Joulukukat terassilla viime vuoden tapaan

Vaikka moni toivookin valkeaa joulua ja pientä pakkasta niin en voi siltikään olla iloitsematta näistä lämpimistä ilmoista ja sulasta maasta. Suurimman osan ruukkuistutuksista olen minäkin jo vienyt kellariin mutta nämä plussan puolella keikkuvat kelit ovat mahdollistaneet myös uusien istutusten tekemisen. Olin vienyt edellisten pakkasten aikaan multapussin kellariin sulamaan sen varalle, että kasvimaan multa olisi jäätynyt. Siitä sai kuitenkin kaivettua multaa istutuksille ja samalla laitoin kasvimaan reunaan valeeseen muutaman keijunkukan, jotka olivat menneet edellisillä kylmillä huonon näköisiksi. Keijunkukat siis antoivat tilaa mm. ihanille istutustulppaaneille jotka hankin jo viikolla meidän oman kylän kauppapuutarhalta.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Nämä suloiset `Brilliant Star` tulppaanit hyödetään tarhalla nupulle ja ne säilyvät nuppuisina pitkälle kevääseen, mikäli talvi ei kiristä otettaan ihan hirmuisesti. Viime talvena kiikuttelin samaisista tulppaaneista tekemiäni asetelmia muutaman kerran kellariin, kovimpien pakkasviikkojen ajaksi, mutta muuten sipulit tarkenivat terassilla lähes koko talven ja vielä keväänkin. Nyt toivon, että sama toistuisi ja saisin ihailla näitä punaisia ”hiippalakkeja” yhtä pitkään.

Tulppaanien seurana jouluruusu ja vihreää

Tulppaanien lisäksi terassin asetelmassa on havuina kartiovalkokuusi, Picea glauca `Conica` ja jokunen tuijan taimi. Lisää vihreyttä tulee syksyn aikana tekemistäni sammalpalloista jotka asettelin samaan astiaan jouluruusun kanssa. Isomman pallon sisällä on nyt multasydän joten  toivon sen säilyvän pitkään vihreänä. Toivottavasti sammal asettuukin siihen jäädäkseen.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Laitoin ruukkuryhmään myös muutaman lasikellon tuomaan vaihtelua korkeuksiin. Kolme pientä havua ja matalalle sijoittuvat tulppaanit näyttivät yksistään hieman tylsiltä. Haluaisin oikeastaan vielä lisätä tulppaanisankoihin valkoisia hyasinttejä. Voipi olla, että ostoskassiin sujahtaakin muutama sintti, viimeistään sitten kun niitä myydään joulun jälkeen alennuksella. Ulkona nekin säilyvät kevääseen asti ellei nyt sitten vallan talveksi käänny. Ja jos kääntyy niin onneksi on kellari jonne voin kasvit viedä turvaan ja käydä sitten siellä niitä ihastelemassa samalla kun seuraan muiden kellarissa talveaan viettävien sipulikukkien nousua.

Syysasetelmien freesausta

Vanhassa separaattorin kulhossa ovat syksyllä ostetut syklaamit edelleen hengissä ja vielä muutamia kukkiakin niissä näyttäisi olevan. Olen huolehtinut niiden kastelusta aluslautasen kautta koko syksyn ja nyppinyt pois huonoksi menneitä kasvinosia. Ihan napakan pakkasjaksonkin ne viettivät ulkona kuten samassa astiassa olevat kanervatkin. Niitäkin olen kastellut koko syksyn ajan ja se on kyllä kannattanut. Tuo monivärinen varsinkin on säilynyt erityisen kauniina!

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Nyt lisäsin asetelmaan kuitenkin hieman joulua tuomaan sinisiä hyasinttejä. Noin nuppuisina sintit ovat mielestäni tosi kauniita ja toivonkin niiden pysyvän nupulla mahdollisimman pitkään. Ainoa hankaluus näyttää olevan niiden sipulien maistuminen tinteille. Olen yrittänyt noilla betonimunilla suojata sipulin kylkeä mutta aina ne on vieritetty sen verran sivuun, että sipulia on päästy hakkaamaan samasta kohdin. Kurpitsatkin olivat täynnä tinttien tekemiä jälkiä. Ne menivät myös pakkasien johdosta entistä ikävämmän näköisiksi, joten saivat väistyä terassin pöydältä sivummalle. En tiedä olisivatko ehkäpä vielä sisältä syötävässäkin kunnossa mutta itseni tuntien luulen niiden jäävän lopulta hyödyntämättä. Siemeniä kyllä aion niistä ottaa talteen ja yrittää siten niiden kasvatusta joskus uudestaan.

Tämä postaus jääneekin nyt viimeiseksi ennen joulua joten haluan toivottaa kaikille Mamman puutarhan seuraajille oikein ihanaa ja rauhallista joulun aikaa. Herkutellaan ja levätään nyt, sillä pian vaihtuvan uuden vuoden myötä alkaa jälleen uusi kasvukausi ja kevät kiireineen.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Aivan ihanat asetelmat. Punaiset tulppaanit ovat oikeita katseenvangitsijoita. Taitaa käydä niin, että teille tullessaan joulupukki unohtuukin ihastelemaan terassin kukkia. Muistakaa kurkata illansuussa ulos, jos joulupukkia ei kuulu.

  Kiitos kivoista ja inspiroivista postauksista. Toivotan sinulle ja perheellesi Rauhallista Joulua!

  • Joulupukki ei taida tänä vuonna enää tullakaan, jättää vaan lahjat pikaisesti kuusen alle sillä aikaa kun ollaan joulusaunassa Hyvä niin, saadaan viettää entistä rennompi aatto vain oman perheen kesken.
   Ja kiitos itsellesi kun jaksat käydä aina kirjoituksiani lueskelemassa ja jätät niin ihania kommentteja❤️ Oikein rauhallista ja hyvää joulua myös teidän perheelle

 2. Todella söpöjä nuo punaiset tulput <3 Separaattorin kulhossakin oleva asetelma on kaunis. Enpä tiennyt minäkään hyasinttien sipulien maistuvan tinteille. Ihanaa ja rauhallista joulua!

  • Tulput on kuin pieniä tonttuja sammalikossa❤️
   Tuntuu, että tintit nakuttelee ihan kaikkea. Välillä terassilta alkaa kuulua nakutusta ja kun menen katsomaan niin tintti lehahtaa lentoon seinän vierestä. Mitä ne sieltä löytää? Ja lintulauta olisi täynnä herkkuja, nyt matomökissä kuivattuja jauhomatojakin Ovat kyllä niihinkin kovasti tykästyneet.

 3. Kauniit asetelmat sinulla. Nuo tulppaanit on kyllä kauniita katsella.
  Kiitos sinulle ja hyvää joulua.

 4. Tosi kauniit asetelmat! Oikein hyvää ja tunnelmallista joulua!

  • Kaunis kiitos ja nyt voinkin jo toivotella sinulle oikein hyvää uutta vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt