Helleborus thibetanus — kevään ensimmäinen

Nyt uskallan vihdoin julistaa talven olevan takana päin. Kulunut talvi oli varmasti yksi tähänastisen elämäni pisimmistä ja ankeimmista. Se alkoi jo marraskuussa valtavalla lumivyöryllä. Vuoden alussa näytti hetkisen lupaavalle, saisimmeko englantilaisen kevään?! Ehdin jo povata aikaista kevättä ja sakset viuhuen pätkin puutarhassa perennan varsia, sormet kohmeessa. Sitten talvi yhtäkkiä palasikin. Vaan nyt elämme jo aivan maaliskuun loppua joten ehkä tällä kertaa julistukseni on hieman pysyvämpää sorttia.

Ja mikäpä muu siitä kevään saapumisesta paremmin voisikaan kertoa kuin muuttolinnut, heräävä luonto ja puutarhassa kasvuun lähtevät kasvit. Joutsenet saapuvat läheiselle lammelle ja mustarastaiden laulu lisääntyy ja voimistuu, kun muuttaneet yksilöt yhtyvät talvehtineiden joukkoon.

Puutarhassa ensimmäisenä nuppujaan availee Helleborus thibetanus.

Kevään ensimmäisen kukan titteli mamman puutarhassa

Useana vuonna ovat ensimmäisenä kukkaan ehtineet oikeutetusti puutarhan lumikellot. Vaan tänä vuonna näyttäisi nyt ensimmäisen kukan titteli lankeavankin ihan toisen lajin edustajalle. Olin poissa puutarhastani viisi kokonaista päivää ja sillä välin lumen keskeltä oli noussut ihmeen ihana ilmestys. Voitte varmasti kuvitella, miten ällistynyt olin kun pääsin kotiin ja löysin tuon Helleboruksen hangen keskeltä. Ihan kuin tämä Helleborus thibetanus olisi noussut toivottamaan minut tervetulleeksi kotiin. Sain tuon kasvin näkemisestä valtavan paljon iloa ja voimia aloittaa jälleen kerran uusi toipumisen tie.

Helleborus thibetanus on kotoisin Kiinasta, Sichuan maakunnasta. Sieltä sen ensimmäistä kertaa löysi Pére David yli 120 vuotta sitten. Kuitenkin vasta vuonna 1991 tämän kasvin siemeniä ja taimia tuli pieni määrä saataville. Itse tilasin tämän kasvin pitkällisen etsinnän jälkeen, eräästä Puolalaisesta nettikaupasta. Kolmesta tilaamastani kasvista kaksi on jo kerran viime keväänä kukkinut. Kolmas lienee hävinnyt.

Koska H. thibetanus heräilee jo näin aikaisin, vaatii se myös pitkän lepokauden. Lehdistö lakastuu hyvissä ajoin ennen elokuuta ja kasvi vaipuu ansaitsemaansa lepoon.

Vaan eipä mene enää kauaa näilläkään kahdella kun jo nuput avautuvat raolleen. Ovat jo laskeutuneet alas kukkimisasentoon, joten enää muutama aurinkoinen päivä ja sisälle pääsee kurkistamaan. Lammikon ympäristössä on kuitenkin vielä paksusti lunta ja menee vielä jonkin aikaa, ennen kuin saadaan lisää ihailtavaa. Vaan tähän aikaan vuodesta ei kuitenkaan ole ollenkaan merkityksellistä kasvien runsaslukuisuus vaan ainoastaan sillä on merkitystä, että puutarhassa kukitaan jälleen. Jo pelkkä tieto rauhoittaa mieltäni ja antaa lupauksen uudesta keväästä, synkän talven jälkeen.

  • Kyllä, aina on toivoa. Jopa siellä talven pimeimpinä hetkinä sitä löytää, kun oikein kaivaa. Vaan nyt kun puutarha herää eloon, on toivoa jokaisessa kukan nupussa ja hiirenkorvassakin💚

  • Laitan ja pian on lumet poissa myös toisen taimen yltä, toivottavasti sekin kukkii💚

 1. Ooh, ihana näky ja mitä parhain tervetulotoivotus takaisin kotiin! Toivottavasti tervehdyt hyvin ja joutuisasti.
  Tuo on erityisen kaunis jouluruusu, en ihmettele, että metsästit sitä. Täytyykin ottaa se omallekin ostoslistalle. Kunpa näitä herkkuja löytyisi kotimaasta.

  • Tämä on varmaan siksikin harvoin tarjolla kun menee aikaisin lepoon ja kukkii näin aikaisin kun ei vielä taimikauppa ole oikein päässyt alkuunkaan. Vaan olisihan se upeaa kun tete- narskujen välistä löytäisikin joskus tällaisen herkun😋

 2. Ihana yllätys, että kukkiva jouluruusu näyttäytyi esiin lumen alta. Nyt on jo pakko uskoa kevään tuloon, vaikka meillä onkin lunta vielä aika paljon (ja ennusteissa on lisää luvattu).

  • Kyllä tuo niin kovin ilahdutti💚 Vaan viimeyönä satoi taas kerros uutta lunta, maailma taas niin valkoinen, että silmiin ihan koskee❄️ Pakkasetkin kiristyy joten suunnittelin laittavani tuon Helleboruksen päälle styroksilaatikon suojaksi💚

 3. Voi, miten ihanan värinen nuppu siellä on aukeamassa! Saisipa noita erikoisuuksia ihan taimistoiltakin eikä vain ulkomailta tilaamalla. Ja tuo on muuten ihan totta, että tähän aikaan vuodesta kasvien runsaslukuisuus ei ole pääasia, vaan se, että kukkia ylipäätään on edes jossain. Sieltä ne muutkin tulevat aikanaan perästä.

  • Tuon kuvan jälkeen nuput ehtivät aukeamaankin. Vaan viime yönä tuli jälleen ievään etenemiselle esteitä, uusi kerros lunta. Minäpäs menenkin tästä nyt heti laittamaan sen suojan tuon jouluruusun päälle👍

 4. Siis aivan upea tuo jouluruusu!
  Ja kaikki muutkin kasvit saavat kyllä niin iloiseksi pitkän talven jälkeen!

  • Kyllä nyt eletään taas niitä suurien tunteiden aikoja💚 Ihania jälleen näkemisiä mutta myös katkeria jäähyväisiä… Nyt vasta lumet suli toisen H. thibetanuksen päältä ja sieltä se heti alkoi sitten nousemaan, jee😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt