Kaisaniemen kasvitieteellinen — kesäinen kierros osa 1

Kylläpä yllätyin iloisesti kun sain muutama viikko sitten viestiä Hiidenkiven puutarhan Minnalta. Hän kutsui minut blogitapaamiseen Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Olin jo pitkään seurannut hänen blogiaan joten innolla ilmoittauduin mukaan seurueeseen. Ja Kaisaniemen keski-kesä olikin minulta vielä entuudestaan kokematta, sillä edellisillä visiiteillä olin ollut aina joko todella myöhään syksyllä tai kevät-talvella. Kyllähän siellä oli taas paljon nähtävää ja koettavaa! Ja tietysti useampikin uusia pensas pääsi hankittavien listalleni.

Erityisesti ihastuin tähän nukka-angervoon, Holodiscus discolor var. ariifolius. Valtavan suuri pensas joka oli täynnä alaspäin roikkuvia valkoisia kukkaterttuja, kuin pieniä vesiputouksia.

Nukka-angervon kanssa samaa tyylisuuntaa edusti pörheä peruukkipensas. Se oli niin pehmeän näköinen, kuin ilta-ruskossa punertava pilvenhattara.

Erilaisten kasvien esittelyksi nyt taitaakin vallan mennä tämä postaus mutta haluan niin kovin saada talletettua nämä herkut tänne blogini sivuille.

Tämä korkkipuun juurella kasvanut köynnöstelevä pensas oli nimeltään siipiköynnös, Tripterygium wilfordii ja sen verran selvittelin jo, että tämä on luonnonlääkinnässä paljon käytetty kasvi. Aivan uusi tuttavuus minulle, täytynee vielä koittaa kaivella tästä lisää tietoja netin syövereistä. Joka tapauksessa se oli hurmaavan näköinen tuossa rinteessä kukkiessaan.

Ja jatketaan vielä valkoisilla kukilla ja lisätään samaan kokonaisuuteen huumaava tuoksu. Nimittäin jasmikkeet olivat parhaillaan kauneimmassa kukassaan. Ihastuin erityisesti tähän pikkukukkaiseen pensaaseen. Voisiko se olla hovijasmike jonka myös puutarhuri oli nostanut esille pöydälle, missä esiteltiin tällä hetkellä kauneimmassa kukinnassa olevia kasveja.

Lummehuoneen lumoissa

Ulkopuutarhasta taidan kirjoittaakin vielä erillisen postauksen, sillä sieltä on kuvia runsaasti mutta sisällä kasvihuoneissa tuli kuvattua vähemmän. Siellä oli niin paljon väkeä, että ei oikein kehdannut jäädä tsuumailemaan kun jonossa kuljettiin. Lummehuoneessa kuitenkin kamera lauloi, sillä siellä oli talveen verrattuna vallan erilainen fiilis ja ihana tunnelma. Jättilumpeen suuret ryppyreunaiset lehdet täyttivät altaan ja eriväriset pienemmät lumpeet kukkivat kauniisti. Talvella jättilumme on aina ollut jo talviunillaan ja muutenkin huoneen kasvit kovin erilaisia.

Sisällä tallentui kameraani myös aivan erityinen kuva eräästä Nestorista vaimoineen. Hiidenkiven puutarhassa blogia lukeneena, saatatkin tunnistaa tämän pariskunnan. Minulle tuli täysin yllätyksenä tuo, että Nestori oli löytänyt itselleen puolison. Minulla oli jäänyt kevään aikana kaikki blogit tosi huonolle lukemiselle ja sillä aikaa olikin sitten Nestori ehtinyt löytää kumppanin vierelleen.

Eivätkö he olekin mitä sievin pariskunta! Nyt kun olen tutustunut heihin paremmin, odotan innolla kertomuksia heidän elämästään ja ehkäpä myös tästä Helsingin matkastaan.

Kiitos vielä seurasta kaikille mukana olleille, toivottavasti saataisiin jossain vaiheessa järjestettyä uusi tapaaminen Kumpulaan. Sitä jo vähän suunniteltiin mutta katsotaan mihin ajankohtaan se voisikaan sijoittua.

 1. Olipa kiva tapaaminen! Olisi ollut ihanaa olla mukana. Nestori rouvineen myös pääsi paikalle!

  • Hei seuraava tapaaminen suunnitteilla jo Kumpulaan, toivottavasti nähtäisiin siellä. Kumpulan puutarhurikin jo ilmoittautui oppaaksemme💚
   Ja kyllä, tapasin Nestorin mielitiettynsä kanssa. Aika hiljainen pariskunta, eivät paljon puhelleet😊

 2. Sinä ehditkin jo nopeasti saada postauksen aikaiseksi! Itse vasta siirsin kaikki reissusta kertyneet kuvat tietokoneelle, poistin epäonnistuneet ja nimesin eri paikoista otetut kuvat. Kaisaniemestä kertyi vajaa 200 kuvaa, joten hetki menee vielä niitä läpikäydessä ja valikoidessa parhaat päältä postaukseen :D Taidan suosiolla jättää sen urakan odottamaan syksyn ja talven pimeitä iltoja. Nestorin kuulumisia en ole pitkään aikaan raportoinut, joten ehkä hän saakin esitellä kuvia reissustaan jo tässä ihan lähiaikoina.
  Kiitos vielä tätäkin kautta sinulle tapaamisesta! Oli oikein antoisa visiitti. Toivottavasti seuraavaa pääkaupunkiseudun reissua ei tarvitse odotella yhdeksää vuotta niin kuin tätä matkaa :D Kyllähän se Kumpulakin olisi nähtävä!

  • Minä haikailisin sitä Kumpulaa jo nyt vaikka elokuulle mutta tuleekohan liian äkkiä? Vaan mikäpä meitä estää menemästä sinne sitten myöhemmin uudestaankin. Niin kuin nytkin sain huomata ja Katikin totesi, että kerran viikossa voisi Kaisaniemessäkin käydä ja aina löytyisi uutta ihasteltavaa💚

   • Käy ihmeessä jo tänä kesänä Kumpulassakin! Itselläni seuraava pääkaupunkiseudun matka on varmasti vasta aikaisintaan parin-kolmen vuoden päästä. On sen verran hankalaa aina noiden yhteisten loma-aikojen sumpliminen, ettei onnistu ihan joka kesä useampi pitkä reissu. Luen aina innolla toisten blogiesittelyjä erilaisista puutarhanähtävyyksistä ja pääsen siten ainakin pikkuisen tunnelmaan mukaan, vaikka eihän kuvissa millään välity kaikki niin kuin itse koettuna.

    • No totta, teiltä on melkoinen matkakin vaikka hyppäisi junaan Kuopiosta… Enpä saa itsekään käytyä Kuopiossa edes kerran kesässä vaikka vanhemmat ja sukulaiset asuu suhteellisen lähellä Äänekoskella. Kun sinne ajelee niin tuntuu aina, että se vähäinen aika täytyy viettää heidän kanssaan. Tosin äitini kyllä jaksaisi vielä lähteä matkaseuraksi.
     Ihanaa loppukesää teidän perheelle, ja oli kyllä niin ihanaa nähdä sinua❤️ Ja Nestoriakin😊

 3. Harmittaa, etten päässyt mukaan. Olisi ollut kiva treffata teidät kaikki ja vieläpä kiinnostavassa ympäristössä. En ole koronan jälkeen kasvitieteellisessä käynyt. Siellä todellakin voisi piipahtaa vaikka kerran viikossa. Ei tulisi sellaista ähkyä, kun harvemmin käydessä, jolloin täytyy ahmia kaikki ihanuudet kerralla sisuksiinsa – ja kameraansa.
  Löysitpä upeita kasveja. Nukka-angervo on uusi tuttavuus. Peruukkipensaasta tulee mieleen Ranskan hovin pöyhkeät peruukit. Puutarhassa tuollainen vaaleanpunainen pilvi voisi olla aika hieno, ei ollenkaan pöyhkeä.

  • Harmillista tosiaan ettet päässyt mutta nyt on kuule jo uusi tapaaminen mietintämyssyssä. Seuraava kohde olisi Kumpulan puoli ja opaskin jo ilmoittautunut💚 Jos ei tänä kesänä enää ehditä niin keväällä sitten ainakin olisi tarkoitus järjestää siellä blogitapaaminen.
   Toivottavasti olet muuten jo tokeentunut siitä pistosta🙏

 4. Kuulostaa kivalta päivältä! Puutarhapuhetta hyvässä seurassa ja ihanassa paikassa!

 5. Harmillista kun en päässyt mukaan mutta jospa seuraavalla kerralla . Ihastuttavia kasveja esittelit . Kasvitieteellisessä käynnistä on jo vuosia .

  • Jospa saataisiin se Kumpulan tapaaminen järjestettyä niin sitten olisi uusi tilaisuus päästä mukaan. Vähän haaveilin siitä jo elokuulle mutta taitaa loppua viikonloput kesken. Elokuussa on Mustilan taimipäivätkin, vuoden kohokohta monelle puutarhaharrastajalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt