Hortensian pistokkaiden ruukutus — Iloa uusista taimista

No, tuo otsikko ei nyt kyllä kerro ihan koko totuutta. Olin siis ottanut viime kesänä pistokkaita puutarhamme hortensioista ja mukana oli myös istutuksessa katkenneen uuden pensaan oksia. Kirjoitin niistä silloin täällä. Kesän jälkeen olin varma, että kaikki pistokkaat olisivat juurtuneet vaikken ihan jokaisessa purkissa juuria havainnutkaan. Lehdistö oli kuitenkin niin kaunis jokaisessa, eikä kuihtumisen merkkejä ollut yhdelläkään pistokkaalla näkyvissä. Pistokkaiden lehdet putosivat syksyllä ja vein ne sen jälkeen kellariin talveksi. Melko aikaisin keväällä toin ne takaisin kasvihuoneeseen ja ilokseni niihin alkoikin tulla vihertäviä silmuja. Vain yksi kesähortensia `Bougie`:n pistokas ei työntänyt yhtään vihreää ja sen heitin pois.

Kaikille pistokkaille ei sittenkään ollut kasvanut juuria

Ensimmäisiä hortensian pistokkaita ruukuttaessani sain ihailla näin mahtavaksi kasvaneita juuristoja! Se tuntuu suorastaan ihmeeltä, että katkenneeseen tikkuun voi vajaassa vuodessa kasvaa tuollainen määrä juuria. Tuollaiset vahvat juuristot olivat Hortensioilla `Wim`s Red` ja `Diamond Rouge`. Vaan pettymykseni olikin suuri kun kesähortensia `Bougie`:n pistokkaan päässä ei ollut juuren juurta. Kuinka ihmeessä se oli pystynyt pitämään kauniit lehdet koko kesän ja vielä muodostamaan nut keväällä lupaavan näköiset pulleat silmut ilman yhtään juurta??! Siinä ihmetellessäni en tullut ottaneeksi pistokkaasta yhtään kuvaa. Sen leikkauspinnassa oli jonkinlaista paksua levymäistä kasvustoa, aivan kuin pistokas olisi pyrkinyt kasvattamaan suojaavan kerroksen leikattuun kohtaan. No, mutta joka tapauksessa ruukutin myös nuo juurettomat pistokkaat sillä ne olivat selvästi vielä elossa eikä varsikaan ollut mustunut yhtään kuten siinä johon ei ollut silmuakaan puhjennut.

`Bougie`:n juureton pistokas.

On vaikea uskoa että noin kauniin vihreän ja pullean silmun on pistokas saanut aikaiseksi ilman juuristoa. Nähtäväksi kuitenkin vielä jää miten näiden käy. Vein ne takaisin kasvihuoneeseen ja laitoin löyhästi muovipussin ylle. Selvästi juurelliset hortensiat jätin jo ulos, uskon niiden jo selviävän varjoisassa paikassa kasvihuoneen vieressä.

Joka tapauksessa tämä oli mielestäni lopulta melko onnistunut kokeilu sillä kuitenkin 2/3 onnistui kasvattamaan itselleen kunnollisen juuriston. Seuraavaksi voisin kokeilla ottaa tuosta kesähortensiasta pistokkaita hieman eri aikaan, josko ne silloin onnistuisivat kasvattamaan kunnolliset juuret. Mielenkiintoinen on kyllä tämä pistokkaiden maailma ja en voi muuta kuin suositella kaikille näiden kokeilemista. Se ei ota jos ei annakaan eli paljon ei menetä vaikka kokeilu ei onnistuisikaan. Vain hieman vaivaa ja aikaa.

Vaan nyt jatkamaan ulkopuuhasteluja. Ajattelin istuttaa jo ensimmäiset daaliat ulos. Juurakoita on niin paljon, että niistä riittää uuden daaliapenkin lisäksi myös muutamaan isoon ruukkuun. Ehkäpä jo seuraavassa postauksessa voinkin sitten kertoa siitä uuden daaliapenkin rakentamisesta, jee!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Toivottavasti kesähortensiakin alkaa kasvattaa juuria! On tosiaan erikoisen pitkä aika elää pelkkänä tikkuna juuria vailla, mutta ei noista kasveista koskaan tiedä :-D
  En ole varma, ovatko viime vuonna ottamani pistokkaat kaikki hengissä, mutta istuttelen tässä jo toissa vuoden rusokuusaman pistokastaimia. Mukavaa on!

 2. Millähän eväillä Bougie on pysynyt elossa?
  Sinulla oli eilen nimipäivä. Onnittelut näin jälkikäteen!

  • No sanos muuta, varmaan pyhällä hengellä. Jännä nähdä miten kauan sen silmu säilyy elävänä, tuskin kuitenkaan lehteen asti jaksaa kehittyä.
   Kiitos onnitteluista Olin eilen aamulla niin puutarhatöiden lumoissa etten muistanut koko nimppareita ennen kuin äitini laittoi onnitteluviestin

  • Kuusamaa pitäisi itsekin kokeilla lisätä pistokkaista. Niin paljon kaikkea jännää näiden kasvien parissa voi puuhailla

 3. Sinnikäs Bougie. Mulla pakkaa nuan pitkät projektit päästä kuivahtamahan, joten o melekee turha eres kokeella.

  • Ne pysyy ihmeesti kosteina kun on muovipussi purkkien päällä. Purkit on minulla muovilaatikossa ja tosi harvoin olen kastellut niitä alakautta. Talven aikana en kastellut kellarissa kertaakaan.

 4. Onnittelut onnistuneesta pistokaslisäyksestä! ’Bougie’ teki kyllä aika jännän jekun sinulle. Toivottavasti keksii nyt tehdä juuriakin. Minunkin pitäisi jo päästä istuttamaan daalia ulos, sillä se tarvitsisi jo aika paljon enemmän tilaa ympärilleen ja valoakin enemmän, mitä ulkovarastossa on tarjolla. Tuulee vain aivan liikaa ja on liian kylmä. Viime yönä oli käynyt jopa seinän vieressä -0,5 asteessa, vaikka ennustettiin +2 astetta alimmillaan. Saa nähdä, onko kato käynyt, sillä jätin mm. pelakuut peittelemättä ulos… Vähän pelottaa lähteä pihakierrokselle. Mukavaa sunnuntaita!

  • Pelakat kyllä ovat melkoisen kylmänkestäviä, toivottavasti selvisivät Tästä tulevasta viikosta taidetaan nyt ennustaa koko maahan melkoisen lämmin joten eiköhän jo dalian uskalla tuoda ulos. Minulla ne ovat olleet kasvihuoneessa jo ainakin kuukauden ja viime viikolla istutin ensimmäiset sieltä ruukkuihin. Osa suoraan istutetuista vanhoista juurakoista on myös ollut maassa jo monta viikkoa ja nyt alkaa näkyä vähän eloa. Kyllähän se esikasvatus aikaistaa kasvuun lähtöä aika paljonkin.

 5. Hieno onnistuminen ja minunkin innostus nousi tästä sinun kokeilusta, kuusamaa minunkin tekisi mieli kokeilla.

  • Se on niin parasta palautetta tässä bloggaamisessa kun saa toisetkin innostumaan. Koulitut juurelliset pistokkaat voivat hyvin kun tänään niitä vilaisin. Täytyykin huomenna muistaa tarkistaa ruukkujen kosteus

 6. Otin hortensiasta pistokkaita viikko pari sitten. On joku isokokoinen, ehkä kuutamohortensia. Nyt mietin missä viettäisivät talven. Olisiko autotalli? Siellä on pieni ikkuna ja lämpöä max 9 astetta. Voi tosin olla vähemmän kun sähkösopimus vaihtuu. Voisin pitää myös ikkunalla viileässä makuuhuoneessani. Mikähän olisi parasta, osaatko neuvoa?

  • Näistä kahdesta valitsisin tuon autotallin, huoneilma on kuitenkin monesti liian kuiva. Tosin pistokkaat voisi pärjätä ihan ruukuissaan maahankin kaivettuina ellei niihin jää vesi seisomaan. Näin muistelen talvettaneeni ainakin taikinamarjan pistokkaita onnistuneesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt