Kaikki tää on parasta just nyt

No olin suunnitellut postaavani vain pikarililjoista mutta kun lähdin kuvaamaan niitä, en millään voinut pysytellä vain niiden parissa kun joka puolella kukkii nyt kaikki niin kauniisti. Kevät on tullut rytinällä, oikeastaan takatalvi muuttui viikossa kesäisiin lukemiin ja kasvien kasvu otti ihan hurjan spurtin. Jotenkin ihan päätä huimaavaa on nyt ollut tämä vauhti, onneksi ensi viikolle ennustetaan viileämpää. Vaan just nyt parasta on nämä kesäiset lämpötilat, täytyisi elää enemmän hetkessä, tässä ja nyt.

Näinä ilmastonmuutoksen aikoina ei enää tunnu olevan ollenkaan sellaisia normaaleja vuodenaikoja, vaan ilmat selvästikin heilahtelevat laidasta laitaan. Vai onko se sitä, että näin vanhempana tulee seurattua säätiloja entistä tarkemmin? Tilastojen valossa on kylmiä ja superlämpimiä keväitä kuitenkin ollut ennenkin. Englannissa taas manaillaan sateista talvea mutta eikö Englanti ole ollut kautta aikojen sateinen maa? Siihen varmasti osittain perustuu sen kukoistava puutarhakulttuurikin. Ilmastonmuutos on totisinta totta mutta kun katselen kevääseen heräävää puutarhaa niin mikään ei varsinaisesti kuitenkaan poikkea entisistä ajoista. Kaikki näyttää olevan hyvin just nyt. Kasvit sopeutuvat ja me ihmiset sopeudumme, siihen on vain luotettava ja nautittava tästä yhtäkkisestä nopeasta lämpenemisestä, hurjan takatalven jälkeen.

Myöhään kukkivat lumikellot, Galanthus elwesii ’Polar Bear’ Kauhurinteessä.

Lumikellot yllättivät

Kaikesta huolimatta kesää kohti tässä ollaan vauhdilla menossa ja kevään ensimmäiset kukkijat ovat jo lakastuneetkin. Yllättäen kuitenkin Kauhurinteestä löysin vielä juuri kukkaan tulleita lumikelloja, joiden luulin jo kuolleen. Varmaan ihan parasta tässä tarhuroinnissa on juurikin nämä ”kuolleista heräämiset”. Täytyy jatkossakin panostaa eri aikoina kukkiviin lajikkeisiin, erityisesti myös näihin myöhään kukkiviin. Tähän asti olen vain yrittänyt venyttää lumikellojen kukintaa sieltä alkupäästä. Totuus kuitenkin on, että meillä on edelleen ihan kunnolliset talvet, eivätkä Englannissa joulukuussa kukkivat lajikkeet ole olleet meidän ilmastossamme kovinkaan menestyksekkäitä. Paitsi tietysti ruukussa maakellarin suojissa. Olenkin nyt koittanut ihan lannoittaa ruukussa tänä keväänä aikaisin kukkineita lumikelloja (’Snow Fox’) siinä toivossa, että ne jaksaisivat kukkia seuraavanakin keväänä. Ehkä varalle täytynee kuitenkin istuttaa myös ruukullinen uusia.

Myös jouluruusut kuuluvat tähän samaan kategoriaan. Muutama talvi takaperin ne kärsivät suuria vaurioita ja moni kuoli ihan oikeastikin. Nyt kuitenkin ne jotka jäivät jäljelle ovat ensimmäistä kertaa pienesti kukassa. Ihan parasta keväässä on kyllä tämä kasvun ihme ja se kuinka elämä ja valo voittaa pimeän ja kylmän talven jälkeen. Yllätys joka on aina yhtä ihmeellistä ja ihanaa!

Jouluruusujen kukinta on ihan parasta just nyt.

Mutta nyt syvistä mietteistä takaisin pihapuuhiin. Sain eilen pestyä talon terassin ja muutamat portaan. Seuraavaksi olisi tarkoitus öljytä lattia- ja porraspinnat. Ja jos voimia riittää niin hiljalleen kesän aikana maalailla myös kaiteet ja terassin kattorakenteet. Olisihan nuo hommat toki mukavaa saada tehtyä jo tässä alkukesästä, jotta saisi ruukut ja tavarat takaisin paikoilleen. Toisaalta mikäpä on ruukkujen odotellessa pääsyä terassille, kun saavat olla nätisti uusimman roskalava-löytöni hyllyillä.

Vaan nyt pensseliä käteen, ei ne hommat muuten etene. Ihania parhaita hetkiä teille ihan jokaiselle💚

 1. Kevät on parasta aikaa. Olen niin nauttinut näistä lämpimistä päivistä, kauhistuttaa tulevat kylmät päivät. Jouluruusut selvisivät viime talvesta loistavasti.

  • Eilen illalla vasta itsekin tulin kuunnelleeksi sääennustuksen tälle viikolle. Ja tosiaan ihan pakkaselle taoidetaan taas mennä muutaman asteen verran ainakin. Saa nähdä mitä kasvit siitä tykkäävät kun TAAS mennään kesästä suoraan talveen. Olisin luullut, että viileneminen tarkoittaa vain pudotusta sinne +10 ⁰C seutuville mutta eihän nyt sentään. Laidasta toiseen, sehän se olikin tämän kevään 2024 trendi.

 2. Meillä ei ole vielä tullut mitään kasvupyrähdystä, koko ajan on enemmän tai vähemmän kylmää… Mutta ehkä piakoin se tapahtuu meilläkin:)

  • Täällä on jo koivukin lehdessä ja ihan pian rusokirsikka, sekä vaahterakin kukkivat. Viileää on ollut nyt täälläkin mutta silti tuntuu, että mikään ei voi enää pysäyttää kasvua. Ehkä kasvit on nyt vaan sitä mieltä, että kylmästä viis, nyt kasvetaan☺️

 3. Täällä ei kovin lämpimiä kelejä vielä ole ollutkaan, joten kasvukin on vasta ihan alussa. Ihan hyvä, kun nyt tuli taas näin jäätävää säätä. Eipähän tarvitse suojata kasveja sen kummemmin. Kellarissa talvehtineet pienet pensaantaimet suojasin kolminkertaisella harsolla, vaikka tuskinpa olisivat sitä tarvinneet, kun eivät ole juurikaan ulkona kasvavia pensaita edellä kasvussaan. Onpahan kuitenkin vähän suojaa pakkaselta ja tämän päivän raekuuroilta.
  Onpa ihanaa, että sieltä on löytynyt ”kuolleista” herääjiä ja nipin napin hengissä selvinneiden jouluruusujen kukintaa. Kasvit osaavat joskus yllättää erityisen iloisesti.
  Ihanaa toukokuuta!

  • Voi ei kuulostaa niin ahdistavalle tuo teidän toukokuun säätilanne, raekuuroja ja pakkasta😔 Toukokuunhan pitäisi olla nimensä veroinen kevätkuukausi🌱 Vaan minkäs teet sää on mitä on, kyllä täälläkin on ollut kylmempi ja vaihtelevampi kevät sitten naismuistiin.
   Yhtäkkiset heräämiset on tosiaan niin parasta, kun jo olet luopunut toivosta ja sitten yhtäkkiä löydätkin elossa. Vaikka edes niukin naukin mutta silti💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt