Joulutunnelmaa oman kylän kauppapuutarhalta

Joulu lähestyy ja pian alkavat isoimmat urakat kotosalla olemaan valmiina. Hain aamulla vielä viimeisen lahjapaketin ja samalla kurvasin läheisen kauppapuutarhan kautta. Sieltä jos mistä löytyy ihanien kasvien ja koristeiden lisäksi kotiin viemisiksi sylillinen joulufiilistä. Monesti käyn tuolla myös kevät-talvella, silloin kun kevään kaipuu käy ylitse pääsemättömäksi. Kostea kasvihuoneen ja mullan tuoksu lievittävät ikävää kummasti.

kasvihuone-talvella-mamasgarden
Vihreä nurmikko näytti niin kauniilta kasvihuoneesta tulvivassa valossa.

Jo ulkona jäin ihailemaan kasvihuoneen loistetta ja kauniita asetelmia. Sisäänkäynnin edessä paloivat roihut ja istutusten koristekaalit olivat säilyneet erityisen kauniina lauhan alkutalven ansioista.

[columns_row width=”half”]
[column]roihut-mamasgarden[/column]
[column]koristekaali-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Olin jo aiemmin viikolla käynyt ostamassa puutarhalta ihania istutustulppaaneja. Punainen ja matala Tulipa `Brilliant Star` nimettiin Hollannissa jo vuonna 1906. Sen avulla saa ihastuttavia istutuksia ja jo muutamalla kasvilla saa aikaiseksi ihanaa hieman keväistäkin fiilistä. Tänään istutin omani mutta pimeys yllätti enkä ehtinyt vielä kuvaamaan. Tarkoitus olisi vielä joulun pyhinä postata omistakin asetelmista ja joulukasveista. Kunpa vain saataisiin vähän auringon paistetta niin olisi mukavampi kuvailla.

istutus-tulppaani-mamasgarden
Istutustulppaaneissa on jokaisessa mukana myös sipulit.

Kasvihuoneella valoa riitti. Monen väriset joulutähdet saivat paistatella lämpimässä valojen alla. Joulutähti ei kuulu omiin suosikkeihini mutta nykyään siitä on kyllä saatavissa aika erikoisiakin sävyjä ja lehtimuotoja.

Eniten minua kiehtoo tuolla lämpimällä puolella kasvava valtava viiniköynnös joka on koko pitkän kasvihuoneen pituinen ja runkokin hulppean kokoinen. Ikää kasvilla on varmasti melkoisesti! Mielettömän kätevä idea kasvihuoneen verhoiksi löytyi myös huoneessa kuvaillessani. Miten en ollut tuota tullut itse aikaisemmin ajatelleeksi, että hallaharsollahan saisi toteutettua upeita verhoratkaisuja omaankin kasvariin!

[columns_row width=”third”]
[column]joulutahti-mamasgarden[/column]
[column]kengat-mamasgarden[/column]
[column]verhot-hallaharsosta-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Lämpimällä puolella on myös ihastuttava valkoisten kasvien nurkkaus jonka hyllytasot kiinnittivät huomioni. Minullakin olisi säästössä komeita puunrunkoja joista saisi tuollaiset pöllijalat. Lankut vain uupuvat, hm… Kuvatessa sitä löytää niin monenlaisia yksityiskohtia joita ei ilman kameraa tulisi välttämättä huomioituakaan. Ja tietysti sitä imee joka kerta itselleen uusia ideoita, vaikka entisetkin on vielä toteuttamatta :)

[columns_row width=”half”]
[column]valkoisia-kasveja-mamasgarden[/column]
[column]kauniita-koristeita-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kylmällä puolella ihastelin upeita leikkoamarylliksiä. Itse en vain oikein pysty ostamaan leikkoja vaikka ne niin kauniita ovatkin. Kestän kukkien kuihtumisen paljon paremmin jos ne ovat kiinni sipulissa tai juurissa :) Niinpä matkaan lähti jouluruusu tuollaisessa ihastuttavassa saviruukussa. Pidän sitäkin ulkona kuistilla ja siirrän sitten kellariin kun/jos kelit kylmenevät.

[columns_row width=”third”]
[column]leikkoamaryllis-mamasgarden[/column]
[column]leikkoamaryllis2-mamasgarden[/column]
[column]jouluruusu-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kasvihuoneiden välitilaan on sijoitettu useita upeita yksityiskohtia. Peräseinältä kuuluu veden solinaa ja sieltä voi löytää ihastuttavia sammalia ja kallioimarretta. Asetelmassa oli myös muhkean komea ampiaispesä joka oli kuulemma löytö vintiltä.

[columns_row width=”half”]
[column]upeita-yksityiskohtia-mamasgarden[/column]
[column]ampiaispesa-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kasvien lisäksi myytävänä on myös monenlaista koristusta. Itse lankesin noihin lasipalloihin joiden sisälle oli pujoteltu havunoksat. Somisteena olevat luistimet ovat suloinen muisto lapsuudesta.  Kierrellessäni puutarhalla tajusin miten suuri työ on jo pelkässä paikan somistamisessa. Kauniilla puitteilla on kyllä valtava merkitys! Varmasti moni asiakas tulee joka vuosi uudestaan ja uudestaan hyvien kasvien ja erityisesti tuon upean tunnelman houkuttelemana.

[columns_row width=”third”]
[column]lasikaramelleja-mamasgarden[/column]
[column]havupallot-mamasgarden[/column]
[column]vanhat-luistimet-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Ja pakkohan sitä oli vähän ohi mennen hypistellä myös tuota muhevaa istutusalustaa. Oi, ollapa kotona paikka mihin saisi tuollaisen pöydällisen multaa. Kellariin voisin kyllä saada sijoitettua jonkun pienemmän viritelmän ja onhan se jo todella ihanaa kun saan siellä säilytettyä mullan sulana myös talven yli.

istutuspoyta-mamasgarden

Vaikka sulaa tuo oli tänään vielä ulkonakin säilytetty multa kun istuttelin tuomisiani puutarhalta. Paljain käsin tarkeni hyvin touhuta ja monenlaista asetelmaa sainkin aikaiseksi tulppaaneista, hyasinteistä ja sammaleesta. Pyhille jäi vielä iso nippu havunoksia joista haaveilen jonkinlaista köynnöstä tai kranssia kellarin sisäänkäynnille. Niistä kuitenkin sitten myöhemmin lisää mikäli ehdin toteuttaa omat pienet somistukseni.

Rauhallista joulun odotusta<3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Oi, mikä ihana paikka! Mahtava juttu, että se somistetaan noin kauniiksi ja sinne pääsee fiilistelemään samalla, kun tekee jouluhankintoja.

  • Totta, fiilis on ainakin monelle naisasiakkaalle todella tärkeä kylkiäinen. Marketeista saa tietysti edullisemmin mutta laadun, palvelun ja fiiliksen vuoksi moni edelleen hankkii joulukukkansa suoraan tarhoilta.

 2. Onpa kauniita tunnelmia ja niin paljon kaikkea kaunista. Nuo tulppaanit ovat suosikkejani.
  Oikein ihanaa joulunaikaa! <3

  • Tulppaanit ovat todellakin hurmaavia! Ja minusta on niin kutkuttavaa, että voin yrittää säilyttää ne hengissä kun niillä on sipulit mukana<3

  • Kiitos samoin vaikka kohtahan tässä ollaan jo uuden vuoden kynnyksellä.

 3. Hyvää tapaninpäivää! Mielenkiintoisia kuvia puutarhalta, min ulla tuli lapsuusmuistot mieleen.

  • Tuolla puutarhalla onkin tosi paljon katseltavaa myös lapsille. On upea junarata (joka ei tosin viime vuosina ole tainnut enää olla käynnissä) ja nukkuva tonttu jonka rinta kohoilee, kuin olisi vallan elävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt