Hyötytarhan kuulumisia

Kesä huristaa eteenpäin hurjaa vauhtia ja hyötytarhalla alkaa näyttämään jo ihan mukavalta. Vettä on saatu tänä kesänä taivaalta ihan riittävästi, joten kasteluvesi kallioiden päälle nostetuissa säiliöissä ei ole huvennut nimeksikään. Vaan hyvä sitä on kuitenkin olla varastossa, tiedä vielä millainen intiaanikesä tästä lopulta kehkeytyy :)

pensaspavut-mamasgarden

Eräs suurimpia ilonaiheitani ovat olleet tänä vuonna hyvin itäneet pensaspavut (`Purple Teepee`), joista odotan innolla ensimmäistä kunnon papusatoani. Kunhan vain eivät nelijalkaiset kävisi syömässä taimia, yhtä oli jo selvästi maisteltu. Jätin kuitenkin vielä verkon laittamatta, sillä se rumentaa ja hankaloittaa kovasti kitkentääkin.

heinakate-mamasgarden

Jo viime kesänä löysin nurmisilpun voiman ja tänä vuonna on mukaan tullut myös kuivaheinä! Sain käyttööni ison ylivuotisen heinäpaalin, josta ei enää ollut eläimille ravinnoksi. Kasvimaalla se kuitenkin sai vielä uuden elämän ja torjuu nyt rikkaruohoja tämän kesän. Syksyllä kun kasvimaan kasvukausi on ohi, käännän heinän talikolla mullan sekaan ja toivon sen kevääseen mennessä kompostoituvan.  Katoin vielä heinällä myös alueen jolle on tarkoitus istuttaa lehtikaalin taimia. Viime kesänä istutin lehtikaalit vasta valkosipulilta vapautuneeseen tilaan ja ne ehtivät vielä kehittää loppukesän aikana suuren sadon. Kirpat eivät syöneet niitä enää niin myöhään ja lehdet olivat ehjiä ja kauniita. Pakastin lehdet ja murskasin ne jäisinä pieneksi silpuksi, jota olen sitten talven mittaa ripotellut vähän joka ruokaan.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Oka on lähtenyt suloiseen kasvuvauhtiin <3 Jännä nähdä puhkeaako se jossakin vaiheessa kukkaan ja saadaanko siitä lopulta satoa.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Myös peruna ja kesäkurpitsa näyttävät toistaiseksi elinvoimaisilta. Rutto ei ole ainakaan vielä näyttäytynyt ja kunkkupottu (`King Edward`) on saanut kasvaa rauhassa. Kostean kesän myötä se kuitenkin varmasti taas jossakin vaiheessa tulee mutta toivottavasti ei ihan vielä sillä kunkun kukinta olisi ihanaa nähdä ennen varsien katkaisua. Varsien katkaisu myös lopettaa mukuloiden kasvun, joten mitä myöhemmin rutto iskee, sen paremmat on satoennusteet :)

Hyötytarhaan kuuluva kasvihuone on tänä vuonna toiminut pelkkänä vauvalana ja siellä kasvavat keväiset siemenkylvöni. Tiibetinesikot ovat pian valmiita istutettavaksi <3

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Hyötytarhasta sitten kun päästiinkin kasvihuoneen kautta perennoihin, niin tässäpä kolmen kuvan sarja myös hyötymaata koristavista kukkasista. Hyötytarhassa täytyy olla mielestäni myös kukkaisaa kauneutta ja tulossa on ainakin vielä unikkojen kukintaa ja toivottavasti uusia daalian kukkiakin. Ostin nimittäin eurolla muutama viikko sitten pari uuttaa daalian juurakkoa jotka puskivat elämää jo pussissa. Pakkohan ne oli pelastaa varmalta kuolemalta <3 Jos eivät vielä tänä kesänä ehdi kukkia niin jospa kuitenkin pulskistuisivat sen verran, että selviäisivät talven yli ensi kesään. Hyötytarhaa reunustavaa aitaa vasten kukkivat myös ruusut jo täysillä ja pionitkin availevat jo nuppujaan. Toivottavasti viime päivien sateet eivät kokonaan häivytä pionien hehkua.

Vesi on kuitenkin myös tervetullutta. Hyötytarhan kirsikkaluumussa on ensimmäistä kertaa raakileita ja odotan innolla kunnon luumusatoa! Omenia ei tänä vuonna meille tule ollenkaan mutta nämä luumut ja viereisen puun päärynät vuorostaan kantavat nyt hedelmää. Kyllä luonto on ihmeellinen ja tarpeeksi paljon kun kaikenlaista puutarhaansa istuttaa niin aina jostakin saa satoa toisten huiliessa!

Satoisaa kesää kaikille lukijoilleni, pian on mansikka-aikakin parhaimmillaan, namps!

 

 

 

 

  1. Mansikoita on jo maisteltu muutamia omalta maalta. Kunhan sateet eivät vain pilaisi loppusatoa. Meillä kesäkurpitsa ei vielä edes kuki, ja toiset syö jo satoa :)

    • Oi omia mansikoita Minä menin ja poistin meidän mansikkamaan tuottamattomana viime kesänä. Jospa sen joskus vielä perustaisin uudestaan toiseen kohtaan ja ilman muovia jonka alla myyrät viihtyivät liian hyvin

  2. Meillä vasta yksi kesäkurpitsa kukkii. Lehtikaali on pitänyt viileydestä, mutta muuten on kasvimaalla hidasta kasvua viileinä päivinä.

  3. Rehevästi kasvaa hieno katettu kasvimaa! Mitä on oka?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt