Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha — hyötypuutarha ja kivikko

Arboretumin jälkeen saavuin Kaisaniemen kierroksellani keskelle huojuvia heiniä ja suloisia salvioita. Niiden liitto sai minut haukkomaan henkeä, sillä niin kauniisti ne sopivat yhteen. Otin lajikenimet tarkasti talteen ja yritän metsästää samoja myös omaan puutarhaan.

[columns_row width=”third”]
[column]salviat2-mamasgarden[/column]
[column]salviat-mamasgarden[/column]
[column]salviat-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kuvasin tuota aluetta vähän joka suunnalta sillä tykkäsin siitä jotenkin niin kovasti. Tuon salvian nimikyltissä luki Salvia `Salmia Pink` ja pronssin värinen heinä oli ruskosara, Carex flagellifera `Auruga`. Myös tuo vihreän sävyinen heinä oli kaunis mutta ruskea oli kyllä salvian parina ihan ehdoton! Myös nuo ruosteisen ruskeat reunukset toimivat hyvin yhteen kasvien kanssa. Reunukset muodostivat kohopenkkejä joihin varsinaiset hyötykasvit oli istutettu.

[columns_row width=”half”]
[column]kiinalainen-valkosipuli-mamasgarden[/column]
[column]lehtikaalit-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Varsinaisella hyötytarhan alueella olivat lehtikaalit ja kiinalainen valkosipuli vielä kauniita ja ihastelin myös suurta kuunliljaa joka oli jo pukeutunut kultaiseen syysasuunsa. Hyötytarhan alueella oli kyllä monenlaista kasvia ja ihan kaikille en keksinyt varsinaista muuta hyötyarvoa kuin koristearvo mutta se on toki jo yksinäänkin tärkeä arvo.

miscanthus-sinensis-mamasgarden

Vai olisikohan tämä elefanttiheinä, Miscanthus sinensis jotenkin ihmisravinnoksi hyödynnettävä?! Tuskinpa sentään. Kauneusarvoa sillä oli kuitenkin roppakaupalla aivan kuten vielä upeasti kukkivilla vaaleanpunaisilla tuohsuherneilläkin.

Huom! Sain kuulla, että tätä hyötypuutarhaksi nimittämääni osaa kutsutaan virallisesti aistien puutarhaksi ja varsinainen hyötypuutarha sijaitseekin Kumpulassa. Mm. tuoksuherneet ja heinät kutkuttavat niin haju- kuin tuntoaistejamme kauneusarvojen lisäksi.

[columns_row width=”half”]
[column]tuoksuherne-mamasgarden[/column]
[column]tuoksuherne2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

kivikko-mamasgarden

Hyötyalueen vieressä kohosi jykevä kivikkorinne. Alueen kasveja en tullut kuvanneeksi sillä olin erityisen kiinnostunut rinteen rakenteesta. Voi kunpa saisin vangittua edes hitusen tuon rinteen olemusta omaan kauhurinteeseen joka on nyt työn alla.

Vaan tässäpä oli nyt viimeinen osa Kaisaniemen turneestani, toivottavasti sain välitettyä edes hieman sen syksyisestä kauneudesta teidänkin iloksenne. Talven aikana täällä blogissa eletään hiljaiseloa mutta mamman puuhailut jatkuvat ja olet tervetullut seuraamaan niitä some-kanavilleni Facebookiin ja Instagramiin!

Ihanaa ja rauhallista levon aikaa kaikille lukijoilleni

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Oli kyllä ihana Kaisaniemen kierros! Siellä on paljon kaunista ja niin erilaista katseltavaa.

  2. Heinäalue on kaunis ja niin pehmeän näköinen. Kaisaniemessä pitäisi käydä monta kertaa kasvukauden aikana ja nauttia pieni alue kerrallaan. Jos yrittää kerralla nähdä kaiken kiinnostavan ja kauniin, tulee ähky. Kynä ja paperia on hyvä pitää mukana, tai sitten kuvata nimiä. Ei niitä jälkikäteen muuten muista.

    • Minulla oli se ”onni”, että kasvihuoneet olivat tuolloin kiinni niin ei ollut mitään kiirettä ehtiä kiertämään niitä. Sain keskittyä kokonaan ulkoalueisiin. Ja kuvia yritin ottaa nimilapuista, ei niitä tosiaan muuten muista. Vähän harmittaa kun jäi kuvaamatta tuon vihreän heinän nimi.

  3. Kiitos kierroksesta! Heinät ja sarat ovat niin todella viehkoja. Taas tekee lisää mieli . Kivikkorinne terasseineen hieno!

    • No niinpä ja noita salvioitakaan minulla ei ole edes koskaan ollut. Heti tilasin siemeniä vaaleanpunaisesta salviasta ja tuota ’Salmia Pink”:iä metsästän myös Aina pitää jotakin olla haluamassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt