Kasvihuoneen lattian uusiminen ja sisätilojen siistiytyminen

Kasvihuoneemme valmistui lähes heti talon valmistumisen jälkeen, melkein kymmenen vuotta sitten. Siitä lähtien olen haaveillut huoneeseen tiililattiaa mutta se on vain jäänyt ja jäänyt kun aina on ollut jotakin tärkeämpää projektia. Nyt kuitenkin koitti aika kasvihuoneen kasvojen kohotukselle kun maakellarin lattioihin tarvittiin reikätiiltä niin samalla tuli muutama letka tiiltä myös kasvaria varten.

Oven edustalla kivituhka piti tasoittaa käsivaralta ja käytin siinä apuna isoa muurauslastaa.

Tiililattian perustustyöt ja latominen

Lattialla nämä vuodet palvellut ”punainen matto” nostettiin hetkeksi kokonaan pois ja alla olevaa maata poistettiin ja tasoitettiin hieman. Sinne oli myös pyrkinyt muutamia juuria jotka poistettiin. Samalla sai lähdön huoneen päädyssä ollut viinirypäleen raato, joka oli alunperinkin väärin istutettu ja kuoli vähitellen kuivuuteen. Olin lukenut jostakin, että viinirypäleen pitäisi tehdä todella syvälle ulottuva juuristo mutta näin ei ollut tapahtunut vaikka maa kasvarin alla on hyvää ja pehmeää. Jos joskus vielä istutan viiniköynnöksen kasvariin niin ohjaan sen kasvamaan ulkoa sisälle eli juuristo saa jäädä taivasalle ja kasvi saa näin paremmin kastelua osakseen.

Maan tasoituksen jälkeen laitoin punaisen maton päälle kerroksen sepeliä toimittamaan salaojan virkaa sillä kerran kasvihuoneeseen on noussut keväällä vesi sisälle. Sepelin päälle sitten suodatinkangas ennen kivituhka kerrosta, jotta maa-ainekset pysyvät siinäkin kohtaa erillään.

[columns_row width=”half”]
[column]

betoni-askarteluja2-mamasgarden
Kasvihuoneen ikkunalle on kerääntynyt vuosien myötä kaikenlaista.

[/column]
[column]

betoni-askarteluja-mamasgarden
Betoniaskarteluja siellä täällä.

[/column]
[/columns_row]

Kivituhkapinnan tasoitukseen työnjohtaja kehitteli kätevän apuvälineen, jonka avulla pinnan tasoitus kävi todella kätevästi. Lopullinen vaateri kuitenkin määräytyi ahkeralla vatupassin käytöllä. Ihmeen hyvin oli kasvihuoneen runko pysynyt vuosien ajan paikoillaan ja kivijalkana toimivat harkot eivät olleet liikkuneet oikeastaan mihinkään. Ihmeellistä sisänsä, sillä mitään valettua anturaa ei kasvihuoneen alla ole vaan huone lepää juurikin noiden harkkojen varassa.

valmis-ladonta-mamasgarden
Valmista lattiaa, vain hiekkasaumaus puuttuu vielä.

Erilaisia ladontakuvioita olin vuosien aikana keräillyt Mamman puutarhan kiviaiheiseen Pinterest-kansioon. Lopulta päädyin kuitenkin ihan perinteiseen tiililadontaan kuten kellarissakin. Kellarin eteisestä oli jäänyt sen verran yli puolikkaita tiiliä, että niillä sai tehtyä kivat reunukset isompia tiiliä kehystämään. Ja mikä parasta, isoja tiiliäkin jäi vielä lopulta yli sen verran, että ehkäpä pääsen joskus muuraamaan niistä vielä pienen lämpölavan hyötytarhaan!

kulmahiomakone-mamasgarden
Uskalsinpas kokeilla tämän laitteen käyttöä, vaikka alkuun vähän hirvittikin.

Kasvihuoneen leveys ei harmiksemme osunut tiilen kanssa yksiin joten tiilten katkaisua tuli paljon enemmän kuin kellarissa. Kellarin julkisivun tasoituksessa olin kokeillut elämäni ensimmäisen kerran kulmahiomakoneen eli rälläkän käyttöä ja niin kovin se hiomalaikalla ravisti, että päätin jättää homman suosiolla työnjohtajalle. Vaan olipa onni, että kuitenkin kokeilin konetta uudemman kerran reikätiilien katkaisuun, sillä se olikin huomattavasti paljon helpompaa ja miellyttävämpää. Kunnon suojalasit ja kuulosuojaimet on tuossa hommassa kuitenkin ehdottomasti oltava! Rälläkän lisäksi olisi muuten nyt syksyllä ehdottomasti päästävä sinuiksi myös sen hitsauslaitteen kanssa jonka hommasin jo viime syksynä. Jonkinlainen vetovoima noilla miesten koneilla minuun on, johtuneeko maalaistytön taustastani vai mistä?! Uuden koneen käyttäminen on minulle aina suuri saavutus ehkä siksikin, että myös jonkin verran pelkään kova äänisiä ja raskaitakin koneita.

[columns_row width=”half”]
[column]

viirinauha-mamasgarden
Lumikellofestareille ompelemani viirinauha koristaa nyt kasvihuonetta.

[/column]
[column]

rautapallo-mamasgarden
Kätevä rautapallo pitää sisällään narukerän.

[/column]
[/columns_row]

Kasvihuoneen sisustamista ja uusi hylly

Uuden lattian lisäksi kasvihuoneeseen laitetaan uusi koko huoneen pituinen hylly joka tuetaan seinään neljästä kohtaa tukevilla kannattimilla. Sitten ei hylly notku taimien painosta ja lattiapintaakin jää hyllyn alla kivasti vapaaksi kun jalkoja ei tule. Taidan vielä pyytää työnjohtajaa tekemään minulle kellarin hyllyistä ylitse jääneestä lautatavarasta puisen arkun, johon voin sulloa kaikki lattialla ennen pyörineet tavarat. Pieni metallinen työkalupakki minulla tuolla onkin mutta eihän siihen mahdu harsokääröt, avatut lannoite- ja multapussit yms. Tarkoitus ainakin olisi nyt saada tämä kasvihuone pysymään kohtuullisen siistinä jotta siellä olisi mukava jatkossa työskennellä. Saa nähdä miten onnistun :)

ruukut-tallessa-mamasgarden
Erilaiset pienet ruukut säilytän ikkunoiden päällä katonrajassa.

Entisistä kalusteista kannoin takaisin ompelukonepöydän joka on niitä rakkaimpia kirpputorilöytöjäni. Pöydän eteen pitäisi vielä löytää kirpparilta joku kiva pieni tuoli. Haaveilen myös erillisestä hyllystä johon voisin sijoittaa vuosia sitten löytämäni kaari-ikkunan, joka tällä hetkellä odottelee paikkaansa sänkymme alla. Ikkuna on niin kaunis ja se ansaitsisi arvoisensa paikan missä odotella mahdollista kesäkeittiön rakentamista. Samaiseen keittiöhaaveeseen liittyen kasvihuoneen nurkasta löytyvätkin jo puiset pariovet, jotka nekin ovat löytö vuosien takaa. Vanhat aarteet ja pienet uudet yksityiskohdat tekevät mielestäni nyt kasvihuoneesta monin verroin mukavamman ja kauniimman paikan jossa tulee varmasti jatkossa vietettyä entistä enemmän aikaa.

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Lattia on kaunis. Valkoinen reikätiili tuo kummasti valoa ja sopii hyvin kasvarin henkeen. Hauska kuulla, että muillakin tehtävät ”muhivat” pitkään ja hartaasti. Ehkä niistä juuri siksi iloitsee ja nauttii erityisen paljon.
    Arvostan naisia, jotka tarttuvat rohkeasti ”miehisiin” työvälineisiin. Ei niiden käyttö ole kovin monimutkaista, äänekästä kylläkin. Tosin itsellänikin on kynnys tarttua varsinkin sähköllä toimiviin vempaimiin. Ehkä sekin johtuu siitä, että niiden käyttö on helppo ujuttaa Ukkokullalle. Saapa hänkin sitten kokea itsensä tarpeelliseksi.

    • Kiitos, tuo vaalea tosiaan tuo valoa ja mikä parasta, lattia on nyt tasainen ja kuivempi kuin pelkkä maalattia. Vielä on vähän keskeneräistä sisustuksen kanssa mutta jospa vielä ennen talven tuloa saisi hyllynkin paikoilleen
      Tänään sain lisätä ”miehisten” työkoneiden listaani raivurin jonka sain suureksi ihmeekseni ihan itse vetäistyä käyntiin Voi miksen ole trimmeröinyt sillä jo paljon aikaisemmin!? Hyvät valjaat ja visiirillinen kypärä vain päähän ja kauhurinne sai uuden leikkauksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt