitäisi laskea kuin korkeintaan -10 asteeseen ja ensi viikolla taas lämpenisi.

 3. Huh huh, tuota vauhtia, mutta onhan ne hellyttäviä! Meillä n.40cm lunta ja pientä pakkasta tällä hetkellä. Ei ihan näy piippoja :D

  • Täälläkin ovat nyt jäätyneet. Viikonloppuna toivottavasti taas sulavat ja pääsevät jatkamaan kasvuaan.

 4. Kyllä ne ovat ihania. Olisiko loppuviikon vesisateella ollut vaikutuksensa silläkin, kun piipot alkoivat nousemaan vauhdilla. Eilen löysin lisää lumikelloja entisten seuraksi. Nyt näyttää olevan muutama pakkaspäivä, mutta säätiedotuksen mukaan se on ohimenevää.

  • Totta, oli lämmintä ja sateista joten mikäs siinä oli kasvaessa. Nyt on tosiaan hetkellisesti vähän jäätävämmät olot mutta niin kuin sanoit, viikonloppuna pitäisi taas kasvun jatkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt