Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha — arboretum

Kaisaniemen kasvitieteellisen kierros jatkuu arboretumin puolelle joka oli myös jäänyt itseltä katsastamatta edellisillä vierailuilla. Alue oli melko pieni mutta sitäkin tunnelmallisempi. Syksyn värimaailma antoi valoa sateisen harmaaseen päivään ja havupuiden olemus korostui ihanasti lehtipuiden hiljalleen riisuessa huntuaan. Seuranani arboretumissa oli vain yksi alueen puutarhureista ja pudonneet lehdet saivat väistyä sorateiltä puhaltimen voimalla. Onneksi lehdet saivat jäädä ”metsän” puolelle, sillä siellä niiden värikäs matto oli kaunista katseltavaa.

Ihastuin ehkä eniten alueen hortensioihin joista aloituskuvassa oleva suuri pallohortensia oli erityisen upeaa katseltavaa. Myös nuo toisen kuvan kuutamohortensiat olivat hurmaavia vaikka kukat olivatkin jo kuihtuneet. Lehdet olivat yllättävän keltaiset ja ihailin myös kaunista runkoa joka paljastui osittain pudonneiden lehtien ansiosta. Mietin oliko näitä pensaita leikelty vai kasvoivatko luonnostaan tuollaisiksi siroiksi koska kasvupaikka oli melko varjoinen ja isojen puiden ympäröimä?!

[columns_row width=”half”]
[column]jeffreynmanty-mamasgarden[/column]
[column]juniperus-kataja-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Jeffreynmännyllä, Pinus jeffreyi oli todella pitkät ja kauniit neulaset, varmasti pisimmät mitä olin koskaan aikaisemmin nähnyt millään havupuulla. Luontaisilla kasvualueillaan pohjois-Amerikassa ja mm. Kaliforniassa se kasvaa 25-40 metriseksi hujopiksi. Kaisaniemessä kasvanut yksilökin oli jo hyvällä alulla :)

Tuon vaalean harmaan katajan huomasin jo kaukaa. Se oikein hohti hieman hämärässä metsässä. Juniperus deppeana eli alligaattori kataja jota luontaisesti kasvaa mm. Mexicossa. Jo varttuneen puun kuori muistuttaa alligaattorin nahkaa.

acer-micranthum-mamasgarden

Kauniin ruskavärin yllensä saanut honshunvaahtera (Mustilan lähteissä nimellä honshunperhosvaahtera), Acer micranthum oli todellinen metsän kaunotar. Sen punainen väri oli vielä paljon kauniimpi luonnossa kuin tuossa kuvassa. Näille hennoille vaahteroille tyypillinen kerroksittainen ja putousmainen kasvutapa korosti puun kauneutta entisestään. Myös yksittäisen lehden muoto oli kaunis ja soman pieni.

sulkapensas-mamasgarden

Sulkapensas, Amorpha fruticosa on sekin alkujaan amerikkalainen ja vallan veikeän näköinen pensas. Lueskelin tuosta pensaasta Mustilan arboretumin sivuilta ja siellä tämä on ollut harmillisen herkkä palelluttamaan latvansa jolloin kaunis violetti kukinto on ollut harvinaista herkkua. Tuolla Kaisaniemen pensaassa näkyi kuitenkin paljon pystyjä kukinnoilta näyttäviä siemenkotia, joten siellä sulkapensas on mitä ilmeisemmin kukkinut menneenä kesänä kauniisti. Sattuisipa joskus vieraisille Kaisaniemeen sulkapensaan kukinnan aikoihin.

neulasmatto-mamasgarden

Sulkapensas kasvoi aukiolla jota ympäröivät suuret havupuut. Lieneekö pensas niin hyvässä suojassa suurten puiden syleilyssä, että siksi kukkii ja näyttää erityisen elinvoimaiselta. Toisaalta luulisi Mustilassakin olevan suojaa ympäröivästä metsästä?! Voihan eri puolilta kerätyssä kasvimateriaalissakin olla alueellisia eroja. Mustilan sulkapensaan kanta on peräisin Koillis-Kiinasta kerätyistä siemenistä.

Viimeisessä osassa kurkistamme Kaisaniemen komeaa kivikkoa ja edelleen upeana hehkuvaa hyötykasvien aluetta! Eniten sai haukkomaan henkeä salvioiden ja koristeheinien liitto. Siitä kuitenkin enemmän vasta ensi kerralla.

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

    • Niinpä ja vielä olisi jäljellä kuvia tuolta, tekisi mieli postata heti perään viimeisetkin upeudet Tähän aikaan vuodesta mulle tulee sellainen valtava kauneuden kaipuu kun luonto alkaa vaipua lepoon ja kukat vääjäämättä vähenee

  1. Onpa ihana, tuo honshunvaahtera on oikea namupala! Kiitos vinkistä, tuolla täytyy päästä käymään joka vuodenaikaan.

    • Kyllä, keväällä viimeistään seuraavan kerran ja tässä välissä voisi käydä sisällä kasvihuoneissa

  2. Kauniit kuvat! Kaunis paikka ja niin lähellä täältä meiltä. Pitäisi kyllä käydä useammin ja eri aikoihin vuodesta.

    • Jospa saataisiin vaikka kevääksi sovittua tuonne treffit Nyt oli niin pikainen käynti minulla tuolla joten hyvä että hait silloin jo ne kasvit meiltä. Kun menee seurassa tuollaiseen paikkaan niin täytyy olla runsaasti aikaa jotta ehtii katsella ja höpötellä samalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt