Helpot kasvituet ja kaariportit harjateräksestä

Muistaakohan kukaan kun kerroin viime joulukuussa aloittaneeni hitsausopinnot! Sen jälkeen olen hitsannut kolme obeliskia nuolenkärki koristein mutta sitten homma jostakin syystä jäi tauolle. Vieläkään en saanut konetta otettua esille vaan tällä kertaa taivuttelinkin rautaa ihan paljain käsin.

harjateräskaari

Jo keväällä tein portin Marjamäelle ja tuon ensimmäisissä kuvissa näkyvän kasvituen kiinanlaikkuköynnökselle. Viimeksi eilen ohjailin hieman köynnöstä viereisestä pähkinäpensaan taimesta tuohon tukeen ja huomasin, että se taitaa olla ihan toimiva. Tietysti aika näyttää kestääkö kaksi kaarelle pingotettua ja syvälle maahan työnnettyä harjaterästankoa köynnöksen painon mutta sitten mietin tuohon jonkin lisätuen. Nyt nautin kevyen näköisestä tuesta joka kantaa kasvinsa kauniisti, jääden itse taka-alalle. Pidän tuesta jossa kasvi saa näytellä pääosaa. Oma paikkansa on sitten tietysti myös näyttäville kasvituille mutta tuonne lammikon rannalle sellaiset eivät mielestäni sovi ollenkaan.

[columns_row width=”half”]
[column]

Kasvitukea tuskin erottaa kasvillisuuden joukosta.

[/column]
[column]

harjateräskaari
Kaaren toisessa päässä on ruotsinköynnöskuusama `Serotina`.

[/column]
[/columns_row]

Portti Marjamäelle

Myös Marjamäen sisäänkäynti sai oman kaariporttinsa jo keväällä. Yksinkertainen portti koostuu samoin kahdesta pitkästä teräksestä jotka risteävät kiinni toisiinsa portin keskikohdan vasemmalla puolella. Ajatuksena oli hitsata teräkset tuosta kohdin yhteen mutta niin hyvin on portti pysynyt pystyssä, että se on jäänyt tekemättä.

Marjamäelle kuljetaan nyt kevyen portin alitse.

Mitään raskasta köynnöstä en ole ainakaan vielä tähän istuttanut, totta puhuen en ole osannut päättää mikä se voisi olla?! Ajatuksissa on ollut sitruunaköynnös tai humala mutta humalan hylkäsin koska luin jostain, että se on ikävän karhea kasvi porttiin mistä kuljetaan läpi. Köynnöspinaatti oli myös mielessä sillä sen taimia olisi jo ylimääräisiä mutta se taas siementää niin runsaasti, että toistaiseksi ainakaan en ole istuttanut tuohon sitäkään. Olisiko sinulla ehdottaa jotakin köynnöstävää, mieluusti hyötykasvia tuohon kaareen?

Tällä hetkellä kaaressa aloittelee kiipeilyään siemenstä kasvatetut kesäkukat.

Ruusukaari Kauhurinteeseen

Viimeisin harjateräs viritelmä syntyi viime viikolla Kauhurinteeseen. Kuvasta ei oikein erotu mutta kaaren yläpäässä on istutettuna pikkuinen köynnösruusu `Pohjantähti`. Instan puolella epäiltiin, että kunhan ruusu pääsee kasvuvauhtiin niin se vähät välittää tuosta tuestaan vaan röyhyää vapaasti mihin haluaa. Voihan siinä niinkin käydä mutta mielessäni on ainakin yrittää sitoa ja leikata köynnös kiinni kaareensa ja pitää se aisoissa samalla tavalla kuin takana olevat säleikköpuut. Tuossakin kaaressa voisi kyllä sen verran hitsata ennen kuin ruusu röyhähtää, että nappaisi kiinni nuo teräkset niiden risteyskohdista! Se voisi vähän vankistaa rakennetta. Aika sitten näyttää miten nämä rakennelmani kestävät mutta ainakin ne on helppo purkaa pois jos ovat ihan epäkäytännöllisiä tai muuten huonoja.

ruusukaari

Viimeinen lomaviikkoni on muuten pian alkamassa, mitähän sitä oikein keksisi?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Oma köynnöstukituotanto on ihailtavaa ja tarpeellista! Ompa kauniit, samaa mieltä tuosta, että nuo eivät erotu, tai ruosteinen rauta, jos jostain pilkottaakin, on niin kaunis kasvillisuuden vierellä.

  • On ne tosiaan ihan kivoja, kun vain jaksaisivat sitten kantaa kasvien painon kun ovat melko ohutta tankoa. Hurjia kasvuennusteita Katja tuolla kommentissaan povasi ’Pohjantähti’ köynnösruusulle

 2. Hianot ja niin yksinkertaaset, mutta toimivat. Harijateräs ja petooniverkko on mun suasikkimateriaalia puutarhas ja muutenki kaikki ruasteene, justihin siitä syystä, ettei erootu liiaksi.

  • Tuota verkkoa meillä ei vielä olekaan kun on talossa rossipohja niin ei jäänyt rakennusajoilta tähteeksi. Sellaisia metallisia nauhoja kyllä olisi joita saisi kivasti punottua verkkoon. Nauhat tulivat kellarin tiilien mukana, olivat tiilet niillä sidottu kuormalavan päälle tiukoiksi kasoiksi.

 3. Mukavaa viimeistä lomaviikkoa, sama on täälläkin. Pohjantähti on oman kokemuksen mukaan voimakas ruusu, vie kaikki köynnöskaaret matkaansa jos oikein hyvin viihtyy. Ei auta maahan työnnetyt tukevat raudat tai tolppajalat jossa tukevat puutuet. Yhden kesän kasvu voi olla jopa neljä metriä pitkää piikkistä ja vaikeasti hallittavaa versoa. Tästä kaikesta huolimatta tykkään ruususta yli kaiken.
  Meillä jäi paljon harjaterästä kun kasvihuoneen suunnitelmat muuttuivat, tästä sain ideaa mitä niistä voisi tehdä puutarhan hyödyksi.

  • Hui, kuulostaa melko hurjalta tuo ’Pohjantähti’ Voipi olla että en saa pidettyä sitä hallinnassa tuossa rinteessä kun siinä on hieman haasteellista liikkuakin. No, se olkoon sitten maanpeiteruusuna jos ihan mahdottomaksi heittäytyy.

 4. Vau, minäkin haluaisin oppia hitsaamaan… Juurikin köynnöstukia tekisin :)

 5. Kaikki nämä itsetehdyt kasvituet ja kaaret kiinnostavat tällä hetkellä kovasti.Hankin jo vähän raudoitusverkkoa ja harjateräksiä – vain toteutus puuttuu. Kaikki ideat ovat tarpeen ja hyödyksi. Nuo tekemäsi tuet maastoutuvat kauniisti kasvillisuuden sekaan.

 6. Kauniita tukia ja yksinkertaisia.
  Vanha Pohjantähti kasvaa tätini aittaa vasten. Sitä joutuu kurittamaan paljon, että kukaan pystyy menemään tietyistä ovista sisään. Vie aitan seinästä tilaa ihan useita neliöitä ylös sekä sivuille. Kaunis kukkiessaan, kun juuresta 5 metrin päässäkin kasvaa kukkia.

 7. harjateräs onkin mainio materiaali. Pidän siitä kovasti, kun ruostuukin vielä. En osaisi tuollaisia itse tehdä!

  • Oi, näitä ei oikeastaan tarvinnut varsinaisesti tehdä ollenkaan Tökkäsin vain rautojen päät syvälle maahan

  • On se aikamoisen hurja kasvussaan Saa nähdä olenko vielä vaikeuksissa?!

   • Kiitos Minna!! Hienoja ideoita olit kerännyt :).

  • Ei se ihan kamalan vaikeaa ole kun ei mitään monimutkaisia rakennelmia ihan ensimmäisenä yritä. Kunnolliseen kypärään olisi kannattanut satsata, sen venkslaaminen edes takaisin on vähän ärsyttävää.

 8. Hauska miten nuo terästuet piiloutuvat tuonne kasvien joukkoon! Ostimme puolisoni kanssa tänä vuonna uuden talon Helsingin seudulta ja ensi kesänä olisi tarkoitus aloittaa kunnon piharakentaminen ja etsiskelen inspiraatiota. Tänä vuonna laitoin vain muutamia kesäkukkia kaunistamaan pihaa.

  • Harjateräs sopii tosiaan hyvin puutarhan rakenteisiin ja tuollaisina ohuina tankoina katoaa helposti kasvillisuuden keskelle nostaen kuitenkin kannattelemansa köynnökset esille.

 9. Hei, taidampa kokeilla tänä kesänä näitä kaaria, näyttävät hyvältä! Kuinka paksua tankoa sinulla on, että jaksaa taivuttaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt