Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha — kostea sammalpuutarha

Maalaishiiri kävi eilen kaupungissa ja mihinkäs sitä muualle olisinkaan suunnannut kuin Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Keskityin tällä kertaa vain ulkoalueisiin sillä aikaa ja rahaa oli rajoitetusti käytettävissä. Sammalpuutarhan lisäksi haluaisin postata myös jäkäläpuutarhasta, arboretumista, kivikosta ja hyötykasvialueelta. Nautin kiertelystä ihan mielettömästi vaikka vettä tihuuttikin ja kuvaaminen oli hieman haasteellista sateenvarjon kanssa. Koko puutarhassa ei ollut minun lisäkseni kuin kolme työntekijää joten rauhassa sain kierrellä. Sammal- ja jäkäläpuutarhat kiinnostivat kovasti sillä luin niistä edellisestä Kotipuutarhasta. En ollut vielä käynyt niissä osissa puutarhaa ja ajattelin, että kostealla kelillä siellä voisi olla kaunista.

Sammalpuutarhassa oli käytetty paljon kauniita puupökkelöitä jotka loivat istutuksiin luonnollisen tunnelman. Pidin puutarhasta vaikka se ei selvästikään ollut vielä ehtinyt kasvaa täyteen loistoonsa. Myös vesiaihe oli jo laitettu talviteloille ja rumat suojakankaat hieman pilasivat näkymää. Varmasti ihana sitten kesällä kun vesi taas virtaa!

Pohjapiirroksesta näkee hyvin kauniisti kiemurtelevan vesiaiheen ja polkujen kohdat.

Profiililtaan alue oli kukkulamainen pieni mäki joten vesiaiheeseen oli saatu aikaiseksi näin myös virtausta. Virrassa olevien kivien päällä asustelee virtaavissa vesissä viihtyvä purokinnassammal, Scapania undulata. Ehdottomasti täytyy kyllä päästä käymään tuolla sitten kun vesiaihe on käytössä ja nähdä suojakankaan alla kasvavat sammalet.

Ketunlieko eli havuketunlieko, Huperzia selago lepäilee sammalpedillä.

[columns_row width=”half”]
[column]peruukkipensas-mamasgarden[/column]
[column]japaninliljakanukka-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Sammalten joukosta kohosi myös upeita erikoisiakin puuvartisia. Peruukkipensas ja japaninliljakanukka olivat edelleen lähes vihreinä, kanukassa vain hienoinen ruskan häivähdys.

alvejuuri-mamasgarden

Pitkin takaosan jykevän muurin edustaa oli istutettuna mm. erilaisia kotimaisia saniaisia. Tässä alvejuuren hentoa vihreää mustaa kiveä vasten. Oli kyllä todella kaunis yhdistelmä!

[columns_row width=”half”]
[column]kauniit-liuskekivi-reunukset-mamasgarden[/column]
[column]liuskekivi-reunus-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Istutusalueiden rajaukset oli toteutettu upealla mustalla liuskekivellä asentamalla ne pystyyn. Hieman harvemmin nähty tapa käyttää liuskekiveä.

[columns_row width=”third”]
[column]sammalpuutarhan-kivimuuri3-mamasgarden[/column]
[column]sammalpuutarhan-kivimuuri-mamasgarden[/column]
[column]sammalpuutarhan-kivimuuri2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Ihastelin myös tätä jykevistä lohkokivistä rakennettua muuria joka reunusti uutta sammalpuutarhan aluetta. Kaunista työtä, jokaiselle kivelle on etsitty juuri sille sopiva paikka muurissa.

Kivimuuria omassakin puutarhassa

Kaikenlaiset kivimuurit ja kivikkorinteet kiinnostavatkin minua tällä hetkellä ihan henkilökohtaisestakin syystä. Niille jotka eivät seuraa sosiaalisen median kanaviani laitan tähän postauksen loppuun kivimuurin alun jonka parissa olen tämän syksyn puuhaillut.

kivimuuri-omassa-puutarhassa-mamasgarden

Toissa päivänä sain muurin valmiiksi koko pituudeltaan mutta vielä on tarkoitus hieman korottaa ja paksuntaa muuria. Ja tietystihän projektieni luonteeseen kuuluu, että ne rönsyävät matkan varrella ja kovasti suunnittelin myös laittavani jäljelle jääneistä kivistä kivikon tapaista tuohon rinteeseen. Perustusten tekeminen vain vielä pohdituttaa joten voi olla että muurimaisesti kivet tulevat olemaan vain tuossa alareunan muurissa. Aika näyttää mitä tästä tulee ja hissukseen meinasin edetä nautiskellen jokaisen kiven asettelusta. Rakastan tuollaista kivipalapeliä <3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

Löysin mukavan sammalpostauksen myös Kotipuutarhan omilta nettisivuilta.

 1. Luulisi tuosta sun kivimuurista, että olet ennenkin tehnyt. Niin hyvää jälkeä. Ootko tehnyt joskus aiemmin? Tuollaiset hienot kivimuurit on just jotain sellaista, mihin mun kärsivällisyys ei ollenkaan riitä. Ihania kyllä olisivat täällä meilläkin, jos joku tekis. Mulla on aina halu saada alueet äkkiä täyteen kasveja, niin en voi jäädä askartelemaan , mutta silti se kasvituskin käy kovin hitaasti hyötyviljelyn ja säilönnän takia. Kiva sitten joskus kuulla, mitä päätät rinteelle tehdä.
  Kasvitieteellisen sammalpuutarha vaikutti kovin kiehtovalta!

  • Kiitos mutta kyllä siitä lähemmin tarkastelemalla huomaa, että kaikki kivet ei ole vaaterissa. Olen yrittänyt niitä saada mahdollisimman suoraan kiilakivien avulla joita saa kyllä tosi kivasti liuskekivistä nakuteltua. Tärkeintä kuitenkin olisi, että saisin siitä mahdollisimman kestävän ja siksi keskityinkin eilen illalla vahvistamaan aitaa takapuolelta vaikka sinne kauniit kivet harmillisesti jäävätkin piiloon maan alle.

 2. Ihailen kivimuureja! Tämä sinun murisi näyttää myös onnistuneelta!!

  • Kiitos Päivi <3 Sitten kun maan paino tulee muuriani vasten niin lopullisesti näkee miten se käyttäytyy. Ainakin yritin perustuksiin panostaa ja kankaan laitan vielä muurin taakse etteivt juuret ja maa tunkeudu ajan oloon kivien väleihin ja siirtele niitä. Paljon tuossa on asioita mitä pitää ottaa huomioon joten vain aika näyttää miten kestää. Onneksi se on aina mahdollista purkaa ja latoa uudelleen :)

 3. Ihanaa että sammalet ovat saaneet oman osansa kaisaniemestä, täytyy kyllä käydä joskus tutustumassa.

  • No niin on Sammalpuutarhassa kannattaa ehkäpä vierailla syksyllä mutta hieman aikaisemmin, silloin kun siellä vielä vesi virtaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt