Kesän kauneus talteen pionien hiekkakuivatuksella

Jo vuosia sitten kokeilin ensimmäistä kertaa pionien hiekkakuivatusta. Se onnistui silloin todella hienosti ja minulla oli anopin puutarhasta poimimani kaksi pionin kukkaa varmaan reilut kymmenen vuotta olohuoneen lasivitriinissä aseteltuna meriheinäpedille, yhdessä samalla metodilla kuivattujen syreenin kukkien kanssa. Terälehtien värit säilyivät lähes muuttumattomina ja kukkien rakenteetkaan eivät murentuneet oikeastaan yhtään. Vasta sitten kun vitriini alkoi pullistella lasten valokuvista ja kastelahjoista ja olin tullut säilyttäneeksi jotakin kukkien päällä, olivat ne tulleet tiensä päähän.

pionien-hiekkakuivaus2-mamasgarden

Hiekkakuivattamisen eri työvaiheet

Jos mielit tallettaa kesän kuningattaria tai muitakin kasveja ja kukkia talven varalle niin kannustan ehdottomasti kokeilemaan hiekassa kuivaamista.

Kukat kannattaa kerätä mahdollisimman tuoreena ja todennäköisesti vielä parempi olisi kerätä kukat heti aamulla (kuitenkin jo aamukasteesta kuivahtaneina), sillä silloin nestejännitys on voimakkaimmillaan. Tällaisesta yksinkertaisesta pionista minulla ei ole vielä itsellänikään kokemusta siitä, miten hyvin tässä terälehdet pysyvät paikoillaan. Aikaisemmat vitriinikukkaset olivat `Sarah Bernhardt` ja joku valkokukkainen reilusti kerrottu sekin. Toivottavasti tämä `Nova` säilyy yhtä kauniina kuin nuo kerrotummat sisarensa.

Tärkeää on poimia kukat heti kun ne ovat avautuneet!

pionin hiekkakuivaus

Tällä kertaa käytin hiekkana kellarin lattian saumaamisesta jäänyttä hienoa saumaushiekkaa. Edellisen kokeiluni tein ihan hiekkakuopalta haetulla ohuella hiekalla ja se toimii varmasti yhtä hyvin. Hiekan pitää tietysti olla täysin kuivaa joten luonnonhiekan täytyy ensin antaa kuivua kunnolla, muuten on vaarana kukkien homehtuminen.

Hiekan varovainen sirottelu

Hiekan sirottelussa kukkien rakenteiden väleihin kannattaa olla huolellinen! Tässä kohdin ratkaistaan kukan muoto ja mitä useamman terälehden väleissä on hiekkakerros niin sitä varmemmin kasvin osat kuivuvat kauniisti ja kukasta tulee avoin muodoltaan. Hiljalleen siis ripotellaan kukka täysin uppeluksiin eli yhtään ei saa jäädä terälehden päitäkään näkyviin. Astiaa voi vähän myös täräytellä alustaa vasten jotta hiekan jyväset valuvat pienimpiinkin kukan sopukoihin. Pionin kukat ovat aika isoja joten ihan matala tai pieni astia ei tule kyseeseen. Minulla oli tuossa nyt sellainen korkea makeislaatikko.

Pionin kauneutta on vaikea vangita. Nyt jo ensimmäiset terälehdet ovat tippuneet.

Seuraavaksi annan hiekan olla hyvän aikaa paikoillaan ja varmaan vasta aikaisintaan n. kuukauden päästä vajuttelen hiekan varovasti pois ja näen lopputuloksen. Pidemmästäkään kuivumisajasta ei mielestäni ole haittaa vaan tärkeää on, että kasvit ovat kunnolla kuivuneet.

Nuo `Nova`:n heteet vähän jännittää. Saa nähdä kuivuvatko ne kauniisti ja kuinka hauraita ne lopulta tulevat kuivuneina olemaan. Heteettömien kerrottujen kanssa ei tätä ongelmaa ole tietenkään ollenkaan.

Vein kasvit kuivumaan kasvihuoneeseeni koska siellä ei ole ollenkaan kosteaa.

Pionin lisäksi kuivasin myös jokusen syreenin kukkatertun ja sitä mukaan kun pioneja avautuu, ajattelin kokeilla kuivattaa niistä yhden jokaisesta. Olisipa ihanaa jos saisi kuivaamalla talletettua myös `Duchesse de Nemours`:in huumaavan tuoksun <3

Nyt kaikki rohkeasti kokeilemaan kasvien kuivaamista ja tallentamista talven varalle tai mikseipä koristelisi kesän lempikukillaan vaikkapa jo syksyisenkin kattauksen!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun
 1. Lopputulokset kelpais kyllä mullekin, mutta millään en viittis tehdä itse hommaa . You know the reason .

 2. Hiekkakuivatus on hauskaa, jännittävää ja todella koukuttavaa. Kuivasin vielä kotona asuessani aikamoisen kasan äidin kukkia muutamana kesänä hiekassa. Tein niistä kuivakukkakimppujen lisäksi kranssimaisen asetelmankin, jolle isäni rakensi seinäpaneeleista ja pleksimuovista vitriinikehyksen.
  Ihan paras kuivausastia mielestäni on ollut pahvilaatikko, sillä sen hengittävyyden vuoksi ei ole vaaraa homehtumisesta. Kuivatuksen tuloksiakin pääsee kurkkimaan nopeammin kun kosteus pääsee haihtumaan joka suuntaan. Kerran yritin kuivata jotain korkeaa kukintoa (olisikohan ollut hortensia pitkän varren kanssa?) pystyasennossa ja kun ei ollut sopivaa kapeaa, korkeaa laatikkoa, niin laitoin sen pitkulaiseen muovipussiin. Ei toiminut, vaikka pussi oli ylhäältä kunnolla auki: koko kasvi homehtui :D
  Akileijat ovat nopeita kuivattaa; niillä kestää vain muutaman päivän kuivua, mutta niiden hautaaminen onkin sitten vähän hitaampi homma. Jaloangervot sekä orvokit ovat helppoja ja melkein takuuvarmoja kuivatettavia, hortensiat myös (ainakin pienemmät kukinnot ja yksittäiset kukat). Ruusuista tulee upeita, mutta niiden hautaamisessa on yhtä kova työ kun pioninkin. Jokaisen terälehden väliin kun on saatava hiekkaa, ettei muoto kärsi ja toisaalta paksu kerros terälehtiä toisiaan vasten saattaa alkaa homehtua ennen kuivamistaan. Valkoisissa kasveissa on vaara, että muuttuvat rusehtaviksi. Tummanpunaiset taas tummuvat yleensä vieläkin tummemmiksi. Vaaleanpunaiset ja sinisen sävyt pysyvät minusta kauneimpina. Tuollainen yksinkertainen pioni on varmasti kaunis kuivattuna. Uskon, että myös heteet säilyvät kauniina. Ainakin akileijoissa ne säilyivät, jos ne oli kerätty vasta auenneina. Tuoksut eivät valitettavasti hiekkakuivatuksessa pysy oikeanlaisina. Tai minä en ainakaan saanut niitä pysymään.
  Jos kuivatuspaikkasi on oikeasti kuiva, niin voit varmasti kaivaa pionin esille jo parin viikon päästä. Minulla on jotenkin sellainen muistikuva, että liian pitkä kuivatus saa kukat murenemaan helpommin silloin kun niitä yrittää ottaa pois hiekasta. Juuri ja juuri kuivuneina ovat hitusen sitkeämpiä ja kestävät paremmin hiekasta pois vetämisen. Pitääpä kaivella, jos vaikka löytäisin vielä vanhat hiekkakuivatusmuistiinpanoni kaapin kätköistä. Alkoi taas kiinnostaa :) Esittelehän sitten kuivatuksesi tuloksia. Äidilläni oli silloin vain kerrannaisia pioneita, joten en itse edes kokeillut yksinkertaisen kuivatusta. Mukavaa sunnuntaita!

  • Oi kiitos hirmuisesti näistä vinkeistä Itselleni ei tullut pahviset astiat mieleenkään. En kyllä yhtään muistanut millaisia käytin silloin vuosia sitten, ehkä jotain vanhoja kattiloita tms. Täytyy nyt kyllä ehdottomasti kokeilla tänä kesänä erilaisia ja eri värisiä kasveja kuivatella.

  • Hei, kiitos kun kommentoit ja palautit tämän minunkin mieleeni Nyt satelee mutta seuraavana kuivana päivänä otan ainakin Sarah B:n kukkia kuivaukseen.

 3. Jopas olikin mielenkiintoinen juttu! Aina sitä oppii jotain uutta. En ole hiekkakuivatuksesta ennen kuullut. Eipä tiedä jos vaikka innostun kokeilemaan :)

  • Minulta jäi nyt muut pionit laittamatta kun tuli nämä sateet niiden kukinnan aikaan. Voisikin pian jo kurkistaa millainen Novan kukasta tuli. Sitä kurkistamistakin olen siirtänyt kun ilmat ovat olleet niin kosteat. Pitäisi varmaan tuoda hiekka-astiat ihan sisälle?!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt